Εκτός γερμανικής αγοράς οδηγείται κατ ουσία το εμβόλιο της AstraZeneca, καθώς δύο απαγορεύσεις που ισχύουν σε μεγάλο μέρος της χώρας περιορίζουν ασφυκτικά το ηλικιακό εύρος εντός του οποίου συνίσταται ο εμβολιασμός με το εν λόγω σκεύασμα.
Ειδικότερα, το Ινστιτούτο Πάουλ Έρλιχ, το γερμανικό ινστιτούτο που είναι υπεύθυνο για τα εμβόλια και τα βιοϊατρικά φάρμακα, ανακοίνωσε σήμερα ότι θα επιμείνει στη σύστασή του για περιορισμό της χρήσης του εμβολίου κατά της Covid-19 της AstraZeneca σε άτομα άνω των 60 ετών.
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) χθες, Τετάρτη, μετέθεσε την απόφαση στις χώρες μέλη της ΕΕ για την χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca, το οποίο φέρεται να ευθύνεται για περιπτώσεις σπάνιων θρομβοεμβολών σε ανθρώπους στους οποίους χορηγήθηκε το σκεύασμα.
Το Ινστιτούτο Πάουλ Έρλιχ ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι η σύστασή του βασίζεται σε εντατικές αναλύσεις της παρούσας κατάστασης της πανδημίας.
Μερικές ημέρες νωρίτερα οι εποπτικές αρχές πολλών κρατιδίων, μεταξύ αυτών και του Βερολίνου εξέδωσαν αντισύσταση για τον εμβολιασμών ανθρώπων κάτων των 60 ετών με το AstraZeneca. Ως εκ τούτου το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού δεν θα μπορεί να εμβολιαστεί με το συγκεκριμένο εμβόλιο.
Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που η Γερμανία ανακοίνωσε τη διάθεση προς άλλες χώρες μεγάλου αριθμού δόσεων που είχε δεσμεύσει.
Μπλόκο στην AstraZeneca
Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και η απόφαση της Ισπανίας, η οποία επίσης πρότεινε τη χορήγηση του συγκεκριμένου εμβολίου σε ανθρώπους άνω των 60. Τη σύσταση αυτή έκανε το ισπανικό υπουργείο Υγείας προς τις τοπικές κυβερνήσεις, οι οποίες έχουν τον τελευταίο λόγο για το ζήτημα.
Από την πλευρά της, η Αυστραλία ανακοίνωσε σήμερα ότι θα προτείνει τη χρήση του εμβολίου της Pfizer αντί εκείνου της AstraZeneca για την ηλικιακή ομάδα κάτω των 50 ετών.
Η Αυστραλία θα συνεχίσει να χορηγεί το εμβόλιο της AstraZeneca, αλλά σε άτομα άνω των 70 ετών.
Χθες το Βέλγιο ανακοίνωσε ότι παγώνει προσωρινά τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca για όσους είναι κάτω των 55 ετών, κάτι ανάλογο με αυτό που αποφάσισε η Γαλλία.
Άλλες χώρες της ΕΕ έπαψαν εντελώς τη χρήση του συγκεκριμένου εμβολίου στα μέσα Μαρτίου και έκτοτε δεν έχουν ξεκινήσει την εκ νέου χορήγησή του.
Η Ελλάδα συνεχίζει κανονικά τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca σε όλο το ηλικιακό φάσμα, βασιζόμενη στα στατιστικά για το σπάνιο των ιδιαίτερα επικίνδυνων παρενεργειών.