Με την ιδιωτικοποίηση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ επιχειρεί η ελληνική κυβέρνηση να σηματοδοτήσει την αλλαγή κλίματος και να στείλει μήνυμα open for business στη διεθνή επενδυτική κοινότητα. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη επιδιώκει παράλληλα να αποδείξει στους εταίρους ότι τηρεί τα συμφωνηθέντα.
Με την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ είναι εμβληματική όχι για τα έσοδα που προσδοκά έσοδα το ελληνικό Δημόσιο, αλλά την ψήφο εμπιστοσύνης των επενδυτών στην ελληνική οικονομία. Τέτοιες κινήσεις μπορούν να προσδώσουν αναπτυξιακή δυναμική και να συμβάλλουν καθοριστικά στη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος.
Συνολικά, εννέα επενδυτικοί οίκοι από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Αυστραλία, περνάνε στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού πώλησης από τη ΔΕH του 49% του ΔΕΔΔΗΕ. Από τη διαγωνιστική διαδικασία αποκλείστηκαν τα δύο κινεζικά σχήματα.
Ο αποκλεισμός των Κινέζων, ασχέτως του αιτιολογικού, αποτελεί μια ακόμη ένδειξη ότι οι σχέσεις ΕΕ – Κίνας δεν βρίσκονται στην καλύτερη φάση τους. Για την ώρα δεν μπορεί να αποτιμηθεί ο αντίκτυπος του -αναμενόμενου- αποκλεισμού των κινεζικών σχημάτων στις διμερείς σχέσεις Αθήνας – Πεκίνου.
Ο οδικός χάρτης του διαγωνισμού
Στη συνέχεια:
- ανοίγει το VDR (Virtual Data Room), με τα οικονομικοτεχνικά στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ,
- εκεί οι υποψήφιοι θα πραγματοποιήσουν το απαιτούμενο due diligence,
- θα υπογράψουν Σύμφωνο Εμπιστευτικότητας (NDA) και εν τέλει
- θα υποβάλλουν δεσμευτικές προσφορές.
Με δεδομένο ότι η κυβέρνηση θέλει να δώσει ώθηση στην οικονομία, να ενισχύσει το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και να περάσει την επόμενη αξιολόγηση, η διαγωγιστική διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν το καλοκαίρι.
Οι φιναλίστ
Τα εννέα Funds που εγκρίθηκαν από το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗΔΕΗ +0,44%, χθες, μετά την αξιολόγηση των συμβούλων της ιδιωτικοποίησης, Goldman Sachs και Eurobank, είναι τα εξής:
- Ardian Infrastructure Funds. Πρόκειται για γαλλικό Fund, που διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία 103 δισ. δολ. Στοχεύει στις επενδύσεις στην ενέργεια και τις υποδομές και είναι τοποθετημένο, μεταξύ άλλων, στην EWE, την τέταρτη μεγαλύτερη εταιρία κοινής ωφέλειας της Γερμανίας (τηλεπικοινωνίες και ενέργεια), καθώς και στην 2i Rete Gas, το μεγαλύτερο φορέα διανομής φυσικού αερίου στην Ιταλία, με έδρα το Μιλάνο.
- BCI-British Columbia Investment Management Corporation, με διαχείριση συνταξιοδοτικών κεφαλαίων του δημοσίου τομέα στη Βρετανία, ύψους 112 δισ. δολ. Έχει συμμετοχή σε εταιρείες κοινής ωφέλειας στις ΗΠΑ, Αυστραλία, Γερμανία, Χιλή και Καναδά.
- BLACKROCK-Blackrock Alternatives Management LLC. Αμερικανικό Fund, με συμμετοχές σε πολυεθνικές εταιρείες και διαχείριση κεφαλαίων που φτάνουν τα 8,67 τρισ. δολ.
- CVC Capital Partners-Advisers Company, S.a.r.l., επίσης, αμερικανικό Fund, με διαχείριση κεφαλαίων 117,8 δισ. δολ. Στην Ελλάδα έχει κάνει επενδυτικές τοποθετήσεις στον τομέα της ιδιωτικής υγείας, την Vivartia και την Εθνική Ασφαλιστική.
- F2i-Fondi Italiani per le Infrastructure SGR S.p.A., Ιταλική επενδυτική εταιρία, που έχει παρουσία σε εταιρείες διανομής φυσικού αερίου και ενέργειας, καθώς και σε Ιταλικά αεροδρόμια. Διαχειρίζεται κεφάλαια 5,5 δισ. ευρώ.
- First Sentier Investors EDIF III GP S.a.r.l. Είναι Fund από την Αυστραλία, με διαχείριση κεφαλαίων 175 δισ. δολ., που ελέγχεται από την Τράπεζα της Κοινοπολιτείας της Αυστραλίας και έχει εξαγοραστεί από το Mitsubishi Financial Group. Έχει επενδύσει στη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας και το δίκτυο διανομής φυσικού αερίου της Σουηδίας, καθώς και σε αντίστοιχα δίκτυα της Φινλανδίας και της Γερμανίας. Έχει παρουσία, επίσης, σε εταιρία Ύδρευσης στο Ηνωμένο Βασίλειο.
- KKR-KOHLBERG KRAVIS ROBERTS & Co L.P. Το τρίτο, κατά σειρά, αμερικανικό Fund, που συγκαταλέγεται παράλληλα στη short list των επενδυτών για τη ΔΕΠΑ Υποδομών. Διαχειρίζεται κεφάλαια 250 δισ. δολ.
- MACQUARIE Group Limited. Από την Αυστραλία, επίσης, έρχεται το συγκεκριμένο Fund, που διαχειρίζεται 420 δισ. δολ.. Είναι ανάμεσα στους υποψήφιους επενδυτές για το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών και τη ΔΕΠΑ Υποδομών. Έχει επενδύσει σε δίκτυα ενέργειας στη Γερμανία, τη Φινλανδία και την Ισπανία.
- OHA-Oak Hill Advisors LLP. Πολυεθνικό Fund, με διαχείριση κεφαλαίων 49 δισ. δολ. που επενδύει σε δανειακά χαρτοφυλάκια, υποδομές, ενέργεια, ναυτιλία και ακίνητα.