Νέες διαστάσεις προσλαμβάνει η υπόθεση της δολοφονίας του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ μετά και από τις δηλώσεις της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και της αντιπροέδρου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τη Διαφάνεια Βέρα Γιούροβα.
Για τη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ εκτός από την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τη Βέρα Γιούροβα ανάρτηση έκανε και ο Ντάβιντ Σάσολι, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Οι παρεμβάσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων εκδηλώνονται πριν αντιδράσει η ελληνική κυβέρνηση και πολιτεία σε οποιοδήποτε βαθμό και ενώ το τοπίο παραμένει θολό. Αμφότερες αναφέρονται στην ελευθερία του Τύπου, ενώ η πρόεδρος της Κομισιόν διατυπώνει την ελπίδα της άμεσης προσαγωγής των δραστών ενώπιον της Δικαιοσύνης. Ο Σάσολι, από την πλευρά του, ζητά από τις αρχές να διερευνήσουν άμεσα κατά πόσο το έγκλημα συνδέεται με τη δουλειά του.
Τα αντανακλαστικά που επιδεικνύει η Ευρώπη για τη δολοφονία του Έλληνα δημοσιογράφου, του δεύτερου σε μια δεκαετία και του τρίτου από τη δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη, αποτελούν ένδειξη της σπουδαιότητας του θέματος. Σε αντιπαράσταση, η παντελής έλλειψη ενσυναίσθησης από την ελληνική κυβέρνηση και πολιτεία αλλά και από την αντιπολίτευση, αποτελούν ενδείξεις διάβρωσης της Δημόσιας ζωής.
Το Tweet της προέδρου της Κομισιόν
Η δολοφονία ενός δημοσιογράφου είναι μια απεχθής, δειλή πράξη.
Η Ευρώπη αντιπροσωπεύει την ελευθερία. Και η ελευθερία του τύπου ίσως είναι η πιο ιερή από όλες. Οι δημοσιογράφοι πρέπει να είναι σε θέση να εργάζονται με ασφάλεια.
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) April 9, 2021
Το Tweet του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Devastated by the news of the assassination of Greek journalist Giorgos Karaivaz.
Investigations must clarify urgently whether the killing was linked to his work. Our heartfelt condolences go to his family and friends. #καραιβαζ
— David Sassoli (@EP_President) April 9, 2021
Οι πολιτικοί στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν τον Τύπο, τους Δημοσιογράφους και την ανθρώπινη ζωή με όρους που θέτουν την Ελλάδα de facto εντός Ευρωπαϊκής οικογένειας.
Οι δηλώσεις από την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και την Βέρα Γιούροβα, αναβαθμίζουν το θέμα της δολοφονίας από μια ενδεχομένως τρομοκρατική επίθεση σε ζήτημα ποιότητας Δημοκρατίας και διαφθοράς πολιτείας και… αστυνομίας.
Οι προεκτάσεις και τα σενάρια πολλά. Ανεξαρτήτως της έκβασης της υπόθεσης, αυτή εντάσσεται πλέον στον φάκελο της Europol με τις δολοφονίες δημοσιογράφων στην ΕΕ, οι οποίες πληθαίνουν.
Δολοφονίες δημοσιογράφων στην ΕΕ
Πρώτα η Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία στη Μάλτα, ακολούθως η Βικτόρια Μαρίνοβα στη Βουλγαρία και εν συνεχεία ο Γιαν Κούτσιακ με την σύντροφό του στη Σλοβακία αποτελούν δολοφονίες με ξεκάθαρα μαφιόζικα χαρακτηριστικά που αποδείχθηκαν ότι επρόκειτο για συμβόλαια θανάτου όταν απειλήθηκε η αποκάλυψη υποθέσεων διαπλοκής πολιτικών, αστυνομικών και του οργανωμένου εγκλήματος.
Εκτός αυτών, το 2019, συνολικά σκοτώθηκαν 60 δημοσιογράφοι στον κόσμο. Δύο εξ αυτών δολοφονήθηκαν στην Ευρώπη. Πρώτα η Λίρα Μακί καλύπτοντας διαδήλωση στη Βόρεια Ιρλανδια και ακολούθως ο Βάντιμ Καμαρόφ στην Ουκρανία.
Είναι προφανές ότι οι δολοφονίες δημοσογράφων στην Ευρώπη γίνονται τάση. Το οργανωμένο έγκλημα αποθρασύνεται και όπως φαίνεται και από τους πολιτικούς χειρισμούς στην Ελλάδα, το οργανωμένο κράτος και οι πολιτικοί δεν κάνουν αρκετά για να ανασχέσουν και να αποθαρρύνουν τέτοιες εξελίξεις.
Το Crisis Monitor έχει πολλές φορές στο παρελθόν εστιάσει στις δολοφονίες και τις απειλές κατά δημοσιογράφων στην ΕΕ. Τα ζητήματα δεν είναι καινοφανη, οι αρχές όμως δεν έχουν κάνει αρκετά για να τα αντιμετωπίσουν. Τα περισσότερα, μάλιστα, όπως αποδεικνύεται έχουν τις ρίζες τους σε υποθέσεις διαφθοράς στις οποίες εμπλέκονται οι ίδιες οι αρχές.