Ο καλύτερος έως τώρα μήνας του 2021 ήταν ο Μάρτιος για το ελληνικό χρηματιστήριο, εν μέσω πολλαπλών επιχειρηματικών εξελίξεων, μετοχικών ανακατατάξεων σε ομίλους κορυφής, εκδόσεων ομολόγων και πολλών άλλων διεργασιών που αύξησαν το επενδυτικό ενδιαφέρον.
Ύστερα από το ράλι +28% που έκανε η αγορά το τελευταίο δίμηνο του 2020, ήρθε η διόρθωση του Ιανουαρίου σε ποσοστό 7,36%, όμως το επόμενο δίμηνο αποκατέστησε σημαντικά τις ισορροπίες σε δείκτες και μετοχές. Ο Φεβρουάριος είχε άνοδο 5,73%, ενώ ο Μάρτιος με κέρδη 9,17% σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, έσπασε την παράδοση που θέλει το συγκεκριμένο μήνα να κλείνει πτωτικά στις 15 από τις 22 προηγούμενες χρονιές.
Έτσι, ο φετινός Μάρτιος κινήθηκε εντελώς κόντρα στον αντίστοιχο περυσινό μήνα, όταν το Χρηματιστήριο εν μέσω του διεθνούς πανικού λόγω της εμφάνισης του Covid-19 είχε εξαϋλωθεί σε ποσοστό 22,50%, με τον τραπεζικό κλάδο στο -37,64%. Πάντως, παρά την άνοδο του τελευταίου διμήνου, το Χ.Α. εξακολουθεί να υπολείπεται περίπου 10% από το υψηλό των 950 μονάδων που βρέθηκε στις αρχές του 2020, που σημαίνει ότι ακόμη δεν έχει εξαλείψει τη ζημιά από την πανδημία, παρά το +78% περίπου που έχει κάνει από το περυσινό χαμηλό του Μαρτίου.
Σε ενδιαφέρουσα φάση η αγορά
Σε κάθε περίπτωση, η αγορά δείχνει να μπαίνει σε μια δημιουργική αλλά και ενδιαφέρουσα φάση, με πολλές επιχειρηματικές εξελίξεις, τρεις αυξήσεις κεφαλαίου (Πειραιώς Financial, Ελλάκτωρ και Aegean Airlines) και τις συζητήσεις για το πως θα διανεμηθούν τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης στην πρώτη γραμμή.
Ασχέτως αν ο Απρίλιος θα είναι διορθωτικός μήνας ή όχι, η αλήθεια είναι ότι το Χ.Α. υπολείπεται σημαντικά έναντι της πορείας των ξένων αγορών σε βάθος χρόνου. Η ελληνική αγορά έχασε εντελώς το υπερδεκαετές bull market και το γενικευμένο πάρτι, ενώ μόνο το 2019 ξεχώρισε έχοντας άνοδο 50% πατώντας στην αλλαγή του πολιτικού σκηνικού.
Κεντρικό στοίχημα είναι ο τραπεζικός κλάδος που όπως έδειξαν τα αποτελέσματα του 2020 είναι σε φάση ολικής επανόδου ώστε να διαδραματίσει ξανά – έστω και με μεγάλη καθυστέρηση – το ρόλο της χρηματοδότησης της οικονομίας και των επιχειρήσεων. Ο κλάδος βρίσκεται σε διαδικασία εξυγίανσης των χαρτοφυλακίων του από τα «τοξικά» της τελευταίας 10ετίας και μπορεί να επιστρέψει πιο εμφατικά και σε χρηματιστηριακό επίπεδο.
Τα ποιοτικά στοιχεία του Μαρτίου
Το φετινό Μάρτιο υπήρξε και αύξηση της μέσης ημερήσιας αξίας συναλλαγών που διαμορφώθηκε στα 99,55 εκατ. ευρώ, έναντι 57,9 εκατ. ευρώ το Φεβρουάριο και 65 εκατ. τον Ιανουάριο. Βεβαίως, εν πολλοίς η αύξηση του τζίρου οφείλεται στις μετοχικές ανακατατάξεις σε ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Ελλάκτωρ, στο placement στην Jumbo, αλλά και στο rebalancing των διεθνών δεικτών. Παρ’ όλα αυτά, καταγράφηκε και αύξηση των «καθαρών» συναλλαγών.
Όπως προαναφέρθηκε ο Γ.Δ. ενισχύθηκε σε επίπεδο μήνα κατά 9,17%, ανεβάζοντας τα κέρδη στο πρώτο τρίμηνο στο +6,93%. Ο FTSE 25 το Μάρτιο ενισχύθηκε κατά 9,75% ενώ στο τρίμηνο είναι στο +7,36%, ο Mid Cap στο 10,91% και +12,28% αντίστοιχα, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κέρδισε 14,70% το μήνα ενώ υστερεί σε επίπεδο τριμήνου καθώς ενισχύεται μόλις 3,48%, λόγω της μεγάλης πτώσης τον Ιανουάριο.
Η πορεία του Γενικού Δείκτη τον Μάρτιο
Δώδεκα μετοχές του Large Cap είχαν διψήφιο ποσοστό ανόδου το Μάρτιο και αυτό λέει πολλά, ενώ μόνο δύο μετοχές (Πειραιώς -43,2% και Σαράντης -6,7%) κινήθηκαν πτωτικά το μήνα. Ξεχώρισαν με άνοδο άνω του 20% οι Viohalco, Eurobank και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, στο 18,4% η Motor Oil, +18,1% η Εθνική, +16% το ΑΔΜΗΕ κ.λπ.
Στον Mid Cap, ξεχώρισαν οι AVAX και Intracom Holdings με άνοδο 41,7% και 40,4% αντίστοιχα, η Cenergy Holdings ενισχύθηκε κατά 28,1%, Intrakat +25,6%, Πλαστικά Θράκης +14,8% κ.ο.κ.
Εύλογη και θεμιτή διόρθωση την Τετάρτη
Την Τετάρτη, τελευταία συνεδρίαση του Μάρτη αλλά και του πρώτου τριμήνου, υπήρξε εύλογη διόρθωση με το Γενικό Δείκτη να κλείνει στις 865,05 μονάδες με απώλειες 0,98%, έχοντας χαμηλό ημέρας στις 863,44 μονάδες (-1,17%) και υψηλό στις 874,55 μονάδες (+0,11%). Παρά τη διόρθωση στα… υψηλά κλιμάκια της αγοράς όμως, στο σύνολο υπήρξε εικόνα ισορροπίας με 56 ανοδικές και 61 πτωτικές μετοχές, στοιχείο που δείχνει ότι η μικρομεσαία κεφαλαιοποίηση, είχε καλύτερη εικόνα.
Αυτό μαρτυράται και από το +0,15% του Mid Cap, όπου μετοχές όπως Ικτίνος, Πλαστικά Θράκης, Intracom Holdings, Κρι Κρι, Έλτον, AVAX, Intercontinental και Cenergy Hodlings κινήθηκαν θετικά. Αντιθέτως, στον Large Cap, μολονότι η Πειραιώς έκλεισε για 3η σερί ημέρα θετικά (+4%), διόρθωσαν τίτλοι όπως Εθνική, Ελλάκτωρ, Aegean Airlines, Viohalco, Alpha Bank, Eurobank, Lamda Development κ.α. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 78,79 εκατ. ευρώ, με τα 5,62 εκατ. ευρώ σε πακέτα σε ΟΤΕ και ΟΠΑΠ. Σε ό,τι αφορά την τεχνική εικόνα, ο υπεύθυνος ανάλυσης της Λέων Δεπόλας Νικόλαος Καυκάς, σημειώνει πως «η περιοχή των 880 με 900 μονάδων ενδέχεται να αποτελέσει βραχυπρόθεσμο ανοδικό όριο για το Γενικό Δείκτη».
Δείτε εδώ πίνακα αποδόσεων για τον Μάρτιο