Δηλώσεις που συνιστούν διαφοροποίηση της ιταλικής εξωτερικής πολιτικής απέναντι στην Τουρκία έκανε ο Μάριο Ντράγκι, χαρακτηρίζοντας τον Ταγίπ Ερντογάν “δικτάτορα”, και το περιστατικό με την πρόεδρο της Κομισιόν “ταπείνωση”.
Δικτάτορα χαρακτήρισε τον Ταγίπ Ερντογάν ο Μάριο Ντράγκι, σηματοδοτώντας την αναδιάταξη των ισορροπιών σε Μέση Ανατολή και Ανατολική Μεσόγειο
Ο χαρακτηρισμός έγινε με αφορμή το το απαράδεκτο συμβάν που διαδραματίστηκε κατά την επίσημη επίσκεψη της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του Σαρλ Μισέλ στην Αγκυρα, όταν και η πρόεδρος της Κομισιόν έστεκε όρθια ενώ οι δύο άντρες κάθισαν στις καρέκλες τους.
«Διαφωνώ απολύτως με τον Ερντογάν, νομίζω ότι ήταν ανάρμοστη συμπεριφορά, λυπάμαι πολύ για την ταπείνωση που υπέστη η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής»,
είπε ο Ντράγκι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
«Με αυτούς τους δικτάτορες, ας τους αποκαλέσουμε έτσι, πρέπει να είμαστε σαφείς: Να εκφράζουμε τις διαφορετικές μας απόψεις αλλά να καταφέρνουμε να συνεργαζόμαστε υπέρ των χωρών μας»,
πρόσθεσε ο Ντράγκι.
Τα μηνύματα
Η τοποθέτηση του νέου πρωθυπουργού της Ιταλίας είναι σαφείς, ως προς τα μηνύματά τους. Ο Μάριο Ντράγκι δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνείας. Η Ιταλία χαράσσει νέα πολιτική όσον αφορά την Τουρκία και τις σχέσεις που θα επιδιώξει σε διμερές επίπεδο.
Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας έχει απόλυτη επίγνωση του αντίκτυπου των δηλώσεων του, έχοντας υπηρετήσει πολλά χρόνια σε επιτελικές θέσεις και μέχρι πρότινος ως πρόεδρος της ΕΚΤ. Συνεπώς, οι δηλώσεις του σηματοδοτούν προσωπική αντιπαράθεση με τον Ταγίπ Ερντογάν, κίνηση που διαμορφώνει νέο πλαίσιο αναδιάταξης ισορροπιών στην ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.
Η επόμενη ημέρα
Οι δηλώσεις του Μάριο Ντράγκι αποτελούν παράγοντα που αυξάνει τη γεωπολιτική ένταση, άρα και το ρίσκο, παράγοντες τους οποίους γνωρίζει να αποτιμά και να εργαλειοποιεί ο Ιταλός πρωθυπουργός, δεδομένης της σταδιοδρομίας του. Τούτων δοθέντων οι δηλώσεις φαίνονται καλά υπολογισμένες και προσαρμοσμένες ώστε να προκαλέσουν την αντίδραση του Τούρκου προέδρου.
Το ύφος, ο τόνος και τα κρυμμένα μηνύματα της απάντησης του Ταγίπ Ερντογάν θα κρίνουν το πεδίο της νέας διαπραγμάτευσης μεταξύ Ρώμης και Άγκυρας.
Σε κάθε περίπτωση, τέτοιες κινήσεις στέλνουν μηνύματα δυσαρέσκειας και ανοίγουν μέτωπα.
Λιβύη, NATO… ΗΠΑ
Χρονικά, οι δηλώσεις του Μάριο Ντράγκι δεν ακολουθούν μόνο το περιστατικό με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αλλά και το ταξίδι του ιδίου στη Λιβύη, όπου και συναντήθηκε με την πολιτική ηγεσία της χώρας.
Δεδομένου ότι η Τουρκία διαθέτει ισχυρή στρατιωτική παρουσία και έντονη πολιτική επιρροή στη νέα κυβέρνηση της χώρας, είναι προφανές ότι υπάρχουν ζητήματα προς διαπραγμάτευση. Δεν είναι όμως το μόνο μέτωπο. Η Ιταλία εκτός από τη Βόρεια Αφρική έχει συμφέροντα και στη Μέση Ανατολή, ιδιαίτερα στη Συρία, το Ιράν και την Ιορδανία.
Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι η Ιταλία είναι από τις χώρες που διαθέτουν αρκετά σταθερές – διαχρονικά σχέσεις με τη Ρωσία. Ωστόσο, το μέτωπο αυτό κλονίστηκε πρόσφατα μετά από συλλήψεις και απελάσεις Ρώσων με την κατηγορία της κατασκοπείας. Πρόκειται για κινήσεις στο πλαίσιο του NATO και των σχέσεων ΗΠΑ – Ιταλίας, καθώς ο ΝΒτράγκι φαίνεται να δίνει διαπιστευτήρια στη Συμμαχία και επιβεβαιώνει τη στρατηγική σχέση Ιταλίας- ΗΠΑ.