Επιπλοκές στον ΕΟΦ και την επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης προκαλεί ο χειρισμός των επιπλοκών του εμβολίου της AstraZeneca. Οι εσωτερικές εντάσεις και διαφοροποιήσεις βρήκαν εκρηκτική διέξοδο στην ηχηρή παραίτηση καθηγητή του ΕΚΠΑ με καταγγελίες προσπάθεια υποβάθμισης της σοβαρότητας και υπόνοιες συγκάλυψης.
Σοβαρές αιχμές τόσο κατά των πρώην συναδέλφων του στην Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης (Ε.ΦΑ.Ρ) του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων όσο και κατά του υπουργείου Υγείας διατυπώνει ο Παναγιώτης Γ. Βλαχογιαννόπουλος, Καθηγητής Παθολογίας-Ανοσολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, ο οποίος υπέβαλε σήμερα την παραίτησή του με αφορμή τη στάση της επιτροπής και γενικά του υπ. Υγείας για τα ζητήματα που έχουν προκύψει σχετικά με τις πιθανές παρενέργειες του εμβολίου της AstraZeneca.
Ο καθηγητής αναφέρεται συγκεκριμένα στην περίπτωση ασθενούς, που κατέληξε μια εβδομάδα μετά τον εμβολιασμό της και τονίζει ότι μόνο κατόπιν δικής του προτροπής η επιτροπή αποφάσισε τελικώς να πιθανολογήσει συσχέτιση του εμβολίου με τις θρομβώσεις με την λέξη «possible».
«Αποτελεί καταισχύνη για το ιατρικό προσωπικό της Ε.ΦΑ.Ρ. η ομόθυμη συμφωνία των μελών της Ε.ΦΑ.Ρ για την κοινοποίηση στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της χώρας της επικαιροποιημένης γνωμάτευσης του ΕΜΑ, ότι το εν λόγω εμβόλιο μπορεί να προκαλέσει σπάνια θρομβώσεις, ενώ μέχρι τότε κανένα μέλος της Επιτροπής δεν πιθανολόγησε συσχέτιση των εμβολίων ούτε με ένα περιστατικό θρόμβωσης. Πιστεύω ότι αυτό λέγεται εθελοδουλία και όχι ελεύθερη επιστημονική σκέψη», τονίζει μεταξύ άλλων στην αιχμηρή επιστολή παραίτησης.
Ο ΕΜΑ επανέλαβε ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις που να συνηγορούν υπέρ της διακοπής χορήγησης του συγκεκριμένου εμβολίου. Η AstraZeneca, όμως λίγο νωρίτερα άλλαξε όνομα στο σκεύασμά της και συμπεριέλαβε στις οδηγίες την σπάνια πιθανότητα θρόμβου στο αίμα.