Κινήσεις για τον περιορισμό ή ακόμα και την απόρριψη του εμβολίου της AstraZeneca φαίνεται ότι κάνουν οι ΗΠΑ, καθώς σπεύδουν να υπογράψουν και να επεκτείνουν συμφωνίες με άλλες εταιρίες.
Οι ΗΠΑ δεν έχουν εγκρίνει ακόμα το εμβόλιο της AstraZeneca και όπως φαίνεται αυτό θα καθυστερήσει, καθώς ολοένα και περισσότερες πολιτείες εκφράζουν ανησυχία για τις σπάνιες αλλά σοβαρές επιπλοκές που παρουσιάζει.
Στις ΗΠΑ πλέον οι πολίτες μπορούν να εμβολιάζονται στα φαρμακεία, ενώ τη Νέα Υόρκη και άλλες πολιτείες έχουν εμβολιαστεί και πολίτες ακόμα και κάτω των 40 ετών.
Οι ΗΠΑ μπορεί να μη χρειαστούν το εμβόλιο της AstraZeneca κατά του κορωνοϊου, ακόμη κι αν εξασφαλίσει έγκριση από τον αρμόδιο εποπτικό φορέα, δήλωσε χθες Πέμπτη στο πρακτορείο Reuters ο Δρ. Άντονι Φάουτσι, σύμβουλος της προεδρίας για την αντιμετώπιση της πανδημίας και κορυφαίος Αμερικανός επιδημιολόγος.
Background Note
Οι θρομβώσεις αποτελούν πλέον και επισήμως μια ιδιαίτερα σοβαρή παρενέργεια του εμβολίου, η οποία ωστόσο είναι σπάνια.
Γύρω από το συγκεκριμένο εμβόλιο έχει στηθεί μια επιστημονική και πολιτική διελκυστίνδα, με τον EMA και τον WHO να επιμένουν ότι θα θετικά υπερτερούν των αρνητικών. Ωστόσο, στην Ευρώπη πολλές χώρες ανέστειλαν τους εμβολιασμούς προσωρινά με το συγκεκριμένο σκεύασμα, ενώ η Γερμανία απαγορεύει τον εμβολιασμό σε ηλικίες κάτω των 60 ετών εξαιτίας θρομβώσεων σε γυναίκες κάτω των 55 ετών.
Η Ελλάδα δεν διέκοψε σε καμία στιγμή τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca, οι κλυδωνισμοί όμως από τις αποφάσεις είναι έντονοι, με την ανασφάλεια και τον φόβο να υπονομεύουν τη δυναμική των εμβολιασμών.
Το εμβόλιο, που αναπτύχθηκε από την αγγλοσουηδική φαρμακευτική βιομηχανία και το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, μολονότι αρχικά θεωρείτο πως θα είχε καθοριστική συμβολή στην αντιμετώπιση της πανδημίας, έχουν επισκιάσει πολλά ερωτήματα από τα τέλη της περασμένης χρονιάς, ειδικά για τις πιθανές παρενέργειές του, παρότι η χρήση του έχει εγκριθεί από δεκάδες χώρες, στις οποίες μέχρι σήμερα δεν συμπεριλαμβάνονται οι ΗΠΑ.
Οι εκτιμήσεις Φάουτσι
Ο Δρ. Φάουτσι, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νόσων, έκρινε ότι η Ουάσινγκτον έχει εξασφαλίσει επαρκή αριθμό δόσεων εμβολίων χάρη τα συμβόλαια που έχει υπογράψει με άλλες φαρμακευτικές εταιρείες ώστε να ανοσοποιηθεί όλος ο αμερικανικός πληθυσμός, πιθανόν ακόμη και για αναμνηστικές δόσεις το φθινόπωρο.
Ερωτηθείς εάν οι ΗΠΑ θα αξιοποιήσουν τις δόσεις του προϊόντος της AstraZeneca που έχουν σε απόθεμα, απάντησε
«αυτό είναι ακόμη στον αέρα. Η γενική αίσθησή μου είναι πως με βάση τα συμβόλαια που έχουμε υπογράψει με διάφορες εταιρίες, θα έχουμε αρκετά για να καλύψουμε όλες μας τις ανάγκες χωρίς να καταφύγουμε στη (χρήση του εμβολίου της) AstraZeneca».
Τον Μάρτιο, αρκετές κυβερνήσεις ανέστειλαν τον εμβολιασμό με το σκεύασμα της AstraZeneca καθώς υπήρξαν αναφορές για σπάνια αλλά σοβαρά περιστατικά θρομβώσεων μετά τη χρήση του.
Το εμβόλιο της αγγλοσουηδικής εταιρίας δεν έχει λάβει έγκριση από τον FDA
Επίσης τον περασμένα μήνα, ο αμερικανικός ομοσπονδιακός οργανισμός φαρμάκων ανέφερε πως η εταιρεία δημοσιοποίησε παρωχημένα και ατελή δεδομένα για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου.
Μερικά εικοσιτετράωρα αργότερα η AstraZeneca δημοσιοποίησε νεότερα δεδομένα κλινικής δοκιμής που έδειχναν ελαφρά χαμηλότερη, πάντως ακόμη υψηλή, αποτελεσματικότητα του προϊόντος της.
Σύμφωνα με τον Δρ. Φάουτσι, με την ποσότητα των δόσεων που αναμένεται να παραδοθούν στις ΗΠΑ «από την Johnson & Johnson, τη Novavax και τη Moderna, αν υπογράψουμε συμβόλαια για επιπλέον ποσότητες» είναι πολύ πιθανό «πως θα μπορούμε να καλύψουμε τις ανάγκες μας για όσες αναμνηστικές δόσεις χρειαστούν, αλλά αυτό δεν μπορώ να το πω με απόλυτη σιγουριά» ακόμη.