Αποφασισμένη να αντλήσει όση ρευστότητα μπορεί από τις αγορές εκμεταλλευόμενη το υποστηρικτικό πλαίσιο που δημιουργούν οι παρεμβάσεις της ΕΚΤ και οι νέες εξαγγελίες της Κριστίν Λαγκάρντ για αύξηση του ημερήσιου και μηνιαίου ρυθμού αγορών από τη δευτερογενή αγορά.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ αύριο Πέμπτη ανοίγει το βιβλίο προσφορών για την άντληση 2,5 δισ., ενώ η Ελλάδα στοχεύει σε τελικό επιτόκιο στο 1,65%. Το υπουργείο Οικονομικών, έλαβε χθες το πράσινο φως από το Eurogroup, το οποίο ενέκρινε την έκθεση αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας.
Αμέσως μετά, ο ΟΔΔΗΧ έδωσε εντολή στις BNP Paribas, Goldman Sachs Bank Europe SE, HSBC, J.P. Morgan και Εθνική Τράπεζα έδωσε ο ΟΔΔΗΧ να ξεκινήσουν τη διαδικασία του βιβλίου προσφορών.
Η χρονική περίοδος που επελέγη για τη δεύτερη έκδοση του 2021 δείχνει ότι η ελληνική κυβέρνηση σπεύδει να εκμεταλλευτεί τις νέες εξαγγελίες της Κριστίν Λαγκάνρτ για αύξηση του ρυθμού αγορών στο πρόγραμμα PEPP. Όπως όλα δείχνουν ο ΟΔΔΗΧ ακολουθεί στρατηγική άντλησης 12 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους και όχι 8 δισ. που προέβλεπε το βασικό σενάριο.
Ο ισολογισμός της ΕΚΤ
Αναδιάρθρωση χρέους και… προσδοκιών
Παράλληλα με τις νέες εκδόσεις ο ΟΔΔΗΧ αποπληρώνει πρόωρα δάνεια του ΔΝΤ προκειμένου να βελτιώσει το προφίλ του χρέους και την καμπύλη αποδόσεων. Παρ΄ όλα αυτά ένα νέο Debt Sustainability Analysis θα αναδείκνυε την επιδεινούμενη δυναμική του ελληνικού χρέους, δεδομένου ότι η ύφεση υπεραποδίδει και οι προσδοκίες επανάκαμψης υπολείπονται.
Εκτός απροόπτου, και αν το επιτρέψουν οι συνθήκες στην αγορά, το βιβλίο προσφορών αναμένεται να ανοίξει αύριο, ενώ μετά και τις πρόσφατες ανακοινώσεις της ΕΚΤ καθώς και τη σημαντική πτώση των ελληνικών αποδόσεων που έχει σημειωθεί μετά το sell-off, η ζήτηση αναμένεται να είναι ισχυρή.
Πρέπει να σημειωθεί ότι ο ΟΔΔΗΧ εξέδωσε εκ νέου 10ετές ομόλογο τον Ιανουάριο ύψους 3,5 δισ., επιτυγχάνοντας αρκετά χαμηλές αποδόσεις.
Η έκδοση ενός 30ετούς τίτλου από το Ελληνικό Δημόσιο σίγουρα αποτελεί “ορόσημο” και απόδειξη ότι η Ελλάδα -όπως και άλλες χώρες- μπορεί να εκδώσει τίτλους μεγάλης διάρκειας. Το πρόσφατο swap του ΟΔΔΗΧ με τις ελληνικές συστημικές τράπεζες το οποίο έγινε μέσω 30ετούς ομολόγου, αποτελεί πάντως έναν δείκτη για το επίπεδο του επιτοκίου. Σημειώνεται πως το επιτόκιο είχε διαμορφωθεί στο ιστορικό χαμηλό του 1,375%.
Στο μεταξύ η Ελλάδα έλαβε έγκριση και για τη δεύτερη πρόωρη αποπληρωμή δανείου του ΔΝΤ, βελτιώνοντας έτσι τόσο το προφίλ του χρέους όσο και τις χρηματοροές.
Το ελληνικό χρέος