Σε νέα υψηλά 13 μηνών έκλεισε τη Δευτέρα το ελληνικό χρηματιστήριο, με την αγορά να συνεχίζει να κλείνει το «ρήγμα» που προκάλεσε ο Covid-19, καταγράφοντας το φετινό Μάρτιο εκ διαμέτρου αντίθετη πορεία συγκριτικά με τον ίδιο μήνα του 2020. Την ώρα που οι διεθνείς αγορές έχουν από τα μέσα του 2020 κλείσει την «ψαλίδα»» των απωλειών λόγω πανδημίας και κινούνται σε ιστορικά υψηλά τις τελευταίες εβδομάδες, το Χ.Α. μόλις τώρα καταφέρνει να κλείσει τη ζημιά, κινούμενο με χαρακτηριστική καθυστέρηση.
- Σε διαδικασία ανατιμολόγησης τα ελληνικά assets
- Μακριά από το υψηλό ημέρας έκλεισε η αγορά
- Κέρδη έως 6,78% στον FTSE 25, υπερδιπλάσιες οι ανοδικές μετοχές έναντι των πτωτικών
Μάλιστα, παρά την άνοδο του τελευταίου διαστήματος, το ελληνικό χρηματιστήριο εξακολουθεί να υπολείπεται περίπου 10% από το υψηλό του 2020 και τις 950 μονάδες που βρέθηκε στις 24 Ιανουαρίου του περασμένου έτους. Σε κάθε περίπτωση, ο φετινός Μάρτιος αποκατέστησε μέρος της ζημιάς, έχοντας αντιστρόφως ανάλογη πορεία συγκριτικά με το Μάρτιο του 2020.
Μάρτης… γδάρτης
Θυμίζουμε ότι ο περυσινός Μάρτιος «σκότωσε» την αγορά, οδηγώντας το Γενικό Δείκτη σε συντριπτικές απώλειες 22,50%, τον FTSE 25 σε πτώση 25,63%, τον Mid Cap στο -24% και τον τραπεζικό κλάδο σε ισοπέδωση κατά 37,64%! Ήταν το πρώτο σοκ του κορονοϊού, οπότε επικράτησαν συνθήκες ανατροφοδοτούμενου ξεπουλήματος σε όλες τις αγορές.
Ο περυσινός Μάρτιος «σκότωσε» την αγορά, οδηγώντας το Γενικό Δείκτη σε συντριπτικές απώλειες 22,50%
Αντιθέτως, το Μάρτιο του 2021 και ενώ υπολείπονται δύο συνεδριάσεις για το τέλος του μήνα, ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. ενισχύεται 8,89%. Ο FTSE 25 κερδίζει 9,82%, ο Mid Cap +8,78% και ο τραπεζικός δείκτης +17,44%. Είναι σαφές ότι ο φετινός Μάρτιος σπάει την αρνητική παράδοση του Χ.Α. όπου στα τελευταία 22 χρόνια, έκλεινε πτωτικά στα 15 εξ αυτών! Μεσοσταθμικά, οι απώλειες διαμορφώνονται στο 2,50%.
Σε διαδικασία ανατιμολόγησης τα ελληνικά assets
Τα ανθεκτικά αποτελέσματα σημαντικών βιομηχανικών εταιρειών όπως Τιτάν, Μυτιληναίος, Viohalco κ.α., τα καλά αποτελέσματα του τραπεζικού κλάδου και οι εμπροσθοβαρείς πρωτοβουλίες καθαρισμού των χαρτοφυλακίων τους, η κινητικότητα στον κλάδο της ενέργειας, αλλά και η προσδοκία για το άνοιγμα της οικονομίας, είναι παράγοντες που στήριξαν το momentum τον τρέχοντα μήνα.
το Μάρτιο του 2021 και ενώ υπολείπονται δύο συνεδριάσεις για το τέλος του μήνα, ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. ενισχύεται 8,89%.
Οι long επανήλθαν στο προσκήνιο με έμφαση, οδηγώντας περίπου 30 μετοχές σε υψηλά 52 εβδομάδων, ενώ κορυφαία blue chips όπως ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Μυτιληναίος (παρά τη σημερινή διόρθωση) βρίσκονται σε επίπεδα που είχαν πριν 13 χρόνια, όταν ο Γ.Δ. διαπραγματεύονταν πάνω από τις 5.000 μονάδες!
Η αγορά δείχνει να ξεπερνά τους κραδασμούς από την αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς, ενώ οι μέσες ημερήσιες συναλλαγές του Μαρτίου διαμορφώνονται πάνω από τα 100 εκατ. ευρώ, κάτι που βεβαίως οφείλεται στις μετοχικές ανακατατάξεις σε ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Ελλάκτωρ, αλλά και στο rebalancing των δεικτών Stoxx και FTSE Russel.
Νέα ώθηση από το Ταμείο Ανάκαμψης
Σήμερα Δευτέρα η αγορά κινήθηκε μόνιμα σε ανοδική τροχιά, λαμβάνοντας ώθηση και από τις ανακοινώσεις αναφορικά με το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε. Όπως σημειώνει ο οίκος DBRS, το Ταμείο αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία για την Ελλάδα, ώστε να υλοποιήσει πρόσθετες μεταρρυθμίσεις, να επενδύσει στο μέλλον και να αναπτύξει την οικονομία της μεσοπρόθεσμα. Ο οίκος τονίζει ότι το ελληνικό σχέδιο έχει τέσσερις πυλώνες: πράσινη μετάβαση, ψηφιακή μετάβαση, προώθηση απασχόλησης, δεξιοτήτων και κοινωνικής συνοχής και τέλος ιδιωτικές επενδύσεις σε συνδυασμό με τον οικονομικό και θεσμικό μετασχηματισμό.
Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 862,83 μονάδες με άνοδο 1,29%, έχοντας χαμηλό ημέρας στις 855,48 μονάδες (+0,43%) στις 10:52 π.μ. και υψηλό στις 870,06 μονάδες (+2,14%) στις 14:47 μ.μ. O FTSE 25 έκλεισε στις 2.078,36 μονάδες με άνοδο 1,34%, ο Mid Cap υστέρησε με άνοδο 0,49%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 549,91 μονάδες με άνοδο 1,25%. Όπως τονίζει ο υπεύθυνος ανάλυσης της Λέων Δεπόλας Χρηματιστηριακή Νικόλαος Καυκάς, «βραχυπρόθεσμα, το πρώτο επίπεδο δυσκολίας τοποθετείται στην περιοχή των 875 μονάδων, ενώ στον αντίποδα, το κάτω όριο για την αγορά είναι οι 810 μονάδες».
Στο ταμπλό
O τζίρος διαμορφώθηκε στα 96,44 εκατ. ευρώ, με τα 21 εκατ. ευρώ σε πακέτα, κυρίως στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Στο χώρο του Large Cap, πτωτικά έκλεισαν οι Πειραιώς (-4%), Μυτιληναίος, Εθνική, ΔΕΗ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΟΛΠ και ΑΔΜΗΕ. Στον αντίποδα, ξεχώρισε με άνοδο 6,78% η ΕΥΔΑΠ, ο τίτλος των Ελληνικών Πετρελαίων που είχε μείνει πίσω ενισχύθηκε κατά 5,45%, κέρδη άνω του 3% είχαν οι Eurobank, Motor Oil, Lamda Development και Aegean Airlines, ενώ άνω του 2% κέρδισαν οι Coca Cola HBC και Τιτάν.
Στον Mid Cap ξεχώρισαν οι ΕΥΑΘ, Ικτίνος, Πλαίσιο, Autohellas, Attica Bank, Intrakat και Έλτον, ενώ στις μικρότερες αποτιμήσεις κινητικότητα έδειξαν τίτλοι όπως Μαθιός, Frigoglass (πάνω από 1 εκατ. τεμάχια), ΑΝΕΚ, Κυριακούλης, Lavipharm, Επίλεκτος, Byte Computer, ΕΚΤΕΡ, Κορδέλλου, ΣΙΔΜΑ κ.λπ. Στο σύνολο της αγοράς 84 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 37 που υποχώρησαν.