Το αφήγημα του επιτυχημένου εμβολιασμού στην Ευρώπη δυναμιτίζει ο ΠΟΥ καταγγέλλοντας τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και την Κομισιόν για μεγάλες καθυστερήσεις. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ η Ευρώπη βρίσκεται εδώ και μήνες στην «πλέον ανησυχητική» επιδημική κατάσταση.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΠΟΥ ο αργός ρυθμός εμβολιασμού στην Ευρώπη προκαλεί την παράταση της πανδημίας.
Ειδικότερα σ η ευρωπαϊκή διεύθυνση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, επισημαίνει ότι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στην Ευρώπη έχει αυξηθεί πολύ κατά τις τελευταίες πέντε εβδομάδες.
«Ο αργός ρυθμός του εμβολιασμού παρατείνει την πανδημία», αναφέρεται σε ανακοίνωση της ευρωπαϊκής διεύθυνσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που επισημαίνει ότι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στην Ευρώπη έχει αυξηθεί πολύ κατά τις τελευταίες πέντε εβδομάδες.
Ποσοστό του πληθυσμού που έχει εμβολιαστεί
«Τα εμβόλια είναι ο καλύτερος δρόμος που διαθέτουμε για την έξοδο από την πανδημία. Οχι μόνο λειτουργούν, αλλά επίσης είναι πολύ αποτελεσματικά στον περιορισμό της προσβολής. Ωστόσο, ο εμβολιασμός γίνεται με μία απαράδεκτη βραδύτητα»,
προειδοποιεί στην ανακοίνωση ο διευθυντής του ΠΟΥ Ευρώπη Χανς Κλούγκε.
«Για να γίνω σαφής: οφείλουμε να επιταχύνουμε την διαδικασία ενισχύοντας την παραγωγή, περιορίζοντας τα εμπόδια στην χορήγηση των εμβολίων και χρησιμοποιώντας και την τελευταία δόση που έχουμε σε στοκ»,
δηλώνει ο Χανς Κλούγκε.
«Αυτήν την στιγμή, η κατάσταση στην περιοχή (Ευρώπη) είναι η πλέον ανησυχητική που έχουμε διαπιστώσει εδώ και μήνες».
Στην ζώνη της Ευρώπης, η οποία για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας περιλαμβάνει την Ρωσία και πολλές χώρες της κεντρικής Ασίας, ο αριθμός των νέων θανάτων ξεπέρασε τις 24.000 την περασμένη εβδομάδα και πλησιάζει ολοταχώς το όριο του ενός εκατομμυρίου, σύμφωνα με τον διεθνή οργανισμό.
Ο εβδομαδιαίος αριθμός των νέων κρουσμάτων έχει φθάσει το 1,6 εκατομμύριο, ενώ είχε βρεθεί κάτω από το 1 εκατομμύριο πριν από μόλις πέντε εβδομάδες, σημειώνει ο ΠΟΥ.
Κρούσματα: Κινητός Μέσος Όρος 7-ημερών
Auditor’s note
Η ανακοίνωση του ΠΟΥ αποτελεί σαφή μομφή στην πολιτική διαχείρισης της πανδημίας από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Στην ανακοίνωση δεν επικρίνονται οι Ευρωπαίοι μόνο για τον αργό ρυθμό εμβολιασμών αλλά και για την εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων μέσα σε πέντε εβδομάδες. Στην ουσία ο ΠΟΥ ψέγει το σύνολο της πολιτικής διαχείρισης της κρίσης από το δεύτερο στο τρίτο κύμα της πανδημίας.