Ιδιαιτέρως σκληρή κριτική ασκούν οι ΗΠΑ στην Τουρκία στην έκθεση του State Department για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Το ύφος και οι διαπιστώσεις της έκθεσης προκάλεσαν την αντίδραση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, ενώ αποτελούν ένδειξη της απόστασης από την οποία ξεκινά η διαδικασία επανεξισορρόπησης των δύο χωρών.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ δημοσίευσε το βράδυ της Τρίτης την «Εκθεση 2020 για τα ανθρώπινα δικαιώματα» και τα στοιχεία που παραθέτει σχετικά με τις εξελίξεις για την Τουρκία επαναφέρουν και πάλι την ένταση μεταξύ των δύο χωρών. Στην Αγκυρα θεωρούν αρνητική εξέλιξη την έκθεση αυτή, την ώρα που είχαν ελπίδες για κάποιο τηλεφώνημα μεταξύ Μπάιντεν – Eρντογάν τις επόμενες εβδομάδες.
Σύμφωνα με την έκθεση, η τουρκική κυβέρνηση συνέχισε να περιορίζει τις θεμελιώδεις ελευθερίες και να θέτει σε κίνδυνο το κράτος δικαίου. «Από την απόπειρα του πραξικοπήματος, οι Αρχές έχουν απολύσει ή θέσει σε αναστολή δεκάδες χιλιάδες μέλη της αστυνομίας, του στρατού και της δικαστικής εξουσίας και έχουν κλείσει πάνω από 1.500 μη κυβερνητικές οργανώσεις επικαλούμενες στοιχεία που συνδέονται με την τρομοκρατία, ιδίως για εικαζόμενες σχέσεις με το κίνημα Γκιουλέν (FETO)», αναφέρει η έκθεση.
Η Ουάσιγκτον θέτει σημαντικά ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων που περιλαμβάνουν: αναφορές αυθαίρετων δολοφονιών, ύποπτων θανάτων ατόμων υπό κράτηση, βίαιες εξαφανίσεις και βασανιστήρια, αυθαίρετες συλλήψεις και συνεχείς κρατήσεις δεκάδων χιλιάδων ατόμων, συμπεριλαμβανομένων πολιτικών της αντιπολίτευσης και πρώην μελών του Κοινοβουλίου, δικηγόρων, δημοσιογράφων, ακτιβιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και υπαλλήλων της αποστολής των ΗΠΑ, για δεσμούς με «τρομοκρατικές» ομάδες.
Αντίδραση
Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας αντέδρασε έντονα, θεωρεί αβάσιμες τις κατηγορίες και απορρίπτει ως μη αντικειμενικά και προκατειλημμένα όσα αναφέρονται στην έκθεση. Σύμφωνα με την Αγκυρα, «το γεγονός ότι η οργάνωση FETO, που αποπειράθηκε να πραγματοποιήσει πραξικόπημα στις 15 Ιουλίου και κατά το οποίο έχασαν τη ζωή τους εκατοντάδες πολίτες, αποκαλείται στην έκθεση “κίνημα Γκιουλέν” δείχνει ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν αντιληφθεί ακόμη τον δίκαιο αγώνα μας ενάντια σε αυτή την τρομοκρατική οργάνωση, αγνοούν τις ξεκάθαρες αποδείξεις που τους προσκομίσαμε και γίνονται εργαλείο απόψεων και κύκλων που ετοίμασαν την έκθεση αυτή». Η Αγκυρα αναφέρει επίσης πως «είναι επίσης απαράδεκτο να συμπεριλαμβάνονται στην έκθεση ισχυρισμοί που αγνοούν την τρομοκρατική ταυτότητα του ΡΚΚ και να γίνονται δεκτές απόψεις κύκλων που στηρίζουν την τρομοκρατία».
Εν τω μεταξύ, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας απέρριψε την προσφυγή εισαγγελικού λειτουργού με σκοπό τη διάλυση του δεύτερου μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, στο οποίο προσάπτει πως συνεργάζεται με «τρομοκρατικές» οργανώσεις. Το δικαστήριο επικαλέστηκε διαδικαστικές ελλείψεις και αποφάσισε να επιστρέψει στην εισαγγελία το κατηγορητήριο εναντίον του HDP. Εντύπωση προκάλεσε η αντίδραση του κυβερνητικού εταίρου του Ερντογάν. Ο πρόεδρος του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης Ντεβλέτ Μπαχτσελί δήλωσε πως «τώρα πια στόχος δεν είναι μόνο η απαγόρευση και το κλείσιμο του HDP, αλλά θα πρέπει να απαγορευτεί η λειτουργία και του Συνταγματικού Δικαστηρίου»!