Ανθεκτικά μεγέθη, προσαρμοστικότητα αλλά και ευελιξία σε μια χρονιά ειδικών συνθηκών όπως ήταν το 2020 επέδειξε μια από τις μεγαλύτερες ασφαλιστικές της Έλλάδας, η Eurolife, επιτυγχάνοντας παραγωγή ασφαλίστρων 448,6 εκατ. και λειτουργικά κέρδη 22 εκατ. ευρώ. Το συνολικό ενεργητικό της εταιρίας φτάνει τα 3,5 δισ. ευρώ, ενώ τα ίδια κεφάλαια ανέρχονται σε 738 εκατ. ευρώ.
Ήταν μια χρονιά που επιβεβαίωσε την ηγετική θέση του ομίλου Eurolife FFH, καθώς το μερίδιο αγοράς στον κλάδο Ζωής διαμορφώνεται στο 16%, ενώ σε επίπεδο συνολικής αγοράς ελέγχει ποσοστό 10%.
Η Eurolife κατάφερε να παρουσιάσει συνολικά κέρδη προ φόρων για τη χρονιά που πέρασε που άγγιξαν τα 151,9 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 13% συγκριτικά με το 2019, ενώ σε επίπεδο πενταετίας (2016-2020) ο όμιλος είχε συνολικά κέρδη 672,60 εκατ. ευρώ.
Οι συνολικές αποζημιώσεις το 2020 ανήλθαν στα 291,86 εκατ. ευρώ, οι οποίες αφορούν αθροιστικά ασφαλιστικές αποζημιώσεις ζωής και γενικών ασφαλίσεων, καθώς και πληρωμές ασφαλισμάτων λήξης και αξιών εξαγοράς ασφαλιστηρίων ζωής δημιουργίας κεφαλαίου, σε Ελλάδα και Ρουμανία. Παράλληλα, σε βάθος πενταετίας (2016-2020) οι συνολικές αποζημιώσεις της εταιρείας φτάνουν στο 1,4 δισ. ευρώ!
Το χαρτοφυλάκιο επενδύσεων των ατομικών προγραμμάτων διαχείρισης κεφαλαίου τη χρονιά που πέρασε εξασφάλισε υψηλές αποδόσεις ύψους 3,24%, ενώ η απόδοση του χαρτοφυλακίου επενδύσεων των ομαδικών προγραμμάτων διαχείρισης κεφαλαίου έκλεισε στο 2,78% το 2020. Στον κλάδο Ζωής ο SCR δείκτης διαμορφώθηκε στο 169% ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία έως το τέλος Φεβρουαρίου 20201 διαμορφώνεται στο 194%. Στον τομέα των Γενικών Ασφαλίσεων ο SCR ανήλθε το 2020 στο 138% ενώ μέχρι τέλος Φεβρουαρίου στο 158%.
Έχοντας ως αμετάκλητο στόχο να βρίσκεται συνεχώς στο πλευρό των πελατών και των συνεργατών του, ο Όμιλος Eurolife FFH συνέχισε και το 2020 να επενδύει στην ανάπτυξη και την αναβάθμισή του, με έργα υποδομής που άγγιξαν τα 3 εκατ. ευρώ.
Σαρρηγεωργίου: Απαιτείται προσπάθεια για το «χτίσιμο» ασφαλιστικής κουλτούρας
Μιλώντας την Πέμπτη το μεσημέρι στη διαδικτυακή παρουσίαση των αποτελεσμάτων του 2020, ο Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος, σημείωσε ότι ο όμιλος Eurolife FFH αναφέρθηκε στους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης της εταιρείας που επιβεβαίωσαν την ηγετική της θέση στην ελληνική ασφαλιστική αγορά.
«Συνεχίζουμε να δίνουμε έμφαση στην ανάπτυξη των προϊόντων και των υπηρεσιών μας, στην ψηφιοποίηση των λειτουργιών μας και στη στήριξη της κοινωνίας με έργα που έμπρακτα βελτιώνουν την καθημερινότητα των ανθρώπων. Σκοπός μας είναι να παραμείνουμε δυνατοί απέναντι στις προκλήσεις και να δίνουμε αξία σε ό,τι έχει σημασία για κάθε άνθρωπο που μας εμπιστεύεται» τόνισε ο κ. Σαρρηγεωργίου.
Αναφερόμενος στις εξελίξεις στο θέμα της υγείας ο κ. Σαρρηγεωργίου σημείωσε πώς το Δημόσιο διαχειρίστηκε με επιτυχία την κρίση της πανδημίας αλλά την ίδια στιγμή ο κόσμος φαίνεται πως αντιλαμβάνεται την ανάγκη παράλληλης ιδιωτικής ασφάλισης Υγείας. Κάτι που όπως είπε φάνηκε στην αύξηση που υπήρξε πέρυσι στον κλάδο της υγείας, ο οποίος ενισχύθηκε κατά 9,5%, σε μια χρονιά με μεγάλα οικονομικά προβλήματα. Ωστόσο υπενθύμισε για μία ακόμα φορά ότι χρειάζεται να δοθούν αναγκαία κίνητρα και φοροαπαλλαγές ώστε οι πολίτες να «χτίσουν» σταδιακά ασφαλιστική κουλτούρα και να έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν οφέλη της ασφάλισης.
Απαντώντας σε ερώτηση για τις πρόσφατες επιχειρηματικές συμφωνίες στην ασφαλιστική αγορά (βλ. Generali – ΑΧΑ, Εθνική Ασφαλιστική – CVC) ο κ. Σαρρηγεωργίου υπογράμμισε πως για τη Eurolife και τη Fairfax η εγχώρια ασφαλιστική αγορά παρουσιάζει σημαντικές δυνατότητες και για το λόγο αυτό συνεχίζουν να παρακολουθούν τα όσα γίνονται ώστε να εντοπίσουν ενδεχόμενες ευκαιρίες.
Στήριξη εργαζομένων, προγράμματα κατάρτισης και εξειδίκευσης
Αναπόσπαστο κομμάτι και κεντρικός πυλώνας της φιλοσοφίας της Eurolife FFH είναι η επιστροφή αξίας στην κοινωνία και η σύνδεσή της μέσω ολιστικής προσέγγισης με το περιβάλλον στο οποίο δραστηριοποιείται. Ένας από αυτούς τους πυλώνες είναι η διαρκής εξέλιξη των ανθρώπων της μέσω προγραμμάτων κατάρτισης και περαιτέρω εξειδίκευσης.
Στο πλαίσιο αυτό, ο όμιλος πέρυσι πραγματοποίησε συνολικά 345 εκπαιδευτικές συναντήσεις για τους συνεργάτες, με περισσότερες από 1.200 ώρες εκπαίδευσης και πάνω από 14.300 συμμετοχές. Το 71% των εκπαιδευτικών συναντήσεων έγινε εξ αποστάσεως, με 53% live τηλε-εκπαίδευση σε εικονική αίθουσα (virtual class) και 47% e-learning ασύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση, με τη μορφή της αυτοδιδασκαλίας. Επίσης, το 29% των συναντήσεων έγιναν δια ζώσης, με έμφαση σε τομείς όπως η υποστήριξη του ψηφιακού μετασχηματισμού των συνεργατών με βάση και τις ανάγκες του σημερινού περιβάλλοντος.
Λόγω των ειδικών συνθηκών που δημιούργησε η πανδημία ο όμιλος ξεκίνησε από πολύ νωρίς εργασία από το σπίτι σε ποσοστό που ξεπερνάει το 75%. Παρά τις δυσκολίες του 2020, κατάφερε παράλληλα να υλοποιήσει εκπαιδευτικές δραστηριότητες για τους εργαζόμενους, οι οποίες ξεπέρασαν τις 4.300 ώρες, καθώς και σεμινάρια wellness με θέμα την ψυχική υγεία και ευεξία (περισσότερες από 1.450 ώρες).
Το πρόγραμμα CSR της Eurorolife αποδίδει καρπούς
Στο πλαίσιο του προγράμματος εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, ο όμιλος Eurolife FFH συνέχισε τις υφιστάμενες συνεργασίες του, προχωρώντας παράλληλα και στην υποστήριξη νέων οργανισμών.
Πιο αναλυτικά, μέσα από τη συνεργασία με τη HOPEgenesis, σε ένα πρόγραμμα υποστήριξης των γυναικών που κατοικούν σε απομακρυσμένες ακριτικές και νησιωτικές περιοχές, έχουν βοηθηθεί μέχρι στιγμής 41 ωφελούμενες, με 40 μωρά να έχουν γεννηθεί ήδη και άλλα 8 να αναμένονται τους επόμενους μήνες. Επιπλέον, σε συνεργασία με το Δήμο Πάτμου, τη HOPEgenesis και την Ομάδα Αιγαίου δημιούργησε τον πρώτο και μοναδικό παιδικό σταθμό στην Πάτμο, για παιδιά προσχολικής ηλικίας.
Συνάμα, περισσότερα από 640.000 είδη ιατρικού εξοπλισμού και υγειονομικού υλικού μοιράστηκαν στις 50 δομές των 12 Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας σε όλη την Ελλάδα, με περισσότερους από 5.000 ωφελούμενους, σε συνεργασία με το ΜΚΣ Δεσμός και το Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων.
Επίσης, πάνω από 30.000 παιδιά και ενήλικες απέκτησαν πρόσβαση και γνώσεις στον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, μέσα από δράσεις και πρωτοβουλίες στο πλαίσιο της στρατηγικής συνεργασίας με το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.
Περισσότερα από 1.000 παιδιά και ενήλικες απέκτησαν γνώσεις και δεξιότητες στο διαδίκτυο μέσα από τις Ψηφιακές Ακαδημίες του Cyber Security International Institute (CSIi), σχετικά με την ασφάλεια στο διαδίκτυο, το cyber bullying, το online phishing, τη ρομποτική και το game development.
Επιπλέον δωρίστηκαν στο Δήμο Αθηναίων εφτά αυτοκινούμενες σκούπες πεζού χειριστή, οι οποίες συγκεντρώνουν 3.360 λίτρα απορριμμάτων και καθαρίζουν 27 πλατείες και πεζόδρομους καθημερινά. Τέλος, ο όμιλος προχώρησε άμεσα σε μια σειρά ενεργειών για τη φροντίδα και την υποστήριξη των πληγέντων ασφαλισμένων του από την κακοκαιρία «Ιανός» στους νομούς Καρδίτσας, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας, Ηλείας, Μεσσηνίας και Αχαΐας και βρέθηκε επίσης στο πλευρό των ασφαλισμένων του που επλήγησαν από το σεισμό στη Σάμο.