Την επίσκεψή του στην Ελλάδα στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για την 25η Μαρτίου ακύρωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμάνουελ Μακρόν, επικαλούμενος τη δυσμενή υγειονομική κατάσταση στη χώρα του.
Δεν θα βρεθεί στην Ελλάδα για τον εορτασμό των 200 ετών από την ελληνική επανάσταση ο Γάλλος πρόεδρος Εμάνουελ Μακρόν.
Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, η απόφαση του Γάλλου προέδρου είναι αποτέλεσμα της επιδείνωσης της κατάστασης με τον κορονοϊό στη Γαλλία και την επιβολή αυστηρού lockdown για έναν μήνα στο Παρίσι και άλλες 16 περιοχές. Ωστόσο, την ίδια ημέρα πραγματοποιείται Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες…
Η απόφαση του Εμάνουελ Μακρόν, ακολουθεί την άρνηση του Ρώσου προέδρου Βλάντιμιρ Πούτιν και υποβαθμίζει το θεσμικό επίπεδο των εκδηλώσεων για τα 200 από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.
Χθες, πάντως, το ΒΗΜAGAZINO προδημοσίευσε το πρωτοσέλιδο της έκδοσης του Σαββαροκύριακου, στο οποίο απεικονίζονται οι ηγέτες των χωρών που στήριξαν την Ελληνική Επανάσταση, σε ένα καμβά που προκάλεσε αλγεινές εντυπώσεις.
Τα μηνύματα
Σημειολογικά, πάντως, η απουσία αρχηγών κρατών από τις εορταστικές εκδηλώσεις των 200 ετών από την Ελληνική ΅Επανάσταση -παρά τη βαριά σκιά του κορονοϊού- αποτελεί σαφές μήνυμα προς την ελληνική κυβέρνηση. Η αποκωδικοποίηση αυτών των μηνυμάτων δεν είναι εύκολη διαδικασία.
Υπό το γεωπολιτικό πρίσμα, η απόφαση του Εμάνουελ Μακρόν έρχεται εν μέσω διερευνητικών επαφών Ελλάδας – Τουρκίας και τη στιγμή που στις Βρυξέλλες θα πραγματοποιείται Σύνοδος Κορυφής στο επίκεντρο της οποίας θα βρίσκεται η Τουρκία. Συνεπώς, οι κινήσεις του στέλνουν ταυτόχρονα μηνύματα σε Αθήνα και Άγκυρα.
Ελλάδα – Γαλλία… συμμαχία;
Σε γεωοικονομικό επίπεδο, Ελλάδα και Γαλλία έχουν συσφίξει τις σχέσεις τους με ένταση στα εξοπλιστικά προγράμματα και την ενέργεια. Ωστόσο, φαίνεται ότι η απροθυμία της Ελλάδας να αγοράσει γαλλικές φρεγάτες βάρυνε αρνητικά.
Συνολικά, είναι προφανές ότι η στάση του Εμάνουελ Μακρόν αποτελεί μήνυμα τόσο προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και στον Ταγίπ Ερντογάν. Ήδη, άλλωστε, Παρίσι και Άγκυρα έχουν εδραιώσει νέο δίαυλο επικοινωνίας και δρομολογείται συνάντηση των δύο ηγετών.
Αθήνα και Άγκυρα έχουν επανεκκινήσει ήδη τις διερευνητικές επαφές, και ο Νίκος Δένδιας έχει αποδεχθεί πρόταση για επίσκεψη στην Άγκυρα, σηματοδοτώντας την έναρξη και πολιτικών διαβουλεύσεων.
Αποδυναμώνεται η θέση της Ελλάδας
Συνεπώς, για την Ελλάδα το σκηνικό που δημιουργείται υπονομεύει την ήδη αποδυναμωμένη γεωστρατηγικά θέση. Χωρίς αρχηγούς κρατών, παρά μόνο με την παρουσία του Πρίγκηπα Φίλιππου της Αγγλίας και του Ρώσου πρωθυπουργού, το στίγμα των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση αποδυναμώνεται.
Ηχηρές απουσίες
Πλέον το ενδιαφέρον στρέφεται στις απουσίες και τα μηνύματα που αυτές στέλνουν και όχι στις παρουσίες και τον συμβολισμό τους.
Πριν από τον Εμάνουελ Μακρόν, απουσία είχε δηλώσει και ο Βλάντιμιρ Πούτιν, ο οποίος θα στείλει τον Ρώσο πρωθυπουργό, όχι όμως τον πανίσχυρο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ. Το κλίμα επιβαρύνει η διαρροή από την ΕΕ ότι η διαδικασία επιβολής κυρώσεων σε στελέχη της τουρκικής εταιρίας πετρελαίων TPAO είτε έχει παγώσει, είτε δεν ξεκίνησε ποτέ.
Πολιτικό ρίσκο
Ο αντίκτυπος της νέας κατάστασης αναμένεται να αποτυπωθεί τόσο σε γεωπολιτικό όσο και καθαρά πολιτικό επίπεδο. Το ενδεχόμενο διπλωματικής απομόνωσης της Ελλάδας ενισχύεται και παράλληλα το ρίσκο. Ο να διολισθήσουν οι διερευνητικές επαφές σε πολιτικές διαπραγματεύσεις σε διμερές επίπεδο και με την Ευρώπη να αποστασιοποιείται, θα μπορούσε να πυροδοτήσει ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στην ελληνική πολιτική σκηνή.