Απάντηση σε τρία επίπεδα, όχι όμως από τον ίδιο τον Ερντογάν, έδωσε η Τουρκία στα σχόλια του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι, ο οποίος χαρακτήρισε τον Τούρκο πρόεδρο δικτάτορα, στο πλαίσιο συνεδρίου για τα media την Πέμπτη.
Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε καλώντας τον Ιταλό πρέσβη, στον οποίο επέδωσε διάβημα διαμαρτυρίας, ενώ ακολούθησε tweet από τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, παρέμβαση από τον Ιμπραχίμ Καλίν και δηλώσεις του Φαχρεντίν Αλτούν, υπεύθυνου επικοινωνίας της Τουρκίας.
Μέχρι στιγμής δεν έχει απαντήσει στα σχόλια ο Ταγίπ Ερντογάν, γεγονός που εφόσον δεν διαψευστεί τις προσεχείς ώρες, αποτελεί ένδειξη παραθύρου αποκλιμάκωσης.
“Τσακώνονται τα βουβάλια”
Σε κάθε περίπτωση, η κρίση που ξέσπασε δεν είναι τυχαία. Η Ιταλία μοιάζει να επιδιώκει να αυξήσει την επιρροή στην ανατολική Μεσόγειο και την MENA, απ όπου αισθάνεται ότι έχει εξωθηθεί από την Τουρκία. Οι αυτόνομες παρεμβάσεις Γαλλίας και Ιταλίας στην ευρύτερη περιοχή και η κατά μόνας αντιπαράθεσή τους με την Τουρκία, αυξάνουν το γεωπολιτικό ρίσκο και οδηγούν σε διάχυση της έντασης σε πεδία που η Άγκυρα αισθάνεται πιο ασφαλείς, στα ελληνοτουρκικά και το κυπριακό.
Η αναθέρμανση μετώπων όμως, δεν εξυπηρετεί την Ελλάδα, τις οποία τα κυριαρχικά δικαιώματα διακυβεύονται αυτή τη στιγμή. Η πλειάδα ανοιχτών θεμάτων θα μπορούσε να οδηγήσει σε συμψηφισμούς, οι οποίοι είναι συνήθως εις βάρος του πλέον αδύναμου παίχτη.
Παρέμβαση Τσαβούσογλου
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ στην απάντηση του επιχειρεί να καταδείξει την έλλειψη δημοκρατικής νομιμοποίησης του Μάριο Ντράγκι, καθώς διορίσθηκε και δεν εξελέγη, σε αντιδιαστόλη με τον Ταγίπ Ερντογάν.
“Καταδικάζουμε απερίφραστα την απαράδεκτη λαϊκιστική ρητορική του διορισμένου Ιταλού πρωθυπουργού και επιστρέφουμε τις άκομψες παρατηρήσεις”
αναφέρει η ανάρτηση του Τούρκου ΥΠΕΞ στο Twitter.
Η ανάρτηση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου
Atanmış İtalya Başbakanı Draghi’nin kabul edilemez popülist söylemini ve seçimle göreve gelmiş Cumhurbaşkanımız hakkındaki çirkin ve hadsiz ifadelerini kuvvetle kınıyor, kendisine iade ediyoruz.
— Mevlüt Çavuşoğlu (@MevlutCavusoglu) April 8, 2021
Καλίν: Δυσαρμονία Ντράγκι-Μισέλ
Στο θέμα παρενέβη με δηλώσεις του και ο εκπρόσωπος του Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν, ο οποίος επιχείρησε καταδείξει το υποβολιμαίο των προθέσεων του Ντράγκι και τη δυσαρμονία του σε σχέση με τη στάση που υιοθέτησε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο διαμέσου του Σαρλ Μισέλ.
“Ενώ ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ Μισέλ εξήγησε ότι δεν υπήρχε πρόβλημα ή πρόθεση από την Τουρκία σχετικά με το σχεδιασμό του πρωτοκόλλου, οι παρατηρήσεις του διορισμένου πρωθυπουργού της Ιταλίας Ντράγκι που απευθύνονται στον Πρόεδρό μας είναι ακατάλληλες και αβάσιμες. Καταδικάζουμε αυτήν την έκφραση και αναμένουμε να διορθωθεί”.
Δήλωσε ο Ιμπραχίμ Καλίν.
Όσοι αναζητούν δικτάτορες να ψάξουν στην ιταλική ιστορία
Ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, Φαχρεντίν Αλτούν, ο οποίος υποστήριξε ότι ο χαρακτηρίζοντας τον Ερντογάν Δικτάτορα, ο Μάριο Ντράγκι υπερέβη τα εσκαμμένα. Παράλληλα, ο Αλτούν συμπλήρωσε ότι “τέτοιες εκφράσεις δεν χωρούν στη διπλωματία”. Ενώ κατέληξε ανταποδίδοντας με μια ιστορική αναφορά, ζητώντας από όσους αναζητούν δικτάτορες “να ψάξουν στην ιταλική ιστορία”.
Το παρασκήνιο της αντιπαράθεσης
Αφορμή για τα σχόλια Ντράγκι να αποτέλεσε το #sofagate, η απρέπεια δηλαδή της υποβάθμισης της παρουσίας της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο πλαίσιο της επίσκεψης στην Άγκυρα μαζί με τον πρόεδρο του Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.
Η απόφαση του Ντράγκι να συγκρουστεί φαίνεται συνειδητή, από τις εκφράσεις που χρησιμοποίησε και καλά υπολογισμένη ως προς τον αντίκτυπο.
Χρονικά, ακολουθεί την επίσκεψη του Ιταλού πρωθυπουργού στη Λιβύη, όπου συνατνήθηκε με την πολιτική ηγεσία της χώρας, καταδίκασε την παρουσία ξένων στρατευμάτων στη χώρα και ξεκαθάρισε ότι η Ιταλία ήταν, είναι και θα παραμείνει στη Λιβύη.