Συνέχεια στο θρίλερ αξιοπιστίας του εμβολίου της AstraZeneca δίνει ρεπορτάζ του Βήματος της Κυριακής, καθώς αποκαλύπτει ότι η εταιρία εντάσσει στο πλαίσιο των παρενεργειών και επισήμως τις θρομβώσεις,
Η αποκάλυψη της εφημερίδας εγείρει μείζον ζήτημα για τις ελληνικές αρχές και τον EMA, καθώς το ζήτημα των θρομβόσεων επιχειρήθηκε να υποτιμηθεί.
Μπορεί οι θρομβώσεις ως παρενέργεια να είναι σπάνιες, είναι όμως υπαρκτές. Ο EMA καλύπτεται νομικά πίσω από τη διατύπωση ότι “Τα θετικά υπερτερούν των κινδύνων”. Η ελληνική επιτροπή εμβολιασμών και η ελληνική κυβέρνηση, όμως, που επέμειναν στην αμφισβήτηση των θρομβώσεων ως παρενέργεια, καλούνται πλέον να απαντήσουν σε επικτατικά ερωτήματα.
Τέτοιες πρακτικές είναι προφανές ότι υπονομεύουν την αξιοπιστία των αρχών, τη δυναμική των εμβολιασμών και ενισχύουν το αντιεπμβολιαστικό κίνημα.
Η αποκάλυψη
Στο ρεπορτάζ του Βήματος της Κυριακής, αποκαλύπτεται επιστολή της εταιρείας προς τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) και συνεπακόλουθα με τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) -, με στόχο την ενημέρωση των πολιτών για το ενδεχόμενο σπάνιων παρενεργειών.
Με την επιστολή αυτή η AstraZeneca εντάσσει επισήμως τα θρομβοεμβολικά επεισόδια στις παρενέργειες του εμβολίου της κατά της νόσου Covid-19. Ηδη οι Ελληνες γιατροί ανά τη χώρα μας έχουν λάβει σχετική επιστολή από την εταιρεία.
Στην εισαγωγή της ίδιας ενημερωτικής επιστολής υπογραμμίζεται ότι «τα οφέλη του εμβολίου υπερτερούν των κινδύνων, παρά την ενδεχόμενη σύνδεση ταυτόχρονης εμφάνισης σπανίων θρομβώσεων με συνοδό χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων». Και ακολουθεί η παραδοχή ότι «ένας συνδυασμός θρόμβωσης και θρομβοπενίας σε ορισμένες περιπτώσεις συνοδευόμενος από αιμορραγία έχει παρατηρηθεί πολύ σπάνια μετά τον εμβολιασμό με το εμβόλιο έναντι της Covid-19 της AstraZeneca».
Στο πλαίσιο αυτό, οι επαγγελματίες Υγείας καλούνται να βρίσκονται σε «εγρήγορση για σημεία και συμπτώματα θρομβοεμβολής ή/και θρομβοπενίας».
Αντίστοιχα οι εμβολιασθέντες θα πρέπει να καθοδηγούνται – όπως αναφέρεται ρητά στις ίδιες οδηγίες – ώστε να ζητούν άμεσα ιατρική βοήθεια εάν εμφανίσουν συμπτώματα όπως «δύσπνοια, θωρακικό άλγος, οίδημα των κάτω άκρων, επίμονο κοιλιακό άλγος μετά τον εμβολιασμό.
Επιπλέον, οποιοσδήποτε εμβολιαζόμενος με νευρολογικά συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένων σοβαρών ή επίμονων πονοκεφάλων και θολής όρασης μετά τον εμβολιασμό ή που εμφανίζει μώλωπες του δέρματος (πετέχειες) πέρα από το σημείο του εμβολιασμού μετά από μερικές ημέρες, θα πρέπει να αναζητήσει άμεση ιατρική βοήθεια».