Τη βεντάλια των προκλήσεων και σε πολιτικό επίπεδο ανοίγει η Τουρκία με δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης. Έτσι, μετά τις δηλώσεις Οκτάι για βιομηχανικές ζώνες στην κατεχόμενη Κύπρο, ακολούθησε ο Φατίζ Ντονμέζ που ανακοίνωσε επιστροφή γεωτρύπανων και ερευνητικών πλοίων στην ανατολική Μεσόγειο.
Σε δηλώσεις στην τουρκική τηλεόραση ο Φατίχ Ντινμέζ προανήγγειλε την επιστροφή του Yavuz σε έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο, το προσεχές χρονικό διάστημα. Η δήλωση από μόνη της δεν έχει επιλήψιμα στοιχεία. Ωστόσο, αν αναγνωστεί στο ευρύτερο πλαίσιο της τουρκικής συμπεριφοράς, είναι προφανές ότι αποτελεί προοίμιο απειλής, κάτι σαν… προειδοποίηση.
Οι προκλήσεις αυτές δεν είναι αποσπασματικές, αλλά εντάσσονται στο γενικότερο σχεδιασμό για κλιμάκωση της έντασης τόσο απέναντι στην Ελλάδα όσο και προς την Κύπρο.
Χρονικά, οι νέες προκλήσεις της Τουρκίας ακολουθούν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο άνοιξε τη θετική ατζέντα στις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας. Ταυτόχρονα, όμως, συμπίπτουν με τη διαδικασία επανεξισορρόπησης της Άγκυρας με την Ουάσιγκτον.
Σε τοπικό επίπεδο, η Τουρκία προκαλεί καθώς η Αθήνα αναπτύσσει διπλωματικές πρωτοβουλίες στη Λιβύη, με την κάλυψη της ΕΕ και ενώ η Κύπρος αρνείται διάλογο στη βάση της λύσης των δύο κρατών.
Ανεβαίνει το ρίσκο
Οι κινήσεις της Άγκυρας ανεβάζουν το γεωπολιτικό ρίσκο, καταδεικνύοντας προδιάθεση της Τουρκίας να επανέλθει σε ρόλο “ταραξία” της περιοχής προκειμένου να εδραιώσει τη θέση της ως περιφερειακή υπερδύναμη.
Ο αντίκτυπος τέτοιων κινήσεων δεν μπορεί να προεξοφληθεί. Η αύξηση του γεωπολιτικού κινδύνου όμως παράγει αποτελέσματα πολλές φορές τόσο σε πολιτικό όσο και σε γεωοικονομικό επίπεδο.
Τα γεωτρύπανα στην ανατολική Μεσόγειο
Ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ ανακοίνωσε πως σύντομα τα γεωτρύπανα και τα σεισμογραφικά πλοία της Τουρκίας θα επιστρέψουν στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ο Φατίχ Ντονμέζ στη συνέντευξη του στο τηλεοπτικό δίκτυο A Haber αναφέρθηκε στις έρευνες που πραγματοποιούν τα γεωτρύπανα της Τουρκίας στη Μαύρη Θάλασσα και αναφέρθηκε και στις έρευνες που σχεδιάζει η χώρα του στην Ανατολική Μεσόγειο.
![Σε δηλώσεις στην τουρκική τηλεόραση ο Φατίχ Ντινμέζ προανήγγειλε την επιστροφή του Yavuz σε έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο, το προσεχές χρονικό διάστημα.](http://crisismonitor.gr/wp-content/uploads/2019/07/fatih-donmez.jpg)
«To Oruc Reis συνεχίζει τις σεισμικές έρευνες του στα ανοιχτά της Αττάλειας. Το Μπαρμπαρός πήγε για μακροχρόνια συντήρηση και είναι στα ναυπηγεία στην Τούζλα. Τo Γιαβούζ ολοκληρώνει τις προμήθειες του και σύντομα θα επιστρέψει στις προγραμματισμένες τους εργασίες στην Ανατολική Μεσόγειο»
δήλωσε ο Ντονμέζ.
Προκλήσεις Οκτάι
Η Τουρκία επιθυμεί μια «τδβκ», που παράγει, στέκεται στα δικά της πόδια, δημιουργεί επενδύσεις και απασχόληση και προσελκύει ξένους επενδυτές, δήλωσε ο Τούρκος Αντιπρόεδρος, Φουάτ Οκτάι μιλώντας στη «μεγάλη οργανωμένη βιομηχανική ζώνη» στην κατεχόμενη Αχερίτου της Κύπρου.
Σύμφωνα με το ΓΤΠ, ο κ. Οκτάι ανέφερε ότι θα μπορούσε να υπάρξει ανάπτυξη με συνεργασία ανάμεσα σε «δημόσιο» και ιδιωτικό τομέα.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αχερίτου, ο Οκτάι συνοδευόταν από τον “πρωθυπουργό” Ερσάν Σανέρ, τον «αναπληρωτή πρωθυπουργό» και «υπουργό οικονομίας και ενέργειας», Ερχάν Αρικλί, τον «υπουργό οικονομικών», Ντουρσούν Ογούζ και τον «πρέσβη» της Τουρκίας στην κατεχόμενη Λευκωσία, Αλί Μουράτ Μπάστσερι.
Η Τουρκία, είπε ο κ. Οκτάι, θέλει να μεταφέρει στην Κύπρο την πείρα της στον τομέα των βιομηχανικών ζωνών, θέλουν να μετατρέψουν τα κατεχόμενα σε πόλο έλξης και εξέφρασε την επιθυμία να τροποποιηθεί μια ώρα αρχύτερα ο «νόμος» για να υλοποιηθεί το εν λόγω έργο στην Αχερίτου.
Ο Πρόεδρος Έρντογαν, πρόσθεσε, παρακολουθεί από κοντά το θέμα και κοινός τους σκοπός είναι μια «Κύπρος που παράγει».
«Μεταβαίνουμε στην συνάντηση 5+ΗΕ, δεν έμεινε πολύς χρόνος. Στο ‘Κάποτε στην Κύπρο’ θα το δείτε και εκεί τι ζήσαμε, πού πάμε απ’ εδώ. Εύχομαι να καταλάβουμε πολύ καλύτερα τι σημαίνει μια Κύπρος που στέκεται στα πόδια της, που παράγει, μια ανεξάρτητη Κύπρος»,
πρόσθεσε.