Το μεσημέρι της Τρίτης 23 Μαρτίου λαμβάνονται οι τελικές αποφάσεις για μέλλον της Εθνικής Ασφαλιστικής, καθώς συνεδριάζει το Γενικό Συμβούλιου του ΤΧΣ. Εκεί, χωρίς επιρροές από το εξωτερικό αλλά με τη σύμφωνη γνώμη κυβέρνησης, τράπεζας της Ελλάδας και της διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας αναμένεται να επικυρωθεί η απόφαση πώλησης.
Πλέον, μετά και την ανακοίνωση της αμφιλεγόμενης αύξησης κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς, φαίνεται ότι η δυναμική είναι υπέρ της προώθησης της αναδιάρθρωσης και αναδιάταξης των τραπεζών, με οποιοδήποτε κόστος και μάλιστα πριν το τέλος του καλοκαιριού. Σε αυτό το πλαίσιο, το ΤΧΣ αναμένεται να αποδεχθεί την πρόταση της διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας για πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής στο Fund CVC.
Οι έως τώρα αντιδράσεις από τους εργαζομένους και τους μεγάλους ασφαλιστικούς πράκτορες δεν ήταν αρκετά ισχυρές. Επίσης, ακόμα και η συμμετοχή της αντιπολίτευσης ήταν περιορισμένη, καθώς το θέμα δεν ανέβηκε σε υψηλό πολιτικό επίπεδο στη Βουλή. Ως εκ τούτου, το όποιο πολιτικό κόστος κρίνεται διαχειρίσιμο.
Η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας έχει λάβει το πράσινο φως από το διοικητικό συμβούλιο, με ομοφωνία, γεγονός που καταδεικνύει τη συμπόρευση κυβέρνησης και άλλων ισχυρών μετόχων. Ως εκ τούτου, το ΤΧΣ -που καλείται “να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά”- δεν αναμένεται να ανατρέψει τα δεδομένα.
Πρέπει να σημειωθεί ότι το ΤΧΣ είναι ο βασικός μέτοχος της Εθνικής Τράπεζας -τουλάχιστον για την ώρα- ελέγχοντας το 40,3% του μετοχικού της κεφαλαίου.
Στις 26 Μαρτίου οι ανακοινώσεις
Η απόφαση του ΤΧΣ δεν θα ανακοινωθεί επισήμως μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Γενικού Συμβουλίου του ΤΧΣ, αλλά στη Γενική Συνέλευση των μετόχων της Εθνικής Τράπεζας που έχει προγραμματιστεί για τις 26 Μαρτίου. Στο μεταξύ η απόφαση του ΤΧΣ αναμένεται να… διαρρεύσει ώστε να προετοιμαστεί κατάλληλα το έδαφος και να καμφθούν οι ή να αντισταθμιστούν αντιδράσεις της τελευταίας στιγμής.
Την Παρασκευή το απόγευμα, με την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του 2020, ο CEO της Εθνικής Τράπεζας αναμένεται να ανακοινώσει και επισήμως την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής. Το τίμημα της πώλησης αναμένεται να διαμορφωθεί στα 510 εκατ. ευρώ, επιβεβαιώνοντας την λογιστική αποτίμησή της ΕΤΕ.
Σύμβουλοι του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, οι Deloitte και Barclays.
Οι αντιδράσεις
Στο deal αντιδρούν σφόδρα οι εργαζόμενοι ζητώντας από την κυβέρνηση να το μπλοκάρει στο ΤΧΣ και από την αντιπολίτευση να φέρει το θέμα στη Βουλή. Μέχρι στιγμής η ανταπόκριση και από τις δύο πλευρές είναι περιορισμένη και σε κατευναστικό επίπεδο.
Ο Σύλλογος Εργαζομένων αναφέρει ότι συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς η προσπάθεια ξεπουλήματος της μεγαλύτερης ασφαλιστικής εταιρίας της Ελλάδας. Επίσης, χαρακτηρίζει την υπόθεση “σκάνδαλο” και κατηγορεί τη διοίκηση του Παύλου Μυλωνά ότι χρησιμοποιεί το ΤΧΣ ως “κολυμβήθρα του Σιλωάμ” , προκειμένου να απεκδυθεί τις ευθύνες.
Τόσο ο υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για το τραπεζικό σύστημα, Γιώργος Ζαββός, όσο και ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλεξ Πατέλης, φαίνεται ότι ευθυγραμμίζονται με την εισήγηση του CEO της Εθνικής Τράπεζας.
Η πορεία της μετοχής της Εθνικής Τράπεζας
