Εγκρίθηκε σήμερα από τη γενική συνέλευση με τη θετική ψήφο του βασικού μετόχου, του ΤΧΣ, η διαδικασία αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς. Τώρα ανοίγει ο δρόμος για μια την πολυεπίπεδη διαδικασία αναδιάρθρωσης της κεφαλαιακής δομής και μετοχικής σύνθεσης της τράπεζας και που θα οδηγήσει στη δραστική εξυγίανση του ισολογισμού της,.
Το «πράσινο» φως στους όρους και τις διαδικασίες της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) άναψαν οι μέτοχοι της Τράπεζας Πειραιώς, κατά τη διάρκειας της σημερινής έκτακτης Γενικής Συνέλευσης.
Το Crisis Monitor είχε επισημάνει τις αντιδράσεις για την αμκ και την τελική απόφαση του γενικού συμβουλίου του ΤΧΣ να υπερψηφίσει την πρόταση της διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς για τους όρους της αμκ.
Με την ολοκλήρωση της ΑΜΚ η συμμετοχή του βασικού μετόχου, που σήμερα είναι το ΤΧΣ, θα υποχωρήσει κάτω από το όριο της καταστατικής μειοψηφίας που είναι το 33,4%, ενώ σήμερα κατέχει το 62%. Το ΤΧΣ θα αναγκαστεί να εγγράψει μεγάλες ζημιές από την απομείωση της αξίας της συμμετοχής του.
Παράλληλα, στην τράπεζα θα εισέλθουν νέοι μέτοχοι, με ποσοστά που δύσκολα θα υπερβαίνουν το 10%. Η νέα αυτή διάρθρωση δίνει ελευθερία κινήσεων στη διοίκηση, ενώ το ΤΧΣ θα παραμείνει, όπως όλα δείχνουν ο μεγαλύτερος της Τράπεζας. Μετά την ΑΜΚ το ποσοστό του ΤΧΣ αναμένεται να υποχωρήσει στο 22-28%. Υπάρχει ενδεχόμενο να μειωθεί και σε επίπεδο κάτω του 20%, εξέλιξη που αποτελεί όμως πολιτική απόφαση.
Μετά την ΑΜΚ το παλαιό μετοχικό κεφάλαιο θα χρησιμοποιηθεί ως Buffer για την εμπροσθοβαρή εκκαθάριση του ισολογισμού και τον σχηματισμό προβλέψεων.
Η εκκαθάριση του ισολογισμού θα δώσει στην Τράπεζα Πειραιώς ανάσα και χώρο για νέες χορηγήσεις. Η νέα αυτή δυναμική θα μπορούσε να αποδειχθεί υποστηρικτική για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, καθώς αυξηθεί η διαθεσιμότητα πιστώσεων και θα βελτιωθεί η όρεξη για ρίσκο.
Οι όροι της ΑΜΚ
Η ΑΜΚ, ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ, θα διενεργηθεί με κατάργηση των δικαιωμάτων προτίμησης, μέσω δύο παράλληλων διαδικασιών:
- «Διεθνή Προσφορά», μια διαδικασία με ιδιωτική τοποθέτηση προς ειδικούς και λοιπούς θεσμικούς επενδυτές στο εξωτερικό, μέσω βιβλίου προσφορών, η οποία δεν θα συνιστά δημόσια προσφορά
- «Ελληνική Προσφορά», μια διαδικασία με δημόσια προσφορά στην Ελλάδα. ιοθέτηση ενός συστήματος προνομιακής κατανομής νέων μετοχών, μέσω του οποίου οι υφιστάμενοι μέτοχοι, οι οποίοι θα εγγράφονται μέσω της Ελληνικής Προσφοράς, θα έχουν προτιμησιακή μεταχείριση.
Ταυτόχρονα, ωστόσο, θα προβλέπεται η δυνατότητα προνομιακής κατανομής των νέων μετοχών στους Έλληνες υφιστάμενους μετόχους, οι οποίοι θα εγγράφονται στην Ελληνική Προσφορά.
Προνομιακή κατανομή
Η προνομιακή κατανομή θα κινείται στους εξής άξονες:
- Δικαίωμα προνομιακής κατανομής θα έχουν οι μέτοχοι που θα είναι εγγεγραμμένοι στο μετοχολόγιο της Εταιρείας κατά την ημερομηνία που θα ορίσει το Διοικητικό Συμβούλιο.
- Η προνομιακή κατανομή θα εκτείνεται τόσο στους ιδιώτες, μη ειδικούς επενδυτές, όσο και στους ειδικούς επενδυτές (υφιστάμενους μετόχους) που θα συμμετάσχουν στην Ελληνική Προσφορά και αναμένεται να καλύπτει την αναλογία συμμετοχής του καθενός στο μετοχικό κεφάλαιο της Εταιρείας.
- Εάν η εγγραφή υφιστάμενου μετόχου υπερβαίνει την αναλογία συμμετοχής του στο μετοχικό κεφάλαιο της Εταιρείας κατά τα ανωτέρω (υπερεγγραφή), τότε θα ικανοποιείται κατά προτεραιότητα μόνο το τμήμα που αντιστοιχεί στην pro rata συμμετοχή του.
- Μετά την ολοκλήρωση της προνομιακής κατανομής, το μέρος της υπερεγγραφής που δεν ικανοποιήθηκε θα αθροίζεται μαζί με όλες τις λοιπές εγγραφές (παλαιοί και νέοι εγγραφόμενοι μέτοχοι) και θα ικανοποιείται αναλογικά, εφ’ όσον υπάρχουν ακόμη μετοχές προς διάθεση.
Δηλώσεις
Στόχος είναι η ΑΜΚ να πραγματοποιηθεί εντός των επόμενων εβδομάδων και να ολοκληρωθεί στις αρχές Μαΐου.
«H αύξηση κεφαλαίου αποτελεί μία κομβική στιγμή για την Τράπεζα, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, αλλά και την ελληνική οικονομία. Είναι κομβική, διότι μια επιτυχής αύξηση μετοχικού κεφαλαίου από μια ελληνική τράπεζα, σηματοδοτεί πανηγυρικά την επανασύνδεση με τις αγορές κεφαλαίου, και συνεπώς την επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα»
δήλωσε, μετά το τέλος της ψηφοφορίας, ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου, Γιώργος Χαντζηνικολάου.