Επίδειξη δύναμης αλλά και ενθύμησης του πόσο καταλυτικό ρόλο δύναται να διαδραματίσει στην ελληνική αγορά, αν και εφόσον «καθαρίσει» με όλα τα τοξικά του έκανε (και) την Τρίτη ο τραπεζικός κλάδος, με την Πειραιώς Financial να ηγείται του ξεσπάσματος με κέρδη 26,17%!
- Παρά το ράλι των τραπεζών, οι μετοχές που υποχώρησαν ήταν περισσότερες
- «Τρελό» σερί με 12 ανοδικές στις 14 τελευταίες συνεδριάσεις
- Η αγορά κλείνει το «ρήγμα» που προκάλεσε ο Covid-19
- Πωλήσεις σε ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Σαράντη και Ελλάκτωρ
Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον και με τις ευρωπαϊκές αγορές ξανά σε άνοδο και διαρκή ρεκόρ, το Χ.Α. διεύρυνε τη θετική στατιστική του, συμπληρώνοντας τη 12η ανοδική συνεδρίαση στις 14 τελευταίες. Και μάλιστα, τα δύο αρνητικά κλεισίματα ήταν μόλις 0,03% και 0,24%! Πρόκειται για μια ξεκάθαρη επιβεβαίωση ότι οι long έχουν τον απόλυτο έλεγχο του momentum της αγοράς, επιτρέποντας μόνο ενδοσυνεδριακές διορθώσεις, ενώ εν μέσω ενός ανατροφοδοτούμενου σκηνικού, «τραβούν» το Γενικό Δείκτη προς τις 900 μονάδες.
Flash Back
Φυσικά, για άλλη μια φορά θα υπενθυμίσουμε ότι η αγορά δεν κάνει τίποτα άλλο από το να κλείνει την… ψαλίδα των απωλειών από τον Covid-19, κάτι που το κάνει με μεγάλη καθυστέρηση, δεδομένου ότι σύσσωμες οι διεθνείς αγορές το πέτυχαν αυτό από τα μέσα του 2020.
Η ελληνική αγορά τον Ιανουάριο του 2020 και πριν την εμφάνιση της πανδημίας στην Ευρώπη, ήταν στις 950 μονάδες, προερχόμενη από το εξαιρετικό ράλι (+50%) το 2019 με αφορμή και την πολιτική αλλαγή εκείνης της χρονιάς, οπότε και το περασμένο έτος ξεκινούσε με άριστους οιωνούς.
Πλέον, μετά από ένα χρόνο… καθυστέρηση, λόγω της πανδημίας και όλων των επιπτώσεων, το ελληνικό χρηματιστήριο προσπαθεί να κλείσει το ρήγμα των απωλειών λόγω Covid-19, σε μια προσπάθεια να εστιάσει στην επόμενη ημέρα. Η αγορά προσπαθεί να εστιάσει στη νέα εποχή, με εξυγιασμένες τράπεζες, με πολλαπλά deals και μετοχικές ανακατατάξεις στις κατασκευές και τις υποδομές και μια πληθώρα εξελίξεων σε πολλούς άλλους κλάδους.
Υπερβολές πιθανότατα υπάρχουν, όπως και σε κάθε άλλη παρόμοια συγκυρία, όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ελληνική αγορά έχασε εντελώς το υπερδεκαετές bull market των διεθνών αγορών λόγω της δημοσιονομικής χρεοκοπίας και των μνημονίων, που έβαλαν στο «γύψο» όλα τα επενδυτικά assets της χώρας.
Την ώρα που οι διεθνείς αγορές καλπάζουν διαρκώς σε νέα ιστορικά υψηλά, η ελληνική αγορά βρίσκεται κάτω από τις 1.000 μονάδες, απέχοντας παρασάγγας από το υψηλό 20ετίας και τις 5.300 μονάδες που βρέθηκε το 2007. Ο τραπεζικός κλάδος έχει μηδενίσει πολλαπλώς χρηματιστηριακά, με αλλεπάλληλα reverse split για να μην πάει στο απόλυτο… μηδέν. Reverse split έχουν λάβει χώρα και στον τραπεζικό δείκτη!
Η εικόνα της αγοράς
Η αγορά λοιπόν, μολονότι τα προβλήματα σε καμιά περίπτωση δεν έχουν λυθεί, προσπαθεί να προεξοφλήσει τα μελλούμενα και να καλύψει ένα πολύ μικρό μέρος του χαμένου εδάφους. Από το βαθμό που θα κινηθεί η οικονομία το 2021, από την πορεία της πανδημίας, τις επιδόσεις του τουρισμού και την ταχύτητα «καθαρισμού» των χαρτοφυλακίων των τραπεζών, θα κριθεί και η… δίκαιη αποτίμηση του ελληνικού χρηματιστηρίου.
Μια αποτίμηση που (στα χρηματιστήρια) ποτέ δεν «ζυγίζεται» με… λογιστικούς όρους και με αληθοφανείς προσθαφαιρέσεις αριθμών, αλλά είναι απαύγασμα μιας σειράς σύνθετων παραγόντων που άπτονται των ιδιοτήτων των συμμετεχόντων και εμπερικλείουν όλες τις ανθρώπινες ιδιότητες.
Ψυχολογία, όραμα, πίστη, απληστία, πλεονεξία, διορατικότητα, αλαζονεία, ενσυναίσθηση, ταπεινοφροσύνη, σύνεση, πονηριά και πλείστες άλλες ιδιότητες και χαρακτηριστικά των ανθρώπων, συνθέτουν το οικοδόμημα ενός χρηματιστηρίου και «γενούν» ή επιβάλλουν το εκάστοτε momentum.
Ποτέ οι αγορές δεν «καθρεφτίζουν» με λογιστικούς και συμβατικούς όρους την πορεία των οικονομιών και των επιχειρήσεων και αυτός είναι ο λόγος που διατηρούν το στοιχείο του αιφνιδιασμού, ειδικά πηγαίνοντας κόντρα σ’ αυτό που αναμένουν οι… πολλοί.
Ράλι +80% από τα περυσινά χαμηλά
Μέσα σ’ αυτό το… μωσαϊκό κινείται και το ελληνικό χρηματιστήριο που μολονότι είναι μια μικρή, περιφερειακή αγορά χωρίς μεγάλη σύνδεση με το παγκόσμιο momentum, εντούτοις δείχνει διαθέσεις ανασκουμπώματος, έχοντας ήδη απομακρυνθεί σε ποσοστό 80% από το ναδίρ των 469,55 μονάδων του Μαρτίου το 2020.
Η πορεία του Γενικού Δείκτη τον τελευταίο χρόνο
Την Τρίτη λοιπόν ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 860,26 μονάδες με άνοδο 1,23% σχεδόν στα υψηλά ημέρας που ήταν στις 860,72 μονάδες (+1,28%), ενώ το χαζμηλό ήταν στις 851,95 μονάδων (+0,25%), μισή ώρα μετά το άνοιγμα.
Ο FTSE 25 έκλεισε στις 2.072,52 μονάδες με άνοδο 1,34%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκανε ράλι +5,57% με κλείσιμο στις 572,62 μονάδες. Η αξία συναλλαγών μετά τα 152 εκατ. ευρώ της περασμένης Παρασκευής (λόγω των πακέτων στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ), σήμερα διαμορφώθηκε στα 121,47 εκατ. ευρώ, με τα 33 εκατ. ευρώ, ήτοι το 27% περίπου να είναι πακέτα, εκ των οποίων τα 28 εκατ. ευρώ στην Τέρνα Ενεργειακή.
Αυτό σημαίνει ότι ο «καθαρός» τζίρος συναλλαγών έφτασε τα 88,41 εκατ. ευρώ, επίδοση εξαιρετική, που δείχνει ότι δραστηριοποιούνται ισχυρά χαρτοφυλάκια, ενώ εισρέει και καινούριο χρήμα.
Στο ταμπλό
Στον FTSE 25 εντυπωσίασε η Πειραιώς Financial που έκλεισε με ράλι +26,17% στα 0,94 ευρώ και όγκο 8,86 εκατ. μετοχές, εν μέσω πληροφορικών ότι η αύξηση κεφαλαίου θα γίνει στο 1 ευρώ και άνω. Η Εθνική ενισχύθηκε κατά 5,94%, η Alpha Bank +4,26% και η Eurobank +3,37%.
H προοπτική ανοίγματος του λιανικού εμπορίου έδωσε ώθηση σε Jumbo και Fourlis που έκλεισαν στο +2,96% και +2,92% αντίστοιχα, η Viohalco +2,59%, EXAE (λόγω αύξησης συναλλαγών) +2,30% και ΟΤΕ +2,21%. Στον αντίποδα, οι επενδυτές έφυγαν από αμυντικά χαρτιά όπως Σαράντης -3,42% και ΟΠΑΠ -2,63%, ενώ η ΔΕΗ (-3,42%) πιέστηκε λόγω της έρευνας της Κομισιόν για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης στην αγορά ηλεκτρικού ρεύματος.
Στον Mid Cap εξαιρετική εικόνα είχαν οι Attica Bank (+6,21%), Autohellas, Κρι Κρι (νέα ιστορικά υψηλά), Quest Συμμετοχών, AVAX και Profile, ενώ στο σύνολο της αγοράς, παρά το ράλι του Γ.Δ. και των τραπεζών, οι μετοχές που υποχώρησαν ήταν περισσότερες όσων ενισχύθηκαν, με το συσχετισμό στις 60 και 52 αντίστοιχα.