Διαδοχικά κατασκοπικά θρίλερ εξελίσσονται στις ευρωπαϊκές χώρες με άμεσο εμπλεκόμενο τη Ρωσία. Έτσι μετά τη Βουλγαρία, Ρώσοι πράκτορες συνελήφθησαν και απελάθηκαν και στην Ιταλία. Οι διμερείς σχέσεις ΕΕ – Ρωσίας επιδεινώνονται σταθερά, ενώ πλέον ακόμα και οι σχέσεις των χωρών που διατηρούν ισχυρούς δεσμούς με τη Μόσχα δέχονται τώρα πλήγματα.
Η έντονη αυτή κινητικότητα επικρατεί στο μέτωπο της αντικατασκοπείας, με τις χώρες της ΕΕ να ξεσκεπάζουν η μία μετά την άλλη ρωσικές επιχειρήσεις κατασκοπείας, αποτελεί σαφή ένδειξη μεταστροφής σε πολιτικό επίπεδο.
Οι κινήσεις αυτές έρχονται μετά τη σκλήρυνση της στάσης της νέας διοίκησης του Τζο Μπάιντεν στις ΗΠΑ, απέναντι στη Ρωσία και τον Βλάντιμιρ Πούτιν. Των επιχειρήσεων αυτό προηγήθηκαν κινήσεις επαναπροσέγγισης ΗΠΑ-ΕΕ σε διπλωματικό επίπεδο με τη συμμετοχή του Αμερικανού ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ και του προέδρου των ΗΠΑ στη Σύνοδο Κορυφής.
Υπ’ αυτό το πρίσμα, οι κινήσεις ερμηνεύονται ως προοίμιο εκ νέου ευθυγράμμισης ΗΠΑ και ΕΕ σε κοινό μέτωπο απέναντι στη Ρωσία. ΜΕτις απελάσεις Ρώσων και την συνεπακόλουθη επιδείνωση των σχέσεων με τη Ρωσία Βουλγαρία και Ιταλία στέλνουν μήνυμα πίστης στο NATO και στη συμμαχία με τις ΗΠΑ.
Κρίση Ιταλίας – Ρωσίας
Αξιωματικός του ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού συνελήφθη στην Ρώμη με την κατηγορία της κατασκοπείας και της παροχής απόρρητων εγγράφων σε Ρώσο στρατιωτικό, έγινε πριν από λίγο γνωστό. Σύμφωνα με την εφημερίδα La Repubblica, ο Ιταλός αξιωματικός συνελήφθη χθες, Τρίτη, το βράδυ από τους καραμπινιέρους, οι οποίοι τον παρακολουθούσαν και φέρονται να τον είδαν να παραδίδει απόρρητα έγγραφα, έναντι αμοιβής, σε στρατιωτικό που εργάζεται στην Ρωσική πρεσβεία στην Ιταλία. Ο τελευταίος φαίνεται πως έχει διπλωματική ασυλία.
Η Ιταλία, μετά το συμβάν και τις εξηγήσεις που παρασχέθηκαν αποφάσισε την απέλαση του Ρώσου στρατιωτικού ακολούθου και ενός ακόμα διπλωματικού υπαλλήλου από την πρεσβεία της Ρωσίας.
Damage control από τη Ρωσία
Η Ρωσία μελετάει τις συνθήκες υπό τις οποίες ελήφθη η απόφαση από τις ιταλικές αρχές για την απέλαση από την Ιταλία δύο Ρώσων διπλωματών για εμπλοκή τους σε υπόθεση κατασκοπείας.
Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, όπου διευκρινίζεται ότι στη συνεχεία θα ανακοινώσει την απάντηση της
Νωρίτερα, το Κρεμλίνο εξέφρασε την ελπίδα ότι η σύλληψη του Ρώσου στρατιωτικού ακολούθου δεν θα επηρεάσει τις θετικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.
«Εκφράζουμε την λύπη μας σε σχέση με την απέλαση από την Ρώμη των δύο υπαλλήλων της ρωσικής πρεσβείας. Αποσαφηνίζουμε τις συνθήκες υπό τις οποίες ελήφθη η εν λόγω απόφαση. Τα πιθανά βήματα μας σε σχέση με την ενέργεια αυτή, η οποία δεν ανταποκρίνεται στο επίπεδο των διμερών σχέσεων, θα τα κοινοποιήσουμε επιπροσθέτως».
Το Κρεμλίνο είχε δηλώσει δια στόματος του εκπρόσωπου του Ντμίτρι Πεσκόφ ότι δεν διαθέτει αυτή τη στιγμή λεπτομέρειες για τους λόγους και τις συνθήκες της σύλληψης συνεργάτη του στρατιωτικού ακολούθου της ρωσικής πρεσβείας. Παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα ότι «ο αρκετά θετικός και εποικοδομητικός χαρακτήρας των ρώσο-ιταλικών σχέσεων θα συνεχισθεί και θα διατηρηθεί».
Η απέλαση
Οι Ευρωπαίοι ευθυγραμμίζονται με Μπάιντεν. Απομονώνεται ο Πούτιν
Νωρίτερα ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι ντι Μάιο είχε ανακοινώσει ότι η Ιταλία απελαύνει δύο διπλωματικούς υπαλλήλους της ρωσικής πρεσβείας που ενέχονται σε παράνομες δραστηριότητες. Ο Ντι Μάιο δήλωσε ότι έκανε διάβημα διαμαρτυρίας στο Ρώσο πρέσβη στην Ρώμη Σεργκέι Ράζοφ, ο οποίος εκλήθη στο υπουργείο Εξωτερικών και τον ενημέρωσε για την «άμεση απέλαση των δύο Ρώσων αξιωματούχων που εμπλέκονται σε μια εξαιρετικά σοβαρή υπόθεση».
Σύμφωνα με το Radio Liberty, το οποίο επικαλείται την εφημερίδα la Repubblica, είναι το πρώτο περιστατικό απέλασης Ρώσων διπλωματών μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, το 1989. Τότε οι δύο συλληφθέντες ήταν πράκτορες της KGB, ένας της βουλγάρικης υπηρεσίας κατασκοπείας και ο άλλος Ιταλός πρώην καραμπινιέρος. Και οι δύο τους κατάφεραν να διαφύγουν στην Σόφια.
Υπόθεση ρώσικης κατασκοπείας στη Βουλγαρία
Σε ένα πανομοιότυπο περιστατικό πριν από δύο εβδομάδες, στα μέσα Μαρτίου στην Σόφια, συνελήφθησαν Βούλγαροι αξιωματικοί του Γενικού Επιτελείου ως ύποπτοι για διενέργεια κατασκοπείας για λογαριασμό της Ρωσίας, ενώ απελάθηκαν δύο Ρώσοι διπλωμάτες.
Παράλληλα διεξήχθησαν και έρευνες, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές που ζήτησαν να μην κατονομαστούν και τις οποίες επικαλέστηκαν τηλεοπτικά δίκτυα.
Η Βουλγαρία, χώρα μέλος του ΝΑΤΟ από το 2004 και της ΕΕ από το 2007, διατηρεί παραδοσιακά στενές οικονομικές σχέσεις με τη Ρωσία.
Υποθέσεις κατασκοπείας έχουν ωστόσο ψυχράνει τις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες από τον Οκτώβριο του 2019.
Παρέμβαση Μπορίσοφ
Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ κάλεσε σήμερα τη Ρωσία «να σταματήσει την κατασκοπεία» στη χώρα του, αφού οι εισαγγελικές αρχές άσκησαν δίωξη σε έξι υπόπτους τους οποίους θεωρούν κατασκόπους της Μόσχας.
Την Παρασκευή, οι εισαγγελείς υποστήριξαν ότι τα μέλη αυτής της κατασκοπευτικής ομάδας, στην οποία μετείχαν πρώην και νυν αξιωματικοί της υπηρεσίας στρατιωτικών πληροφοριών, έδωσαν απόρρητες πληροφορίες για τη Βουλγαρία, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ σε έναν αξιωματούχο της ρωσικής πρεσβείας στη Σόφια.
Τους τελευταίους 18 μήνες η Βουλγαρία απέλασε έξι Ρώσους διπλωμάτες, μεταξύ των οποίων ήταν και ο Ρώσος στρατιωτικός επιτετραμμένος, με την υποψία ότι διενεργούσαν κατασκοπεία υπέρ της Μόσχας.