Την ώρα που ο δείκτης του σημαντικότερου χρηματιστηρίου της Ευρώπης, ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης «καλπάζει» σε νέα ιστορικά υψηλά ξεπερνώντας εμφατικά και τις 14.700 μονάδες, τραβώντας και τα άλλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια υψηλότερα, το Χ.Α. επέστρεψε στην εσωστρέφεια.
- Επιστροφή στην εσωστρέφεια
- Αυξάνεται το ρίσκο και η μεταβλητότητα
- Η ΑΜΚ της Πειραιώς προκαλεί κραδασμούς
- Μεγάλη αύξηση του «καθαρού» τζίρου στο Χ.Α.
Μια εσωστρέφεια που κυρίως επιβλήθηκε από τις συμπεριφορές… καζίνο που έχουν οι τραπεζικές μετοχές, στις οποίες άλλωστε συγκεντρώνεται και το πλέον βραχυχρόνιο κερδοσκοπικό χρήμα, προξενώντας εξαιρετικά μεγάλες διακυμάνσεις. Σε μια αγορά ρηχή, όπου οι πρωταγωνιστές είναι λίγοι και οι leaders μπορούν να διαμορφώσουν εύκολα κλίμα, οι αναταράξεις σε κάποιες τραπεζικές μετοχές αλλά και σε άλλα blue chips, μπορούν να οριοθετήσουν τις εξελίξεις.
Η μετοχή της Πειραιώς Financial είναι ο καταλύτης αυτής της διαδικασίας, καθώς το έντονο παρασκήνιο και οι διαδικασίες για την προετοιμασία της αύξησης κεφαλαίου, φέρνει κερδοσκοπικά παιχνίδια, ευνοεί τις διαδόσεις και τη σπερμολογία, προξενώντας εύλογα και μεγάλες αναταράξεις.
Έτσι, στη συνεδρίαση της Τρίτης η μετοχή της Πειραιώς Financial ξέσπασε με ράλι +26,17%, την Τετάρτη διόρθωση σε ποσοστό 6,38%, ενώ σήμερα οδηγήθηκε εκ νέου σε ξεπούλημα και στο -22,05%! Το κυριότερο; Σήμερα η πτώση είχε… βάθος, καθώς διακινήθηκαν 29 εκατ. μετοχές με τζίρο 21,58 εκατ. ευρώ, ενώ το ξέσπασμα της Τρίτης είχε γίνει με μόλις 8,8 εκατ. μετοχές και η χθεσινή διόρθωση με μόλις 10,4 εκατ. τεμάχια. H τιμή που θα υλοποιηθεί η αύξηση κεφαλαίου είναι η γενεσιουργός αιτία για όλες τις αναταράξεις στη μετοχή της Πειραιώς, η συμπεριφορά της οποίας βεβαίως επηρέασε και τον υπόλοιπο κλάδο.
Η μετοχή της Alpha Bank υποχώρησε κατά 6,02% με όγκο 18 εκατ. τεμάχια, η Εθνική έχασε 4,81% με όγκο 3,9 εκατ. μετοχές, ενώ πιο ανθεκτική αποδείχτηκε ξανά η Eurobank υποχωρώντας μόλις 0,48%.
Έχασε και τις 850 μονάδες ο Γενικός Δείκτης
Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον ο Γενικός Δείκτης όσο εξελίσσονταν η συνεδρίαση κρεμούσε περαιτέρω, χάνοντας όχι μόνο την επαφή με τις 860 μονάδες, αλλά και το ψυχολογικό όριο των 850 μονάδων. Πιο αναλυτικά, ο Γ.Δ. έκλεισε στις 844,56 μονάδες με πτώση 1,47%, έχοντας υψηλό ημέρας στις 862,36 μονάδες (+0,60%) στις 11:52 π.μ. και χαμηλό στις 840,18 μονάδες (-1,98%) στις 16:17 το απόγευμα.
Ο FTSE 25 έκλεισε στις 2.033,06 μονάδες με πτώση – διόρθωση 1,50%, ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 4,58% στις 539,52 μονάδες, ενώ σαφώς καλύτερη εικόνα είχε ο Mid Cap του μεσαίου χώρο, καθώς ενισχύθηκε οριακά 0,07% στις 1.180,45 μονάδες. Η αξία συναλλαγών εκτοξεύτηκε στα 234,04 εκατ. ευρώ (ρεκόρ για το 2021), όμως περίπου τα 124,5 εκατ. ευρώ ήταν πακέτα, καθώς πέρασε το placement των 5,250 εκατ. μετοχών ή το 3,85% του μετοχικού κεφαλαίου της Jumbo, με πωλητή τον Απόστολο Βακάκη, συνολικής αξίας 77,17 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, πέρασε πακέτο 4,01 εκατ. μετοχών της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στα 11,20 ευρώ, συνολικής αξίας 45 εκατ. ευρώ.
Στα 110 εκατ. ευρώ ο «καθαρός» τζίρος
Συνολικά, στη Jumbo διακινήθηκε όγκος 87 εκατ. ευρώ και στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ 47 εκα.τ ευρώ, που σημαίνει ότι μόνο αυτές οι δύο μετοχές του FTSE 25 έκαναν 134 εκατ. ευρώ τζίρου, ήτοι περίπου το 60% του συνόλου.
Πάντως, ακόμη και με την αφαίρεση των πακέτων, έγινε «καθαρός» τζίρος συναλλαγών περίπου 110 εκατ. ευρώ, κάτι που σε μια πτωτική συνεδρίαση ασφαλώς και δεν είναι θετικός οιωνός. Επίσης, στις τράπεζες διακινήθηκε τζίρος 55 εκατ. ευρώ, που είναι μακράν ο μεγαλύτερος του 2021, με τον αμέσως μεγαλύτερο να έχει γίνει στις 21 Δεκεμβρίου 2021.
Όπως σημειώσαμε και στο χθεσινό σχόλιο, η ενίσχυση του τζίρου, ενισχύει το momentum της εκάστοτε συνεδρίασης, δηλαδή προσδίδει «ποιότητα» σε μια ανοδική κίνηση καθιστώντας τη πιο ανθεκτική και στέρεη, και το αντίστροφο, σε πτωτική κίνηση, μια ενίσχυση συναλλαγών δυναμώνει περαιτέρω τη short πορεία. Μένει να δούμε αν αυτό θα επιβεβαιωθεί προσεχώς ή αν το σημερινό ήταν καθαρά συγκυριακό.
Το υπόλοιπο ταμπλό
Πλην των τραπεζών, πιέσεις ασκήθηκαν και στη Jumbo που υποχώρησε άνω του 4% με φόντο την τιμή που έγινε το placement αλλά και το αρνητικό μήνυμα που εκπέμπει η (νέα) μείωση του ποσοστού του Απ. Βακάκη στον όμιλο, που μαζί με το έτερο placement που είχε κάνει τον Ιούνιο του 2017, την τελευταία 4ετία έχει περιορίσει το ποσοστό του 7% στην εισηγμένη.
Πτώση άνω του 2% είχαν και οι Coca Cola HBS και Lamda Development, ενώ πλέον του 1% υποχώρησαν οι ΕΛΠΕ, Μυτιληναίος, Τέρνα Ενεργειακή, ΑΔΜΗΕ και Τιτάν. Στον αντίποδα, στήριξη έδωσαν μετοχές όπως Viohalco (+3,74% ενώ σήμερα ανακοινώνει αποτελέσματα), Aegean Airlines, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, ΕΧΑΕ (ευνοείται από την αύξηση των συναλλαγών), ΟΠΑΠ και ΟΛΠ.
Στο χώρο του Mid Cap ξεχώρισε η Cenergy Holdings (+3,72%) λόγω καλών αποτελεσμάτων και κρεσέντο ανάληψης νέων έργων, ενώ θετικά έκλεισαν και οι Κρι Κρι, AVAX, ΕΥΑΘ, Πλαστικά Θράκης και Autohellas. Αντιθέτως, πτώση άνω του 6% είχε η Attica Bank και άνω του 4% η Intrakat. Στο σύνολο της αγοράς, η εικόνα δεν ήταν «καταστροφική» παρά τη μεγάλη πτώση του Γ.Δ., καθώς 46 μετοχές είχαν άνοδο έναντι 64 με πτώση, στοιχείο που δείχνει ότι πολλά μικρομεσαία χαρτιά είχαν καλύτερη συμπεριφορά.