Καταγγελίες για για τις τιμές των εμβολίων, που υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων αποκτούν νέα δυναμική, έκανε στις 12 Απριλίου ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ.
Ο Μπόικο Μπορίσοφ κατήγγειλε σπέκουλα με τα εμβόλια και προσέφερε αποδεικτικά στοιχεία από την άνοδο της τιμής του εμβολίου της Pfizer, το οποίο κοστίζει σχεδόν τα διπλάσια χρήματα μέσα σε λίγους μήνες.
“Το εμβόλιο της Pfizer κόστιζε 12 ευρώ, ύστερα 15,50 ευρώ και τώρα η Κομισιόν υπογράφει συμβόλαιο στα 19,50 ευρώ”,
αποκάλυψε την Κυριακή ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, σύμφωνα με τον ιστότοπο euractice.com.
Ο Μπορίσοφ δήλωσε ότι η Κομισιόν βρίσκεται σε συνομιλίες με την Pfizer για την προμήθεια εμβολίων το 2022 και το 2023, τονίζοντας ότι η συμφωνία προβλέπει το κόστος να ανέρχεται στα 19,50 ευρώ ανά δόση. Την αποκάλυψη, αυτή, επιβεβαίωσε σήμερα η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, σύμφωνα με το δημοσίευμα, καυχιέται για το πώς η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και οι διπλωματικές του προσπάθειες εξασφάλισαν επιπλέον 2,7 εκατ. δόσεις του εμβολίου της Pfizer οι οποίες θα παραδοθούν στη Βουλγαρία τους επόμενους δύο μήνες.
Ο ίδιος ανέφερε ότι “τώρα φοβόμαστε περισσότερο τη γαλλική μετάλλαξη. Θα εμφανιστούν πολλές ακόμη παραλλαγές… 19,50 ευρώ για 900 εκατ. θα κοστίσουν σχεδόν 18 δισ. ευρώ συνολικά”, και πρόσθεσε ότι οι τεχνοκράτες θα πρέπει να βάλουν στην άκρη περισσότερα χρήματα για μελλοντικά εμβόλια.
Σημειώνεται ότι τον περασμένο Δεκέμβριο, η Βελγίδα υπουργός Εξωτερικών Eva De Bleeker, δημοσίευσε στο Twitter τις τιμές εμβολίων που είχε διαπραγματευτεί η Κομισιόν, καθώς και τον αριθμό των δόσεων που αγόρασε η κυβέρνησή της. Ύστερα, έγινε γνωστό ότι η μια δόση της AstraZeneca κόστιζε 1,78 ευρώ σε σύγκριση με τα 12 ευρώ για το εμβόλιο των Pfizer / BioNTech.
Το παρασκήνιο
Ο Μπορίσοφ αντιμετωπίζει τώρα τον κίνδυνο να μην ανανεώσει τη θητεία του καθώς το κόμμα του έχασε σημαντικό μέρος της δύναμής του στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές. Αν και το κόμμα του απερχόμενου πρωθυπουργού παραμένει πρώτη δύναμη στη βουλγαρική Βουλή, τα ποσοστά του έχουμν υποχωρήσει και δεν του επιτρέπου να σχηματίσει ούτε κυβέρνηση συνεργασίας. Αντιμετωπίζοντας πολιτικό αδιέξοδο και υπό το βάρος καταγγελιών για διαφθορά που θα μπορούσαν να τον οδηγήσουν στη Δικαιοσύνη, ο Μπορίσοφ κατέθεσε πρόταση για σχηματισμό κυβέρνησης τεχνοκρατών με ατζέντα την υπέρβαση της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης.
Υπ’ αυτό το πρίσμα, οι καταγγελίες του για τα εμβόλια, οι έπαινοι για τον ρόλο της ΕΕ και τα υπονοούμενα φαίνεται ότι εντάσσονται σε μια ευρύτερη στρατηγική ποδηγέτησης ευρωπαϊκής παρέμβασης στην εσωτερική πολιτική σκηνή.
Παράλληλα, όμως, οι καταγγελίες Μπορίσοφ φωτίζουν και άλλες πτυχές της πανδημίας, των ευρωπαϊκών διεργασιών και της διαπλοκής με τις φαρμακευτικές εταιρίες.
Η ΕΕ, σύμφωνα με τον Μπορίσοφ, θα υπογράψει σύντομα την τρίτη σύμβαση με την Pfizer. Σε κάθε σύμβαση το τίμημα του εμβολίου ανεβαίνει. Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός μάλιστα υπολογίζει το κόστος στα 18 δισ. και ζητά επιπλέον προβλέψεις για την αγορά εμβολίων στο μέλλον.
Στο φως αυτών των καταγγελιών, η διαρρροή για την διακοπή της συνεργασίας της ΕΕ με την AstraZeneca και τη J&J, σχετίζεται άμεσα με τη νέα -υπό διαπραγμάτευση- σύμβαση με την Pfizer και την επίσπευση της παραλαβής 50 εκατ. δόσεων του εμβολίου.