Την πρώτη πτωτική – διορθωτική συνεδρίαση ύστερα από εννέα διαδοχικές ανόδους πραγματοποίησε την Παρασκευή το ελληνικό χρηματιστήριο, με την αγορά να χάνει την περιοχή των 900 μονάδων κλείνοντας ελάχιστα χαμηλότερα, όμως η εβδομάδα έκλεισε (και αυτή) ανοδικά. Η διόρθωση κρίνεται εύλογη, θεμιτή και συμβατή με την πρότερη εικόνα της αγοράς, η οποία – αν και χωρίς σημαντικά κέρδη και υπερβολές – είχε συμπληρώσει ένα σημαντικό σερί ανοδικών ημερών.
- Κορεσμός των αγοραστών και διόρθωση στο Χ.Α.
- Στοίχημα η επόμενη εβδομάδα, λόγω της ΑΜΚ της Πειραιώς
- Τί δείχνει η τεχνική εικόνα
Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης προέρχονταν από 9ήμερο ανόδου σε ποσοστό 4,65%, ο FTSE 25 είχε κερδίσει 5,63%, ο Mid Cap ήταν στο +3,07%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης είχε ηγηθεί στην αντίδραση με άνοδο 11,36%. Εύλογα λοιπόν την Παρασκευή επικράτησαν οι πωλητές με μόλις τέσσερις μετοχές του Large Cap να κλείνουν σε θετικό έδαφος (ΟΤΕ, ΕΛΠΕ, ΟΛΠ και ΕΥΔΑΠ), οπότε μένει να δούμε πως θα εξελιχθεί η επόμενη εβδομάδα, όπου δεν αποκλείεται να δούμε συνέχεια της διορθωτικής κίνησης.
Παρά τη διόρθωση της Παρασκευής όμως είναι αξιοσημείωτο ότι σε εβδομαδιαίο επίπεδο ο Γ.Δ. έκλεισε ανοδικά, οπότε το ελληνικό χρηματιστήριο συμπλήρωσε τη 10η ανοδική εβδομάδα στις έντεκα τελευταίες, κάτι πολύ σπάνιο για την αγορά, που μαρτυρά όμως και το momentum που έχει διαμορφωθεί. Παράλληλα, η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς διαμορφώνεται στα 59,66 δισ. ευρώ, με το 1/6 αυτής ήτοι 10,55 δισ. ευρώ να είναι μιας εταιρείας (Coca Cola HBC).
Ψύχραιμη εικόνα και στη διόρθωση
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε την Παρασκευή στις 898,63 μονάδες με απώλειες 0,74% και κοντά στο χαμηλό ημέρας που ήταν στις 897,47 μονάδες (-0,87%) λίγο πριν το τέλος, ενώ είχε υψηλό ημέρας στις 907,74 μονάδες (+0,27%) μισή ώρα μετά την έναρξη. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 100,05 εκατ. ευρώ, όμως τα 34,57 εκατ. ευρώ, ήτοι περίπου το 35% του συνόλου ήταν πακέτα, κυρίως στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και δευτερευόντως σε ΟΤΕ, Alpha Bank και Motor Oil.

Ο FTSE 25 έκλεισε στις 2.176,13 μονάδες με διόρθωση 0,82%, ο Mid Cap υποχώρησε οριακά 0,06% στις 1.280,64 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης διόρθωσε 0,84% στις 592,68 μονάδες. Όπως γίνεται αντιληπτό από την πτώση των δεικτών, μετά από τη φρενίτιδα της ανόδου του τελευταίου διαστήματος, η εικόνα της αγοράς κάθε άλλο παρά ανησυχητική είναι. Δεν παρουσιάστηκαν φαινόμενα ξεπουλήματος, αντιθέτως η διόρθωση ήταν απολύτως προσεκτική χωρίς ακρότητες, όπως ακριβώς ήταν και η πρότερη άνοδος.
Η τεχνική εικόνα
Όπως είχαμε σημειώσει στο χθεσινό σχόλιο, το ζητούμενο για σήμερα και την άλλη εβδομάδα θα ήταν να δούμε αν θα κρατούνταν η περιοχή των 900-905 μονάδων, ώστε να ισχυροποιηθούν αυτά τα επίπεδα και να γίνουν βάση για περαιτέρω άνοδο. Παράλληλα, είχαμε σημειώσει χθες πως «αν υπάρξει αφορμή, κάλλιστα μπορεί να βγει και αρκετά αιχμηρή διόρθωση και αυτό ας το κρατήσουμε».
Ζαχαράκης: Στηρίξεις και αντιστάσεις πέριξ των 900 μονάδων
Η άποψη του διευθύνοντος συμβούλου της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλία Ζαχαράκη, ήταν ότι ενδεχόμενη κατοχύρωση των 906 μονάδων, θα έδινε συνέχιση της ανοδικής τάσης. Ο ίδιος θεωρεί πιθανές κάποιες διορθωτικές κινήσεις, καθώς η ζώνη των 905 μονάδων έχει αντιστάσεις, κάτι που επιβεβαιώθηκε.
Σε νέο σχόλιό του την Παρασκευή, ο κ. Ζαχαράκης σημειώνει πως στον FTSE 25 υπάρχουν ανοικτά χάσματα από τον Φεβρουάριο του 2020, στις 2221-2240 μονάδες, τονίζοντας ότι αν έχουμε διόρθωση, τότε «θα μας βοηθήσει σημαντικά να ανεβάσουμε και οριοθετήσουμε υψηλότερα τα νέα μας stop σε ημερήσιο κλείσιμο». Σύμφωνα με το χρηματιστή, πλέον η ζώνη των 900 μονάδων για το Γενικό Δείκτη, των 600 μονάδων για τον τραπεζικό και των 2.200 μονάδων για τον FTSE 25 μπορεί να προβληματίσει την αγορά βραχυπρόθεσμα.
Χατζηδάκης: Σε υπερτιμημένες ζώνες
Από την πλευρά του, ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης τονίζει πως οι ταλαντωτές έχουν εισέλθει σε υπερτιμημένες ζώνες τιμών, οι οποίες πιθανόν να αποτελούν ένδειξη επικείμενης βραχυπρόθεσμης διόρθωσης, η οποία θα αποφορτίσει μερικώς την πολύ έντονη εικόνα που εμφανίζουν πλέον και οι εβδομαδιαίοι δείκτες. Ο ίδιος σημειώνει πως το εκτιμώμενο βραχυπρόθεσμο πέρας την όποιας διόρθωσης εκτιμάται ότι θα εξαντληθεί κοντά στις 870 μονάδες, διατηρώντας ανοδικά ανέπαφες τις χρονοσειρές των 30 και 50 ημερών.
Επίσης σημειώνει πως ασχέτως με το ενδεχόμενο περαιτέρω ελεγχόμενης διόρθωσης, η ανοδική τάση έχει πλέον επόμενο σταθμό αντίστασης τις 950 μονάδες που σηματοδοτεί το υψηλό της περυσινής χρονιάς (24 Ιανουαρίου) και είναι το σημείο από το οποίο ξεκίνησε ουσιαστικά η μεγάλη πτώση που εντάθηκε τον περυσινό Μάρτιο.
Οι επιδόσεις εβδομάδας και έτους
Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,78%, ο FTSE 25 έκλεισε στο +0,93%, ο Mid Cap υποχώρησε κατά 0,69%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 1,76%. Σε επίπεδο έτους, ο Γ.Δ. ενισχύεται ήδη σε ποσοστό 11,08%, ο FTSE 25 παρουσιάζει άνοδο 12,48%, ο Mid Cap είναι στο +15,65%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης στο +14,20%.
Η εικόνα στο ταμπλό
Στο χώρο του Large Cap διόρθωση άνω του 2% είχαν μετοχές όπως Viohalco και Τιτάν, ενώ μετά από διήμερη πτώση 6,5% η Jumbo πιέστηκε εκ νέου κατά 2,16%, παρά τα ανθεκτικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε την Τετάρτη. Στον Mid Cap η εικόνα ήταν μεικτή καθώς βρήκαν και αγορές. Θετικά έκλεισαν οι Intracom Holdings, ΕΥΑΘ, Πλαστικά Θράκης, Κρι Κρι, Intercontinental (με ασήμαντο όγκο όμως), Cenergy Holdings και BriQ Properties, ενώ πτώση είχαν οι Attica Bank, Autohellas, AVAX, Πλαίσιο, Ευρωπαϊκή Πίστη, Intrakat και Profile.
Στο ευρύτερο ταμπλό και στις μικρότερες αποτιμήσεις, κινητικότητα και κέρδη είχαν τίτλοι όπως ΑΝΕΚ, Frigoglass, Λανακάμ, Ελινόιλ, Premia ΑΕΕΑΠ, Αγρ. Οίκος Σπύρου, Lavipharm, Ίλυδα, Κλωστ. Ναυπάκτου και Entersoft. Στον αντίποδα, υποχώρησαν οι Ποροδευτική, Ίντεργουντ, Κέκροπας, Μινέρβα, Medicon, Μοτοδυναμική, Δομική Κρήτης, CPI, Κορδέλλου, ΑΒΕ, Intralot κ.α. Στο σύνολο της αγοράς, 41 μετοχές είχαν άνοδο έναντι 68 που υποχώρησαν.