Σε μια συγκυρία που παγκοσμίως καταγράφεται στρατηγικού τύπου στροφή όλης της επιχειρηματικότητας και των επενδυτικών κεφαλαίων προς τις πρακτικές βιώσιμης ανάπτυξης, όπως αυτές εξειδικεύονται από τα κριτήρια ESG (Περιβάλλον, Κοινωνία, Εταιρική Διακυβέρνηση), έχει ενδιαφέρον να δούμε που είναι η Ελλάδα και ποιες εταιρίες ξεχωρίζουν σ’ αυτόν τον τομέα.
Η Ελλάδα λοιπόν υστερεί έναντι των διεθνών στάνταρ, μολονότι έχει κάνει κάποια σημαντικά βήματα τα τελευταία χρόνια. Πολύ λίγες εισηγμένες έχουν εντάξει ολιστικά τέτοια πρότυπα στη φιλοσοφία τους και ακόμη λιγότερες εκείνες που έχουν βαθμολογία. Μόλις 11 εταιρίες από τον FTSE-25 έχουν στην πλατφόρμα του Bloomberg ανακοινωμένη βαθμολογία, όταν το σύνολο των εταιριών που περιλαμβάνονται στον πληθυσμό προσεγγίζει τις 10.000 από 60 χώρες.
Στον FTSE4Good συμμετέχουν εννέα ελληνικές εταιρίες, ενώ για τον MSCI υπάρχει βαθμολογία μόνο για τις εταιρίες που εντάσσονται στους βασικούς δείκτες παγκόσμιου ενδιαφέροντος.
Σύμφωνα με έρευνα του Παρατηρητηρίου του Κέντρου Αειφορίας (Center for Sustainability and Excellence) υπάρχουν 60 περίπου ελληνικές εταιρείες που αξιολογούνται από ESG ratings και αφορούν κάποιες από τις εισηγμένες αλλά και πολλές μη εισηγμένες μεγάλες επιχειρήσεις της χώρας, κυρίως τράπεζες, ασφαλιστικές και εταιρίες ενέργειας.
Η νέα τάση
Πάντως, υπάρχουν αρκετές μη εισηγμένες εταιρίες που έχουν εγκολπωθεί τα με πιστότητα και συνέπεια τα κριτήρια υπό την «ομπρέλα» του ESG, δηλαδή από το τρίπτυχο του δείκτη βιωσιμότητας με Περιβαλλοντικά (Enviromental), Kοινωνικά (Social) και Εταιρικής Διακυβέρνησης (Governance). Η τάση είναι αυξητική, καθώς οι εταιρείες αλλάζουν την κουλτούρα τους και σταδιακά αυτά τα κριτήρια ενσωματώνονται στο… DNA τους.
Οι δέκα εταιρίες με τους καλύτερους δείκτες ESG
Την περασμένη εβδομάδα το Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας με το Κέντρο Αειφορίας (CSE) διοργάνωσε μια ενδιαφέρουσα διαδικτυακή εκδήλωση με τίτλο «Η σημασία των κριτηρίων ESG για τις εταιρίες ενέργειας στην Ελλάδα. Προκλήσεις και Ευκαιρίες».
Στόχος της εκδήλωσης ήταν η ενημέρωση των εταιριών για τις τάσεις και εξελίξεις στο χώρο τους στον τομέα των ESG, η προβολή της αναγκαιότητας εφαρμογής κριτηρίων ESG για λόγους διαφάνειας, βιωσιμότητας και χρηματοδότησης. Επίσης η εκδήλωση περιλάμβανε παρουσίαση παραδειγμάτων και καλών πρακτικών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, βάσει πρόσφατων ερευνών που έχει πραγματοποιήσει το Κέντρο Αειφορίας (CSE) στην Ελλάδα, την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και τον Καναδά.
Ανώτατα στελέχη από την αγορά παρουσίασαν την οπτική και τις ενέργειές τους στον τομέα αυτό, όπως ο κ. Κωνσταντίνος Αλεξανδρίδης, Γενικός Διευθυντής Οικονομικών Υπηρεσιών της ΔΕΗ, ο κ. Αντώνης Μουντούρης, Επικεφαλής του Τμήματος Διαχείρισης Περιβάλλοντος & Βιώσιμης Ανάπτυξης Ομίλου από Ελληνικά Πετρέλαια και η κα. Χρύσα Γιαννοπούλου, Sustainability Expert στην ENEL.
Οι ενεργειακές επωφελούνται από τα κριτήρια ESG
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Καθηγητής κ. Γιώργος Ιωάννου, Διευθύνων Σύμβουλος του Χρηματιστηρίου Ενέργειας «Τα ESG μας επιτρέπουν να αναπτύξουμε μια βαθύτερη κατανόηση των ευκαιριών και των κινδύνων που αντιμετωπίζουν οι Ελληνικές Ενεργειακές Αγορές και προωθούν την ενεργειακή μετάβαση ως στόχο του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλουν στην αντιμετώπιση θεμάτων τόσο κοινωνικών όσο και εταιρικής διακυβέρνησης».
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Κέντρου Αειφορίας και Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Εταιρικής Ευθύνης Νίκος Αυλώνας τόνισε πως «ο κλάδος της ενέργειας έχει να ωφεληθεί σημαντικά από την άνοδο των ESG, όχι μόνο στα μάτια των επενδυτών και τραπεζών αλλά και από την άνοδο της ζήτησης ενέργειας χαμηλών ή μηδενικών εκπομπών ρύπων, στο πλαίσιο της μετάβασης της χώρας μας σε μια οικονομία χαμηλών ρύπων».
Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε η λίστα με τις δέκα ελληνικές εταιρίες ενέργειας στην Ελλάδα, που έχουν εγκολπωθεί πιο πλήρως τα κριτήρια ESG παρουσιάζοντας τις καλύτερες επιδόσεις.
Η λίστα
Στις μεγάλες εταιρίες, όσες έχουν πάνω από 250 εργαζόμενους συγκαταλέγονται οι εξής:
- ΔΕΗ
- Ελληνικά Πετρέλαια
- Motor Oil
- Mytilinaios Group
- Τέρνα Ενεργειακή
- Volton*
Στις μικρομεσαίες εταιρίες με λιγότερους από 250 εργαζόμενους συγκαταλέχθηκαν οι εξής:
- ΔΕΠΑ
- Enel Green Power *
- Volterra *
- We Energy*
Background note
Οι εταιρίες προέκυψαν από έρευνα που υλοποίησε το Κέντρο Αειφορίας (CSE) βάσει ανάλυσης πέντε αντικειμενικών κριτηρίων. Τα κριτήρια αξιολόγησης ήταν:
- Ύπαρξη δημοσιευμένων μετρήσεων και δεικτών για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου
- Διαθέσιμα ratings στο CDP/ Βαθμός αξιολόγησης
- Ύπαρξη δημοσιοποιημένης στρατηγικής και στόχων για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη
- Τακτική δημοσιοποίηση Έκθεσης Βιώσιμης Ανάπτυξης και χρήση προτύπων ESG
- Παροχή και χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο ενεργειακό τους ισοζύγιο
*Με αστερίσκο αναφέρονται εταιρίες που πληρούν κάποια από τα παραπάνω κριτήρια.
Τα θέματα Βιώσιμης Ανάπτυξης, ESG και Κυκλικής Οικονομίας αποτελούν και το αντικείμενο του Διεθνούς Προγράμματος Πιστοποίησης Στελεχών στην Αθήνα Certified Sustainability ESG Practitioner Program, Advanced Edition 2021, DIGITAL VERSION, 22,23 & 26 April από το Κέντρο Αειφορίας (CSE), με την υποστήριξη της Μοοdy’s.