Τον τρόπο, τη διαδικασία και τις προκλήσεις μετασχηματισμού του εταιρικού DNA του ομίλου ΟΤΕ, ώστε να ενσωματώσει πρακτικές βιώσιμης ανάπτυξης, σκιαγράφησε η Ντέπη Τζιμέα, επικεφαλής του τομέα CSR, στο πλαίσιο της εκδήλωσης του Χ.Α με θέμα «ESG:Winning in the long run».
Ο ΟΤΕ έχει επιτύχει πλέον την ενσωμάτωση όλων των best pracrices σε όλες τις γραμμές επιχειρησιακής λειτουργίας. Σήμερα, ο όμιλος ΟΤΕ συγκαταλέγεται σε έξι διεθνείς δείκτες Κοινωνικά Υπεύθυνων Επενδύσεων. Αυτό, όπως δήλωσε η Ντέπη Τζιμέα, είναι το αποτέλεσμα μιας εργώδους προσπάθειας με πολλές προκλήσεις.
Μεταξύ άλλων, η κα Τζιμέα τόνισε ότι ο ΟΤΕ από το 2004 άρχισε σταδιακά να ενσωματώνει αυτές τις πρακτικές, από το 2005 δημοσιεύει παρόμοιους ετήσιους απολογισμούς, ενώ πλέον οι δείκτες και τα κριτήρια ESG μπαίνουν σ’ όλες τις διαδικασίες και τις πρακτικές της διοίκησης.
Η κυρία Τζιμέα τόνισε πως
«πρόκειται για ένα εξαιρετικό εργαλείο management. Ένα manual απαραίτητο για την εξέλιξη του ομίλου μας. Μας δίνει την ευκαιρία να βλέπουμε που είμαστε, που πάμε και να βελτιωνόμαστε διαρκώς σ’ όλα τα επίπεδα.
Καταλήξαμε σε ένα μοντέλο που πλέον όλο το ESG έχει ενσωματωθεί σ’ όλες τις “γραμμές” του ομίλου. Πλέον δεν το αντιμετωπίζουμε ως μια υποχρέωση».
Συνεχίζοντας η κα Τζιμέα επισήμανε πως
«πείσαμε όλα τα τμήματα και τις επιχειρησιακές διευθύνσεις ότι το θέμα τους αφορά. Φτιάξαμε μια ομάδα, που σήμερα έχει περίπου 50 άτομα, με επικεφαλής απ’ όλες τις διευθύνσεις που συνθέσαμε όλοι μαζί τι περιλαμβάνουν οι όροι ESG για τον κάθε τομέα και πως μπορούμε να συνθέσουμε».
Οι δυσκολίες
Αναφορικά με τις δυσκολίες και τις προκλήσεις του εγχειρήματος, η Επικεφαλής Εταιρικής Επικοινωνίας του ΟΤΕ τόνισε πως «μια από τις προκλήσεις είναι ότι τα στοιχεία που δημοσιεύουμε δεν πρέπει να είναι θεωρητικά και αόριστα, αλλά πρακτικά, μετρήσιμα, χρήσιμα. Επίσης δεν ήταν εύκολο να συλλεγούν όλα τα στοιχεία. Ήταν πρόκληση να μαζευτούν από οκτώ εταιρείες (σ.σ. που απαρτίζεται ο όμιλος ΟΤΕ) όλα αυτά.
«Στον Όμιλο ΟΤΕ, έχουμε δεσμευτεί να βελτιώνουμε διαρκώς τις επιδόσεις μας σε θέματα ESG, ενσωματώνοντας τα στη στρατηγική και τη λειτουργία μας. Μάλιστα τα κριτήρια ESG αποτελούν ένα εξαιρετικό εργαλείο management για να αξιολογούμε και να βελτιώνουμε τις διαδικασίες και πρακτικές μας. Στο πλαίσιο αυτό, από την επόμενη χρονιά εισάγουμε στόχους ESG στα μέλη της Διοίκησης.
Οι βασικές κατευθύνσεις εστιάζουν:
- Επενδύσεις στην ανάπτυξη δικτύων νέας γενιάς 2 δις ευρώ την επόμενη τετραετία, με τη λιγότερη δυνατή επιβάρυνση για το περιβάλλον.
- Έμφαση σε καινοτόμα προϊόντα τεχνολογίας (ICT solutions), που βοηθούν τις επιχειρήσεις να μειώνουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα
- Υψηλούς στόχους για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής: 90% μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου μέχρι το 2030.
- Εξοικονόμηση φυσικών πόρων βάσει των αρχών της κυκλικής οικονομίας.
Νέες επενδύσεις 2 δισ. ευρώ σε δίκτυα νέας γενιάς
Η κυρία Τζιμέα τόνισε ότι ο όμιλος ΟΤΕ θα συνεχίσει να επενδύει στις νέες τεχνολογίες και στα σύγχρονα δίκτυα και γι’ αυτό το λόγο έχει προγραμματίσει 2 δισ. επενδύσεις σε δίκτυα νέας γενιάς και 5G τα επόμενα τέσσερα χρόνια.
Σ’ ό,τι αφορά την κλιματική, τόνισε ότι «την έχουμε πάρει πολύ σοβαρά, έχουμε βάλει πολύ υψηλούς στόχους. Ένας από αυτούς είναι ότι όλη την ενέργεια ο όμιλος την παίρνει 100% από «πράσινες» πηγές. Αναφορικά με την εξοικονόμηση των φυσικών πόρων σημείωσε πως «μολονότι δεν είμαστε υποχρεωμένοι, έχουμε ενσωματώσει όλες τις πρακτικές, όπως η μείωση πλαστικών μιας χρήσης. Εξασφαλίσαμε 4,5 εκατ. κομμάτια πλαστικού τα τελευταία τέσσερα χρόνια.
Όπως είπε η κα Τζιμέα,
«ενδεικτικό του ενδιαφέροντος των επενδυτών για τις επιδόσεις ESG είναι το γεγονός ότι το 22% των μετοχών της Deutsche Telekom ανήκουν σε επενδυτές που μερικώς ή ολικώς κοιτάνε τις επιδόσεις ESG και αυτό είναι κάτι που αυξάνεται συνεχώς».