Μπροστά σε νέο εφιάλτη βρίσκεται η παγκόσμια οικονομία, καθώς μεσούσης της υγειονομικής κρίσης του κορονοϊού οι τιμές των τροφίμων εκτοξεύονται, καθοδηγούμενες από πλειάδα παραγόντων που επηρεάζονται κυρίως από τον αντίκτυπο της κρίσης στην παραγωγκή αλυσίδα.
Αφού οι τιμές χονδρικής στα τρόφιμα μειώθηκαν αρχικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας του ιού κοροναϊού, ο παγκόσμιος δείκτης τιμών τροφίμων FAO παρουσίασε ραγδαία και απρόσμενη άνοδο από το Φθινόπωρο. Μεσοσταθμικά, τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι οι τιμές των τροφίμων τώρα, σε παγκόσμια κλίμακα είναι κατά 18,5% ακριβότερες από τον μέσο όρο 2014-2016, βάσει του οποίου υπολογίζεται η τιμή εκκίνησης του δείκτη αναφοράς.
Τα στοιχεία για τον Μάρτιο δείχνουν ότι πρόκειται για τον μήνα με τις υψηλότερες τιμές τροφίμων την τελευταία 6ετία.
Οι τιμές του φοινικέλαιου οδήγησαν στην αύξηση του δείκτη από το τέταρτο τρίμηνο του 2020. Επίσης, οι παγκόσμιες τιμές των δημητριακών παρουσίασαν επίσης σημαντική άνοδο τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 2021. Πλέον ο πληθωρισμός τροφίμων και οι τιμές είναι σε δυσθεώρητα υψηλά επίπεδα, γεγονός που εντείνει την ανασφάλεια και προκαλεί ανησυχία για τη βιωσιμότητα της ανάπτυης-ανάκαμψης μετά τον κορονοϊό.
Οι ξηρασίες και οι διαταραχές της παραγωγής λόγω του COVID-19 σε συνδυασμό με την υψηλή ζήτηση από την Ινδία και την Κίνα, οδήγησαν στην εξάντληση των παγκόσμιων αποθεμάτων φοινικέλαιου. Αυτό με τη σειρά του, προκάλεσε την εκρηκτική αύξηση των τιμών. Για τα δημητριακά, η ισχυρή ζήτηση από την Κίνα αύξησε τις τιμές, ειδικά για το σόργο. Η επιδείνωση των προοπτικών καλλιέργειας στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ
είχε οδηγήσει στην αύξηση της τιμής του αραβοσίτου τον Ιανουάριο.
Επιπτώσεις
Οι εικασίες για το κατά πόσον ο αντίκτυπος της πανδημίας του κοροναϊού θα οδηγήσει σε άνοδο τις τιμές των τροφίμων αφθονούν. Λόγω της οικονομικής ύφεσης που σχετίζεται με το COVID και του lockdown, η ζήτηση στην πραγματικότητα μειώθηκε στις αρχές του 2020, φθάνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα τον Μάιο.
Ο περιορισμός της κινητικότητας σε παγκόσμια κλίμακα αποτελεί ισχυρό αντισταθμιστικό παράγοντα, σε πρώτη φάση, καθώς η ζήτηση για ορυκτά και βιοκαυσίμα περιορίζεται. Κατ επέκταση υπάρχει διάθεση μείωσης των τιμών στα τρόφιμα, καθώς αυτά τα καύσιμα παράγονται από υπολύμματα τροφίμων. Καθώς η κρίση συνεχίστηκε και οι χώρες άνοιξαν εκ νέου τουλάχιστον εν μέρει, η παγκόσμια ζήτηση και οι τιμές αυξήθηκαν ξανά το καλοκαίρι.
Όπως προκύπτει από τη συμπεριφορά των τιμών του φοινικέλαιου, ο αντίκτυπος του κορονοϊού είναι ισχυρότερος από τις υπόλοιπες δυνάμεις που επιδρούν στη διαμόρφωση των τιμών και ως εκ τούτου οδηγεί σε ανεξέλγκτη άνοδο. Ο κίνδυνος διατροφικής αστάθειας, σποραδικών επισιτιστικών κρίσεων και υποβάθμισης της ποιότητας διατροφής σε πολλές χώρες είναι ορατός. Τέτοιες συνθηκες συμβάλλουν στη δημιουργία και διεύρυνση μεταναστευτικών ρευμάτων.
You will find more infographics at Statista