Πλαίσιο στενής παρατήρησης της Τουρκίας στο πλαίσιο διαδικασίας βήμα προς βήμα υλοποίησης μιας θετικής ατζέντας στις σχέσεις Τουρκίας – ΕΕ, ζητά ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας. Με συνέντευξη που παραχώρησε στα Νέα, ο Νίκος Δένδιας σκιαγραφεί τις θέσεις που προωθεί η Ελλάδα ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για την Τουρκία την 25η Μαρτίου.
Ο Έλληνας υπουργός εξωτερικών ξεκαθαρίζει ότι η Ελλάδα αντιδρά στην χορήγηση “λευκής επιταγής” στην Τουρκία και ζητά διαδικασία αντίστοιχη με αυτή που εφαρμόζεται για όλες τις χώρες, ήτοι Μνημόνιο συνεργασίας με συγκεκριμένους στόχους και οδικό χάρτη.
Ο Νίκος Δένδιας ζητά πιστή τήρηση από την Τουρκία των συμφωνιών και συμβάσεων με την ΕΕ ώστε να προωθηθεί η θετική ατζέντα, στην οποία ο ίδιος εντάσσει και την Τελωνειακή Ένωση με την Τουρκία.
Με δεδομένο ότι το κλίμα για την Τουρκία στην ΕΕ έχει αλλάξει, η Σύνοδος Κορυφής θεωρείται βέβαιο ότι η θετική ατζέντα θα τεθεί επι τάπητος. Συνεπώς, η συζήτηση πλέον στρέφεται στον τρόπο υιοθέτησης και υλοποίησής της. Υπ αυτό το πρίσμα, η στάση του Νίκου Δένδια αποτελεί κίνηση έγκαιρης τοποθέτησης ώστε να μην βρεθεί η Ελλάδα εκτός κλίματος και να προλάβει να θέσει όρους στη νέα ατζέντα.
Η στάση αυτή που υιοθετεί τώρα η Ελλάδα απέχει παρασάγγας από τις; επιδιώξεις για την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία.
Σύμφωνα με το Reuters, η ΕΕ εγκατέλειψε τις διαδικασίες για την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας, ακόμα και για τις προκλήσεις και παραβάσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ.
Επίσης, ο Νίκος Δένδιας θέτει ζήτημα απριόρι συμμόρφωσης της Τουρκίας σε μοια σειρά από τομείς.
Οι δηλώσεις
“Η πάγια θέση μας είναι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να έχει μια διττή προσέγγιση προς την Τουρκία: Με θετική ατζέντα, αλλά και με προτάσεις για συγκεκριμένες συνέπειες εις βάρος της, ανάλογα με τη συμπεριφορά της”.
Η Ελλάδα, εξηγεί ο κ. Δένδιας, θα ήταν έτοιμη να εξετάσει “τα στοιχεία μιας θετικής ατζέντας, σε διάφορους τομείς, όπως η τελωνειακή ένωση, το μεταναστευτικό, ή ακόμα και το ζήτημα της απελευθέρωσης των θεωρήσεων, αλλά υπό έναν [απαράβατο] αυστηρό όρο: την πλήρη συμμόρφωση της Τουρκίας με τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει” και εξηγεί:
“Δεν μπορεί η Τουρκία να ζητεί την αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης τη στιγμή κατά την οποία είναι αποδεδειγμένο ότι την παραβιάζει κατάφορα. Το ίδιο ισχύει και για το μεταναστευτικό και τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει στο πλαίσιο της εφαρμογής της κοινής δήλωσης του 2016. Δεν μπορεί να δοθεί λευκή επιταγή στην Τουρκία όπως δεν δίδεται λευκή επιταγή σε καμία χώρα”.
Από την άλλη, υπογραμμίζει πως παράλληλα με τη θετική ατζέντα, η ΕΕ “οφείλει να καταστήσει σαφές ότι η τουρκική συμπεριφορά βρίσκεται υπό διαρκή επιτήρηση και ότι στην περίπτωση διολίσθησης σε παραβατικές πράξεις θα υπάρξουν περιοριστικά μέτρα”.
“Η προοπτική λήψης μέτρων θα εξακολουθήσει να υπάρχει και μετά τον Μάρτιο. Όπως έχω πει και στο παρελθόν, δεν δίνουμε «άφεση αμαρτιών» στην Τουρκία”.