Παίρνοντας λίγη από την… αίγλη των διεθνών αγορών που καλπάζουν σε μια άνευ προηγουμένου φρενίτιδα διαρκών ιστορικών υψηλών εν μέσω πανδημίας, το ελληνικό χρηματιστήριο ξεκίνησε θετικά και τον Απρίλιο, πετυχαίνοντας μάλιστα νέο υψηλό 13 μηνών στο κλείσιμο, με το Γενικό Δείκτη να κλείνει στις 875,22 μονάδες με άνοδο 1,18%.
- Η ελληνική αγορά κερδίζει ένα ελάχιστο μέρος από το διεθνές γενικευμένο πάρτι
- Πέντε στις έξι ανοδικές συνεδριάσεις
- Χαμηλός τζίρος
- Μαζεύτηκαν οι πωλητές
Διεθνώς, η φρενίτιδα της τρομερής ανακυκλούμενης ρευστότητας καλά κρατεί, με τις κεντρικές τράπεζες και τις κυβερνήσεις να «επιδοτούν» με τεράστια κεφάλαια τις οικονομίες, με τις αγορές να κερδίζουν από τις πολιτικές μηδενικών επιτοκίων, αλλά και από το κρεσέντο των πακέτων στήριξης που υπόσχεται να φέρει ανάπτυξη μελλοντικά.
Ο Dow Jones μετά το ράλι του Μαρτίου, βρίσκεται σε νέα ιστορικά υψηλά και πάνω από τις 33.000 μονάδες. O S&P 500 σκαρφάλωσε σε ιστορικά υψηλά με προσπάθεια κατάκτησης και του «κάστρου» των 4.000 μονάδων. Στην Ευρώπη, ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης βρίσκεται επίσης σε νέα ιστορικά υψηλά φλερτάροντας με την υπέρβαση και των 15.100 μονάδων, με απίστευτη δυναμική.
Ράλι… προσδοκιών
Μέσα σ’ αυτό το άκρως ευνοϊκό περιβάλλον, το Χ.Α. μετά την ελεγχόμενης μορφής χθεσινή διόρθωση, έκλεισε εκ νέου ανοδικά, συμπληρώνοντας την 5η ανοδική συνεδρίαση στις έξι τελευταίες. Ισχυρή ώθηση έλαβε τόσο από τις τράπεζες Alpha Bank και Eurobank που ενισχύθηκαν κατά 5,62% και 3,45% αντίστοιχα, όσο και από τις μετοχές του λιανικού εμπορίου και του ΟΠΑΠ, με φόντο τις προσδοκίες για άνοιγμα των καταστημάτων σύντομα.
Ήταν γενικά μια συνεδρίαση χαμηλών τόνων με σημαντική μείωση της αξίας συναλλαγών που από τα επίπεδα των 99,55 εκατ. ευρώ που ήταν ο μέσος τζίρος του Μαρτίου, έπεσε στα 60,65 εκατ. ευρώ, επίδοση που είναι από τις μικρότερες των τελευταίων εβδομάδων. Η άνοδος ήρθε πρωτίστως λόγω απόσυρσης και αποδυνάμωσης των πωλητών παρά λόγω καταιγισμού αγορών, όπως μαρτυρούν οι ήπιες συναλλαγές.
Το γράφημα του Γενικού Δείκτη
Σε κάθε περίπτωση, η αγορά βρίσκεται σε μόνιμο ανοδικό momentum καθώς το μήνα Μάρτιο ενισχύθηκε κατά 9,17% σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, με όλη την εικόνα του Χ.Α. να είναι αναβαθμισμένη. Στήριξη σήμερα στον εγχώριο τραπεζικό κλάδο έδωσε και ο οίκος Moody’s που σε έκθεσή του για τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο αναβάθμισε σε θετικές από σταθερές τις προοπτικές για τον ελληνικό κλάδο.
Ειδήσεις
Ο οίκος Moody’s πιστοποιεί ότι η πανδημία δεν θα αφήσει πίσω της μεγάλου ύψους «κόκκινα» δάνεια και προαναγγέλλει αναβαθμίσεις. Η κυβέρνηση παρέχει ισχυρή στήριξη στην αύξηση κεφαλαίου της Τρ. Πειραιώς.
Έτσι, μολονότι οι Πειραιώς Financial και Εθνική δεν ακολούθησαν την άνοδο, ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 3,02% στις 553,26 μονάδες. Ο FTSE 25 έκλεισε στις 2.106,65 μονάδες με άνοδο 1,42%, κλείνοντας πάνω από τις 2.100 μονάδες για πρώτη φορά από τις 25 Φεβρουαρίου 2020. Ο Mid Cap ενισχύθηκε κατά 0,94% στις 1,254,96 μονάδες.
Σε εβδομαδιαίο επίπεδο, καθώς αύριο δεν έχει συνεδρίαση λόγω του Πάσχα των Καθολικών την Κυριακή, ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 1,55%, ο FTSE 25 κέρδισε 1,28%, ο Mid Cap +2,46% και ο τραπεζικός δείκτης +1,12%.
Στο ταμπλό
Στο χώρο του Large Cap ξεχώρισε σήμερα ο ΟΠΑΠ που είχε άνοδο 3,47% με φόντο το άνοιγμα των καταστημάτων αλλά και τα ανθεκτικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε χθες, μαζί με μέρισμα για το 2020. Η Lamda Development ενισχύθηκε κατά 2,99%, ενώ άνω του 2% ενισχύθηκαν και οι Motor Oil, ΕΥΔΑΠ, Fourlis και Σαράντης. Κέρδη πλέον του 1% είχαν οι Τιτάν, Aegean Airlines, ΕΛΠΕ και ΕΧΑΕ.
Στον Mid Cap, κέρδη 5,66% είχε η Attica Bank, στο +4,15% η Autohellas, +3,15% η Intracom Holdings (μετά το ράλι του Μαρτίου), +2,67% η Κρι Κρι (νέα ιστορικά υψηλά τα 7,70 ευρώ. Η Profile +1,14%, η Πλαστικά Θράκης +2,25% και η Έλτον +1,38%. Στον αντίποδα, διόρθωση άνω του 2% είχαν οι Cenergy Holdings και Ικτίνος. Νέα πτώση 2,71% για τη MIG, ενώ η AVAX υποχώρησε κατά 1,28%, ύστερα από το ράλι άνω του 40% του Μαρτίου.
Στο σύνολο της αγοράς, 80 μετοχές είχαν άνοδο έναντι 35 με πτώση.