Στην κατεύθυνση των αυξήσεων κεφαλαίου φαίνεται ότι σπρώχνει τις τράπεζες ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, καθώς μεταξύ άλλων, θέτει θέμα αντιμετώπισης του αναβαλλόμενου φόρου.
Ο Γιάννης Στουρνάρας στις προβλέψεις του, ζητά πρόσθετες ενέργειες για την εμπροσθοβαρή αντιμετώπιση του προβλήματος των NPL, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της ανάταξης του τραπεζικού συστήματος. Σε αυτό το πλαίσιο προτάσσει την Bad Bank και την αντιμετώπιση της αναβαλλόμενης φορολογίας. Παράλληλα, εστιάζει στο πρόβλημα της χαμηλής οργανικής κερδοφορίας.
Ο διοικητής της ΤτΕ, επιλέγοντας προσεκτικά τις λέξεις, καθιστά σαφές ότι ακόμα δεν έχουν αναληφθεί όλες οι απαιτούμενες ενέργειες για να γυρίσει σελίδα το τραπεζικό σύστημα. Η θεώρηση αυτή, σε συνδυασμό με την υψηλή αβεβαιότητα των προβλέψεών του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, δημιουργούν ένα όχι και τόσο ευοίωνο σκηνικό.
Η στιγμή που επιλέγει ο Γιάννης Στουρνάρας να θέσει το χρονίζον ζήτημα του αναβαλλόμενου φόρου δεν είναι τυχαίο. Το χρήμα είναι φθηνό, η διάθεση ανάληψης ρίσκου μεγάλη και οι πολιτικές συνθήκες στην ΕΚΤ και την Κομισιόν υποστηρικτές. Ο συνυδασμός αυτός φαίνεται ότι συμβάλλει στην απόφαση ανακίνησης ενός ζητήματος, που τρομάζει τους τραπεζίτες.
Οι δηλώσεις Στουρνάρα
Ειδικότερα, ο διοικητής της ΤτΕ αναφέρει:
«Συνεπώς, είναι απαραίτητο να αναληφθούν πρόσθετες ενέργειες οι οποίες θα διευκολύνουν την εμπροσθοβαρή αναγνώριση των ζημιών λόγω αυξημένου πιστωτικού κινδύνου εξαιτίας της πανδημίας και την εξυγίανση των ισολογισμών των τραπεζών μαζί με την αντιμετώπιση του προβλήματος των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων»,
τόνισε ο κ. Στουρνάρας. Και επανέλαβε ότι η κεντρική τράπεζα έχει προτείνει τη δημιουργία bad bank, η σκοπιμότητα της οποίας εξετάζεται από την κυβέρνηση. Ενώ σε άλλο σημείο αναφέρει
«Η δέσμευση σημαντικών δημόσιων πόρων υπό τη μορφή κρατικών εγγυήσεων για τη στήριξη των τιτλοποιήσεων των NPEs των τραπεζών μέσω του προγράμματος “Ηρακλής”, που ορθώς έχει αποφασιστεί, θα πρέπει να εξασφαλίζει την οριστική και ολιστική αντιμετώπιση τόσο του προβλήματος των NPEs όσο και του προβλήματος του πολύ υψηλού ποσοστού των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων στα εποπτικά κεφάλαια των τραπεζών».
Στην ουσία, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος ζητά από την κυβέρνηση να προβλέψει πιστώσεις στον προϋπολογισμό τόσο για τα κόκκινα δάνεια, όσο για να βρεθεί εναλλακτική λύση στον αναβαλλόμενο φόρο.
ο τρόπος με τον οποίο θέτει τα ζητήματα ο Γιάννης Στουρνάρας, στο πλαίσιο της θεσμικής του πρσέγγισης, αφήνει να εννοηθεί πως τέτοιες λύσεις θα έβρισκαν σύμφωνη τόσο την ΤτΕ όσο και την ΕΚΤ, όπως αυτή εκφράζεται για του SSM.
Η άποψη των τραπεζιτών
Οι τραπεζίτες, από την άλλη πλευρά, υποστηρίζουν ότι η δημιουργία νέων NPE’s θα είναι σαφώς μικρότερη, ενώ μετά την αναδιάρθρωση των ομίλων η παραγωγή εσωτερικού κεφαλαίου επιταχύνετα.
Έτσι, τα δύο μείζονα ζητήματα που πρέπει πάση θυσία να επιλυθούν είναι η παροχή κινήτρων για την εμπροσθοβαρή καταγραφή των ζημιών και η αντιμετώπιση του ζητήματος της αναβαλλόμενης φορολογίας.
Η ανακίνηση μάλιστα του ζητήματος του αναβαλλόμενου φόρου από τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος σε αυτή τη φάση, μοιάζει περισσότερο με προτροπή προς τις διοικήσεις των τραπεζών ώστε να αντλήσουν κεφάλαια μέσω ΑΜΚ.
Στο δρόμο για τις αγορές
Το δρόμο προς αυτή την κατεύθυνση δείχνει η Τράπεζα Πειραιώς. Η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς έχει προαναγγείλει αμκ της τάξης του 1 δισ. με πολλαπλούς στόχους, που καλύπτουν σχεδόν όλο το εύρος που θέτει ο Γιάννης Στουρνάρας, όχι όμως το ζήτημα του αναβαλλόμενου φόρου.
Η Alpha Bank, από την άλλη πλευρά, έχει δηλώσει -δια του διευθύνοντος συμβούλου, Βασίλη Ψάλτη, ότι δεν προτίθεται να βγει στις αγορές τώρα. Η στάση αυτή αντανακλά την πεποίθηση της δυναμικής παραγωγης κεφαλαίου και της ισχυρής κεφαλαιακής διάρθρωσης. Με τον τρόπο ο Βασίλης Ψάλτης θέλησε να διαβεβαιώσει τους μετόχους και να προυφλάξει τη μετοχή της Alpha Bank από έντονες διακυμάνσεις. Η στρατηγική αυτή όμως θα μπορούσε να αλλάξει, εφόσον διατεθούν τα κατάλληλα εργαλεία και στο πλαίσιο ευρύτερου σχεδιασμού.
Το ενδεχόμενο αύξησης κεφαλαίου σκέφτεται σοβαρά και η Eurobank. Η διοίκηση για την ώρα προωθεί λύσεις με εκδόσεις ομολόγων, αλλά αυτές δεν ανταποκρίνονται στο ζήτημα του αναβαλλόμενου φόρου. Συνεπώς, εφόσον το θέμα τεθεί επιτακτικά από την Τράπεζα της Ελλάδος και στο πλαίσιο των Stress Tests του Ιουλίου, τότε δεν αποκλείεται οι προτεραιότητες να διαφοροποιηθούν.
Η Εθνική Τράπεζα, τέλος, αν και κεφαλαιακά ισχυρότερη, φαίνεται ότι επίσης εξετάζει την προοπτική μιας ΑΜΚ. Οδηγοί σε αυτή την κατεύθυνση είναι το ευνοϊκό χρηματοδοτικό περιβάλλον στις αγορές και η χαλάρωση των όρων κρατικών χρηματοδοτήσεων, λόγω του κορονοϊού. Οποιεσδήποτε αποφάσεις όμως θα ληφθούν στη γενική συνέλευση του Ιουλίου, μετά την ολοκλήρωση των διοικητικών ανακατάξεων που θεωρούνται δεδομένες.