Πιέσεις στην τουρκική λίρα προκαλεί η απόφαση του Ταγίπ Ερντογάν να καρατομήσει εκ νέου τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, πέντε μήνες μετά τον διορισμό του. Η αποπομπή του Νατζί Αμπάλ στέλνει -εκτός των άλλων- στέλνει μήνυμα επιστροφής στην πολιτική χαμηλών επιτοκίων.
Νέα αλλαγή στην ηγεσία της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας ανακοίνωσε το βράδυ της Παρασκευής 19 Μαρτίου ο Ταγίπ Ερντογάν, σηματοδοτώντας δυναμική ευρύτερων ανακατατάξεων. Η νέα αυτή αλλαγή στην ηγεσία της κεντρικής της κεντρικής τράπεζας, φαίνεται ότι αποτελεί προάγγελο επιστροφής στην πολιτική χαμηλών επιτοκίων, γεγονός θα προκαλέσει μαζικές ρευστοποιήσεις στη λίρα.
Ο Ταγίπ Ερντογάν καρατόμησε τον Κεντρικό Τραπεζίτη Νάτζι Αμπάλ μετά από πέντε περίπου μήνες που τον διόρισε, μια μόλις ημέρα μετά την απόφασή του να ανεβάσει τα επιτόκια κατά 2%. Η τοποθέτηση Αμπάλ έγινε λίγο μετά την εκλογή του Τζο Μπάιντεν στις ΗΠΑ και αποτέλεσε στίγμα και ένδειξη προθέσεων για έναρξη της διαδικασίας επαναπροσέγγισης με τη Δύση.
Αναλώσιμοι
Τότε, ο Ταγίπ Ερντογάν είχε -μεταξύ άλλων- αποπέμψει και τον γαμπρό του από τη θέση του υπουργού Οικονομικών. Τώρα, πριν τον κεντρικό τραπεζίτη ο Ταγίπ Ερντογάν απέπεμψε τον πρόεδρο του χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης. Πρόκειται για τον άλλοτε αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο της HalkBank που καταδικάστηκε στις ΗΠΑ και επαναπατρίστηκε στην Τουρκία στο πλαίσιο συμφωνίας Τραμπ- Ερντογάν.
Αλλαγή πλεύσης ξανά
Τώρα, η αποπομπή και αντικατάσταση του κεντρικού τραπεζίτη αποτελεί ένδειξη αλλαγής πλεύσης και απομάκρυνσης από τα δυτικά πρότυπα.
Η εξέλιξη ανακοινώθηκε την επομένη της αύξησης κατά 2% του βασικού κατευθυντηρίου επιτοκίου του κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος της Τουρκίας, στο 19%. Η κεντρική τράπεζα εξήγησε ότι η κίνηση είχε σκοπό να φρενάρει τον πληθωρισμό, που αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 15,6% τον Φεβρουάριο. Το μέτρο έτυχε θετικής υποδοχής στις αγορές.
Πόλεμος επιτοκίων
Ο Τούρκος πρόεδρος εναντιώνεται ανοικτά στα υψηλά επιτόκια, καθώς θεωρεί, αψηφώντας τις κλασικές οικονομικές θεωρίες, ότι επιδεινώνουν τον πληθωρισμό. Οι οικονομολόγοι, από την άλλη, εκτιμούν ότι η ανορθόδοξη οικονομική θεωρία του Τούρκου προέδρου ευθύνεται για τα οικονομικά προβλήματα της Τουρκίας. Ο Ερντογάν θέλει να μειώσει τον ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού σε λιγότερο από 10% μέχρι το τέλος του επόμενου έτους και σε 5% έως τις επόμενες εκλογές που θα διεξαχθούν το 2023.
Τα επιτόκια στην Τουρκία
Ο κ. Καβτζίογλου, ο διορισμός του οποίου ανακοινώθηκε το βράδυ της Παρασκευής, αφού έκλεισαν οι κεφαλαιαγορές, θα γίνει ο τέταρτος διοικητής της τουρκικής κεντρικής τράπεζας από τον Ιούλιο του 2019.
Θα πέσει η λίρα
Η τουρκική λίρα ανέκτησε περί το 15% της συναλλαγματικής αξίας της έναντι του δολαρίου αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του ο κ. Αμπάλ τον Νοέμβριο, έπειτα από αρκετές εβδομάδες ελεύθερης πτώσης του νομίσματος.
Η πορεία της τουρκικής λίρας
Οι προηγούμενοι διοικητές των κεντρικών τραπεζών πριν από την Αμπάλ εξάντλησαν τα περισσότερα από τα αποθεματικά της Τουρκίας προσπαθώντας να στηρίξουν το νόμισμα, ενώ τα επιτόκια παρέμειναν πολύ χαμηλότερα από εκείνα του πληθωρισμού.