Πέντε συμφωνίες υπέγραψε ο Ταγίπ Ερντογάν με τον Λίβυο πρωθυπουργό, πραγματοποιώντας παράλληλα και δηλώσεις για την ισχύ του τουρκολυβικού μνημονίου. Την ίδια στιγμή, ο Νίκος Δένδιας επιχειρεί να ανασχέσει τη δυναμική κύρωσης τη συμφωνίας από τη Βουλή.
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε τη Δευτέρα πως Τουρκία και Λιβύη παραμένουν «δεσμευμένες» στο σύμφωνο οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών στην ανατολική Μεσόγειο που υπέγραψαν το 2019, μετά από συνάντηση που είχε με τον Λίβυο πρωθυπουργό Αμπντέλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά.
Ο Ερντογάν πρόσθεσε ότι στους κύριους στόχους της Τουρκίας είναι η προστασία της λιβυκής εθνικής και εδαφικής κυριαρχίας, της πολιτικής ενότητας στη χώρα και του συμφέροντος των πολιτών της.
Η συνάντηση Ερντογάν, ακολούθησε αυτή του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ντμπειμπά και πραγματοποιήθηκε σε σαφώς και εμφανώς καλύτερο κλίμα. Με τον τρόπο αυτό η Τουρκία “τσιμεντώνει” τα ερείσματά της στην κυβέρνηση της Λιβύης και καθιστά σαφές ότι ελέγχει τη δυναμική των εξελίξεων και ότι έχει ρόλο στη διαμόρφωση της ατζέντας.
Υποστήριξε ότι η βοήθεια της Άγκυρας στη Λιβύη απέτρεψε την πτώση της πρωτεύουσας Τρίπολης, καθώς και νέων σφαγών, ανοίγοντας τον δρόμο για την εκεχειρία.
Ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι η χώρα του θα συνεχίσει να υποστηρίζει την λιβυκή κυβέρνηση εθνικής ενότητας και πως έχουν γίνει βήματα για την επιστροφή του τουρκικού ιδιωτικού τομεά στη Λιβύη.
Η συνάντηση
Στο Λευκό Παλάτι στην Άγκυρα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποδέχθηκε με μεγαλοπρεπή τελετή τον Λίβυο πρωθυπουργό Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπέιμπα πριν από τη συνεδρίαση του συμβουλίου στρατηγικής συνεργασίας και την υπογραφή νέων συμφωνιών, όπως μετέδωσε, δημόσια αλλά και μέσω διαρροών, το τμήμα επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του γραφείου επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, η επίσημη επίσκεψη στις 12 και 13 Απριλίου είναι η πρώτη συνάντηση υψηλού επιπέδου με αφορμή το Σύμφωνο Στρατηγικής Συνεργασίας Τουρκίας – Λιβύης.
Την ίδια ώρα, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ διαφήμιζε μέσω Twitter τη συνάντηση με τον Λίβυο ομόλογό του και τις αποφάσεις για την συνεργασία στον ενεργειακό τομέα.
«Είχαμε μια γόνιμη συνάντηση με τον Υπουργό Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης, κ. Muhammed Ahmed Oun. Αποφασίσαμε να αναπτύξουμε τη συνεργασία μας, ειδικά στο πετρέλαιο και στο φυσικό αέριο» ανέφερε ο Φ. Ντονμέζ.
Διπλωματία των εμβολίων
Ο Ερντογάν δήλωσε ότι θα παραδώσει 150.000 δόσεις εμβολίου Covid-19 στη Λιβύη από αύριο.
Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο Anadolu οι αντιπροσωπείες των δύο χωρών υπέγραψαν πέντε συμφωνίες. Όπως έγινε γνωστό, στις συναντήσεις, που προηγήθηκαν των υπογραφών, συμμετείχε το σύνολο των υπουργών της Τουρκίας, ο αρχηγός της ΜΙΤ, ο Τούρκος ΑΓΕΕΘΑ, και το σύνολο του υπουργικού συμβουλίου της Λιβύης, οι επικεφαλής των τριών στρατιωτικών σωμάτων.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι σε αυτό το μέτωπο η Ελλάδα υπολείπεται πολύ με αποτέλεσμα να αποδυναμώνεται το γεωπολιτικό της στίγμα. Η ελληνική κυβέρνηση παρά τις αρχικές υποσχέσεις, εν τέλει δεν παρέδοσε εμβόλια στη Βόρεια Μακεδονία, αφήνοντας τη χώρα έρμαιο.
Auditor’s note
Στο επίκεντρο ραγδαίων εξελίξεων βρίσκεται η ανατολική Μεσόγειος, καθώς Ελλάδα και Τουρκία εντείνουν την πολυεπίπεδη κινητικότηά τους στη Λιβύη, επιχειρώντας να διευρύνουν την επιρροή τους. Η Άγκυρα εκμεταλλεύεται την κεκτημένη ταχύτητα και το συγκριτικό πλεονέκτημα της στρατιωτικής παρουσίας, ενώ η Αθήνα επιχειρεί να αντισταθμίσει το αχνό γεωπολιτικό της αποτύπωμα με ad hox συμμαχίες μέσω ΕΕ και Αιγύπτου.
Ο γεωπολιτικός ανταγωνισμός Ελλάδας – Τουρκίας τη στιγμή που η Λιβύη επιχειρεί να σταθεί στα πόδια της ανεβάζει το γεωπολιτικό ρίσκο στην ευρύτερη περιοχή της MENA.
Ήδη την Τετάρτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποδέχεται στο Μαξίμου τον επικεφαλής του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης. Ο Νίκος Δένδιας είδε σήμερα κυβερνητικούς αξιωματούχους και πολιτικούς παράγοντες της πλευράς Χάφταρ -όχι όμως τον ίδιο- στη Βεγγάζη. Καθώς η κυβέρνηση σε ηγετικό επίπεδο συνεχίζει να βρίσκεται υπό την τουρκική σφαίρα επιρροής, η ελληνική πλευρά επιχειρεί να δημιουργήσει προσκόμματα στο Κοινοβούλιο. Αυτή η έκφανση του γεωπολιτικού ανταγωνισμού Ελλάδας – Τουρκίας θα μπορούσε να τροφοδοτήσει πολιτική αστάθεια στη Λιβύη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη διεθνή θέση της Ελλάδας.