Ασφαλή διάδρομο για να βγει από το ναρκοπέδιο στο οποίο αυτοπαγιδεύτηκε, αφού καλλιέργησε υψηλές προσδοκίες, επιμένοντας σε λανθασμένο μίγμα μέτρων και συνθήκες επιτήρησης, αναζητεί τώρα η κυβέρνηση. Όπως δήλωσε σήμερα η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελείασ Πελώνη η κυβέρνηση αφουγκράζεται την κόπωση της κοινωνίας και αναζητά “βαλβίδες εκτόνωσης”.
Η δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου σηματοδοτεί στροφή 180 στην κυβερνητική πρακτική και αναγνώριση της αναποτελεσματικότητας του μίγματος πολιτικής διαχείρισης της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης. Σε συνδυασμό μάλιστα με τις δηλώσεις του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, αποτυπώνουν ανάγλυφα την προσπάθεια δημιουργίας νέου πλέγματος στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού και των συνεπειών της.
Στην πραγματικότητα τα μέτρα έχουν πάψει να τηρούνται, ενώ η αποδοτικότητά τους ήταν φθίνουσα από το δεύτερο κύμα του κορονοϊού. Ο ΠΟΥ είχε ζητήσει από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να προετοιμάσουν εναλλακτικό μίγμα μέτρων, σύσταση που η ελληνική κυβέρνηση αγνόησε.
Τώρα, η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται ότι καταφεύγει σε μάλλον ανορθόδοξες λύσεις. Ενώ το τρίτο κύμα δεν έχει κορυφωθεί η κυβέρνηση επιλέγει να αφουγκραστεί την κοινωνική κόπωση και να αναγνωρίσει την οικονομική εξόντωση. Όπερ σημαίνει ότι θα αναπροσαρμόσει το μίγμα των περιορισμών. Παράλληλα, θέτει σε εφαρμογή και σχέδιο ενίσχυσης του ΕΣΥ με την επίταξη στρατιωτικών νοσοκομείων και τη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, χωρίς όμως να καθιστά δημόσιους τους όρους αυτούς.
Μέσοι Όροι | Σήμερα | Προηγ. εβδομάδα |
17/03-11/03 | 10/03-04/03 | |
Κρούσματα | 2178 | 2127 |
Απώλειες | 52,3 | 41,3 |
Διασ/νοι | 562 | 465 |
Θετικότητα | 5,99% | 4,65% |
Τεστ | 36.375 | 45.745 |
Οι ετερόκλητες αυτές πρωτοβουλίες έρχονται μετά τις κοινωνικές εκρήξεις που προκάλεσαν οι καταχρηστικές και βίαιες συμπεριφορές της αστυνομίας στο πλαίσιο επιτήρησης της εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων.
Κίνδυνοι
Η ελληνική κυβέρνηση επιχειρεί τώρα να απεγκλωβιστεί αλλάζοντας τόσο την πολιτική όσο και την επικοινωνιακή διαχείριση του τρίτου κύματος της κρίσης. Αυτό όμως δεν θα είναι εύκολο. Από τη μια η εξουθενωμένη από τα μέτρα και την οικονομική δυσπραγία κοινωνία και από την άλλη το ασθμαίνων ΕΣΥ που καίει πλέον τα όποια αποθέματα διαθέτει, συνθέτουν ένα μάλλον εκρηκτικό και άκρως ρευστό σκηνικό.
Οι εξαγγελίες για επιτάξεις και συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην αποσυμπίεση του ΕΣΥ δεν λύνουν το πρόβλημα ανεπάρκξειας φυσικών και υλικών πόρων που αντιμετωπίζει το ΕΣΥ. Επίσης, η διαφορετική εισοδηματική αντιμετώπιση των ιδιωτών γιατρών που θα ενσωματωθούν τώρα στο ΕΣΥ δημιουργεί εργασιακό περιβάλλον πολλών ταχυτήτων, το οποίο θεωρείται βέβαιο ότι θα προκαλέσει εκρήξεις.
Την ίδια στιγμή, το πλαίσιο επιτήρησης των μέτρων έχει ατονήσει εντελώς. Το κράτος γίνεται ανοχικό απέναντι στους πολίτες καθώς η δυσαρέσκεια ξεχειλίζει και μετατρέπεται σε πολιτικό κόστος. Οι όποιες κινήσεις επικοινωνιακής διαχείρισης του κόστους και η προσπάθεια διάχυσής του στην αντιπολίτευση δεν απέδωσαν τους προσδοκώμενους καρπούς. Η κατάχρηση της αστυνομίας ως μέσο επιβολής και συμμόρφωσης προς τα περιοριστικά μέτρα εκπυρσοκρότησε, πληγώνοντας τις σχέσεις αστυνομίας – κοινωνίας και αστυνομίας – κυβέρνησης.
Τα έξυπνα… μέτρα
Σε ερώτηση γιατί χαλαρώνουν τα μέτρα, η Αριστοτελεία Πελώνη δήλωσε ότι «δεν μιλάμε για “ανοίγματα”, δεν είναι ο σωστός όρος, αυτό που περιγράφουμε είναι εργαλεία για καλύτερη τήρηση των μέτρων, τα οποία θα προσφέρουν ταυτόχρονα βαλβίδες αποσυμπίεσης. Θα αναγνωρίζουν το γεγονός ότι οι δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους είναι πιο ασφαλείς».
Με τη δήλωση αυτή η κυβερνητική εκπρόσωπος αναγνωρίζει εμμέσως το πάγιο επιχείρημα διαφωνούντων και της αντιπολίτευσης για τις δημόσιες συγκεντρώσεις και τη μειωμένη μεταδοτικότητα στους ανοιχτούς χώρους. Η κυβέρνηση, όμως, τώρα, θα κληθεί να απαντήσει σε επιτακτικά ερωτήματα για την απαγόρευση συναθροίσεων την προηγούμενη περίοδο, ακόμα και σε περιόδους με πολύ χαμηλότερο ιικό φορτίο.
Μεταξύ άλλων, η κυβερνητική εκπρόσωπος προανήγγειλε μια νέα στρατηγική στη διενέργεια των τεστ και χρήση «νέων εργαλείων».
Πατώντας στον οδικό χάρτη που δημοσίευσε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας και συσχετίζοντας τη χαλάρωση με τα επίπεδα μεταδοτικότητας και τις αντοχές του ΕΣΥ, το Μέγαρο Μαξίμου θέλει να διαμορφώσει τον δικό του οδικό χάρτη επιστροφής στην κανονικότητα.
Στο υπό διαμόρφωση σχέδιο που θα ανακοινωθεί την Παρασκευή προβλέπεται:
- Μείωση της ώρας απαγόρευσης της κυκλοφορίας το Σάββατο και την Κυριακή από τις 7 μ.μ. που είναι σήμερα, στις 9 μ.μ. (πρόθεση είναι να ισχύσει από το προσεχές Σαββατοκύριακο).
- Απελευθέρωση των χιλιομετρικών περιορισμών με τον κωδικό 6 στο 13033 και δυνατότητα χρήσης του αυτοκινήτου για μετακίνηση σε άλλο δήμο, με σκοπό τη σωματική άσκηση.
- Άνοιγμα των κομμωτηρίων και των κέντρων αισθητικής τη Δευτέρα 22 Μαρτίου, πάντα τηρώντας τους κανόνες ασφαλείας και με προκαθορισμένο ραντεβού.
- Άνοιγμα του λιανεμπορίου τη Δευτέρα 29 Μαρτίου, επίσης με αυστηρή τήρηση όλων των προβλεπόμενων μέτρων για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.
Ο οδικός χάρτης
Ο πρωθυπουργός και κορυφαίοι κυβερνητικοί παράγοντες, όμως, έχουν από καιρό σκιαγραφήσει και προαναγγείλει τον οδικό χάρτη για την επιστροφή στην κανονικότητα με βάση τον εμβολιασμό.
Οι εξαγγελίες αυτές περιλαμβάνουν:
- “κανονικό” Πάσχα,
- ανοιχτό καλοκαίρι
- λειτουργία γυμνασίων και λυκείων
- κλειστά δημοτικά μέχρι μετά το Πάσχα
- σταδιακή επαναλειτουργία του λιανεμπορίου
- άνοιγμα της εστίασης σε ανοιχτούς χώρους από τα μέσα Απριλίου
Τώρα, αυτό που μένει είναι ο προσδιορισμός των ημερομηνιών και των συδυαστικών περιοριστικών μέτρων που θα ισχύουν παράλληλα με τη χαλάρωση του lockdown.
Μείζον ζήτημα παραμένει η απελευθέρωση της κίνησης μεταξύ νομών, έστω το Πάσχα, ώστε να δουλέψει ο Τουρισμός.