Δραστικούς αλλά όχι ενιαίους περιορισμούς στη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca θέτουν η μια μετά την άλλη οι ευρωπαϊκές χώρες, μετά την απόφαση του EMA να πετάξει το μπαλάκι στις εθνικές αρχές. Σήμερα, για γνωμοδότηση αναμένεται να δώκει και η εθνική επιτροπή εμβολιασμών στην Ελλάδα.
Η έλλειψη επιστημονικής και πολιτικής συναίνεσης στην ΕΕ έχει προκαλέσει σύγχυση μεταξύ των πολιτών, τροφοδοτώντας θεωρίες συνωμοσίας και πριμοδοτώντας το αντιεμβολιαστικό κίνημα.
Η Γερμανία έχει σχεδόν απαγορεύσει ολοσχερώς τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca, καθώς φορείς έχουν λάβει αποφάσεις για περιορισμό σε διαφορετικές ηλικιακές ομάδες, περιορίζοντας εξαντλητικά τα πρόσωπα και τις περιοχές που μπορεί να χορηγηθεί το εμβόλιο της αγγλο-σουηδικής εταιρίας.
Εκτός από τη Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία, Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία έχουν επίσης εισάγει περιορισμούς στη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca στην ΕΕ.
Εκτός ΕΕ, οι ΗΠΑ δεν έχουν εγκρίνει ακόμα το σκεύασμα και επικεφαλής επιδημιολόγος τους, ο Dr Φάουτσι, έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να χρειαστεί η προμήθειά του. Η Μεγάλη Βρετανία ανακοίνωσε απαγόρευση στη χρήση του εμβολίου στους κάτω των 30 ετών. Εναλλακτικές στο εμβόλιο της AstraZeneca εξετάζει η Αφρικανική Ένωση. Η Νότια Αφρική, η Νότια Κορέα και το Χονγκ Κονγκ έχουν αναστείλει τους εμβολιασμούς με το συγκεκριμένο σκεύασμα. Η Αυστραλία συστήνει τον εμβολιασμό με Pfizer για τους κάτω των 50 ετών. Ακόμα και οι Φιλιππίνες, βασιζόμενες στα ευρήματα του EMA, ανέστειλαν τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca στους κάτω των 50 ετών.
Η περίπτωση της Ελλάδας
Η Ελλάδα έχει εξ αρχής ακολουθήσει άκαμπτη στάση υπέρ του εμβολιασμού με το σκεύασμα της AstraZeneca, ενώ δεν ανέστειλε τη διαδικασία ούτε πρόσκαιρα για προληπτικούς λόγους.
Η μεγάλη πίεση από την κυβέρνηση για τη δημιουργία τείχους ανοσίας, η ενεργή πολιτική καθοδήγηση των σχετικών επιτροπών, όπως αυτή προκύπτει από τις δημόσιες δηλώσεις μελών τους, δημιουργεί σκιές για την ανεξαρτησία τους. Ως εκ τούτου, μπορεί να πιθανολογηθεί ότι οι επιτροπές έχουν επηρεαστεί από τις κυβερνητικές κατευθύνσεις.
Τελικά, όπως ήταν αναμενόμενο η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών αποφάσισε τη συνέχιση των εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraZeneca. Ο μόνος περιορισμός που τέθηκε ήταν η ηλικία άνω των 30 ετών. Πρακτικά αυτό σημαίνει παντελής έλλειψη περιορισμών, δεδομένου ότι ο εμβολιασμός στην Ελλάδα διεξάγεται με ηλικιακά κριτήρια και οι κάτω των 30 αναμένεται να εμβολιαστούν το νωρίτερο στα τέλη του έτους.
Χωρίς εμβόλια
Ενδεχόμενη αναστολή εμβολιασμών σε μεγαλύτερες ηλικίες στην Ελλάδα θα οδηγούσε σε μεγάλες καθυστερήσεις του προγράμματος, καθώς η χώρα έχει πρακτικά εξαντλήσει τα αποθέματα Pfizer και δεν έχει παραλάβει ικανές ποσότητες από άλλα εμβόλια.
Αυξάνεται το ρίσκο
Συνολικά, τα προβλήματα με το εμβόλιο της AstraZeneca ανακόπτουν τη δυναμική του εμβολιασμού παγκοσμίως, υπονομεύουν την αξιοπιστία των εμβολίων συνολικά και υποδαυλίζουν δυσπιστία.
Αν σε αυτά προστεθούν τα ζητήματα των παραδόσεων, τα loistics και η αδυναμία ενιαίας πολιτικής εμβολιασμών και άρσης περιορισμών στην ΕΕ, τότε η εικόνα θολώνει επικίνδυνα.
Η κατάσταση θα μπορούσε να εκτραχυνθεί έτι περαιτέρω.
Το ενδεχόμενο αυξημένων μολύνσεων κατά τη θερινή περίοδο και η επικάλυψη τρίτου και τέταρτου κύματος σε χώρες με τα χαρακτηριστικά της Ελλάδας, πιθανό,