Περίπου μισή ώρα διήρκεσε η πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Η επικοινωνία που είχε προαναγγελθεί από νωρίς ακολουθεί τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, στο πλαίσιο της οποίας συζητήθηκε η κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο. Σε αυτό το πλαίσιο ο Τζο Μπάιντεν εξέφρασε στους Ευρωπαίους ηγέτες την ανησυχία του για την υποχώρηση της Δημοκρατίας στην Τουρκία. Παράλληλα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ επισήμανε τις επιπλοκές που δημιουργεί η νέα καρατόμηση του κεντρικού τραπεζίτη από τον Ταγίπ Ερντογάν.
Οι κυβερνητικές πηγές που διέρρευσαν την επικοινωνία δεν έδωσαν πληροφορίες για την ατζέντα και τις θέσεις που διατυπώθηκαν. Το γεγονός αυτό φαίνεται ότι αποτελεί μια ακόμη άσκηση αξιοπιστίας στην οποία υποβάλλεται ο Έλληνας πρωθυπουργός από εταίρους και συμμάχους.
Ωστόσο, όπως φαίνεται, ακόμα δεν έχει ωριμάσει το κλίμα για συνάντηση των δύο ηγετών. Το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας που έχει προαναγγελθεί και βρίσκεται σε εξέλιξη περιπλέκει την κατάσταση.
Αντιθέτως, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο ο Μπάιντεν έθεσε οδικό χάρτη για την περαιτέρω σύσφιξη των ελληνοαεμερικανικών σχέσεων και τα αντικείμενα συνεργασίας. Σε αυτό το πλαίσιο δεν τέθηκαν τα ελληνοτουρκικά. Ο Μπάιντεν εστίασε στην αμυντική συνεργασία και στη στήριξη της Ελλάδας στις κινήσεις των ΗΠΑ απέναντι σε Ρωσία και Κίνα. Επίσης, ο Τζο Μπάιντεν έβαλε στην διμερή ατζέντα τα ενεργειακά και τα Δυτικά Βαλκάνια. Αντιθέτως, δεν περιέλαβε την ανατολική Μεσόγειο.
Μετά την τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Τζο Μπάιντεν θα μιλήσει με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν. Πρέπει να σημειωθεί ότι οι σχέσεις Μπάιντεν – Ερντογάν απέχουν παρασάγγας από αυτές που είχε ο Τούρκος πρόεδρος με τον Ντόναλντ Τραμπ.
Η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου
Ο Πρόεδρος Τζόζεφ Ρ. Μπάιντεν μίλησε σήμερα με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Συνεχάρη την Ελλάδα για τον εορτασμό των 200 ετών (από την επανάσταση του 1821) και εξέφρασε τη δέσμευσή του να εμβαθύνει περαιτέρω τους ισχυρούς διμερείς δεσμούς μεταξύ των χωρών μας. Εξέφρασε επίσης την εκτίμησή του για την αυξανόμενη αμυντική συνεργασία μας, μεταξύ άλλων μέσω της Δραστηριότητας Ναυτικής Υποστήριξης των ΗΠΑ στον κόλπο της Σούδας.
Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συνεργαστούν για να αντιμετωπίσουν την απειλή της κλιματικής αλλαγής και να επιδιώξουν μια βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη. Ο Πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα του για σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.
Συμφώνησαν επίσης να συντονιστούν σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένης της ενεργειακής ασφάλειας, της Κίνας, της Ρωσίας και των Δυτικών Βαλκανίων.
Παρέμβαση Μπάιντεν στη Σύνοδο Κορυφής
Νωρίτερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε στους ηγέτες της ΕΕ ότι ανησυχεί για τη δημοκρατική οπισθοδρόμηση της Τουρκίας και για τους δεσμούς της Άγκυρας με τη Ρωσία. H παρέμβαση του προέδρου των ΗΠΑ έρχονται ύστερα από την τρικυμία στην τουρκική οικονομία , μετά από την απόφαση Ερντογάν να «καρατομήσει» τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας.
Ό πρόεδρος Μπάιντεν είχε στείλει λίγες ώρες νωρίτερα, μέσω της ΕΡΤ, μήνυμα στήριξης προς την Ελλάδα και συμπόρευσης για το μέλλον, επ’ αφορμής του εορτασμού της 25ης Μαρτίου και της συμπλήρωσης 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.
Όπως είπε ο Τζο Μπάιντεν,
«την Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας γιορτάζουμε την ιστορία και τις αξίες που ενώνουν τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και την Ελληνική Δημοκρατία. Οι ιδρυτικοί πατέρες του έθνους μας εμπνεύστηκαν από το παράδειγμα της αθηναϊκής δημοκρατίας για να διαμορφώσουν το Σύνταγμά μας».
«Κατά τη διάρκεια της καριέρας μου, είχα το προνόμιο να συνεργαστώ στενά με πολλούς Έλληνες πρωθυπουργούς. Είχα την ευλογία να αποκτήσω φιλίες που κράτησα μία ζωή με μέλη της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, μεταξύ των οποίων και ένα μεγάλο ηγέτη που χάσαμε πρόσφατα, τον γερουσιαστή Πολ Σαρμπάνη. Από νεαρή ηλικία, θαύμαζα το θάρρος, την αξιοπρέπεια και την τιμή που χαρακτηρίζουν την ελληνική κοινότητα – την απροθυμία να λυγίσει ή να υποκύψει μπροστά στην αδικία ή να δεχτεί κατάχρηση εξουσίας»,
είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.