Η Γερμανία και η Ολλανδία είναι οι δύο τελευταίες ευρωπαϊκές χώρες που ανακοίνωσαν την προληπτική αναστολή εμβολιασμών με το σκεύασμα της AstraZeneca μετά από την αναγγελία μαζικών περιστατικών θρόμβωσης, ακόμα και θανάτων μετά τη χορήγησή του.
Συνολικά 13 ευρωπαϊκές χώρες έχουν αναστείλει τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca. Πρώτα η Δανία ανακοίνωσε ότι αναστέλλει το πρόγραμμα εμβολιασμών με το συγκεκριμένο εμβόλιο. Ωστόσο, ο υπουργός Υγείας της χώρας ξεκαθάρισε ότι δεν έχει αποδειχθεί η συσχέτιση των θρομβώσεων με το εμβόλιο.
Παγκοσμίως έχουν αναφερθεί τουλάχιστον 300 περιστατικά θρομβώσεων που χαρακτηρίζονται ύποπτα, σε σύνολο 17 εκατομμυρίων εμβολιασμών. Στην ΕΕ, ο EMA έχει ανακοινώσει ότι ερευνά 30 τέτοια περιστατικά. Η Ελλάδα έχει ένα πιστοποιημένο περιστατικό θρόμβωσης μετά από εμβολιασμό με παρτίδα εμβολίων της AstraZeneca.
Αντιφάσεις
Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών στην Ελλάδα ανακοίνωσε ότι ο εμβολιασμός με το σκεύασμα της AstraZeneca θα συνεχιστεί κανονικά. Ωστόσο, καθώς η μια μετά την άλλη οι ευρωπαϊκές χώρες αναστέλλουν τη χορήγηση των σκευασμάτων της AstraZeneca, δεν αποκλείεται και η Ελλάδα να αναθεωρήσει τη στάση της.
Χθες η AstraZeneca Plc ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε έλεγχο σε ανθρώπους που έχουν εμβολιασθεί με το εμβόλιό της κατά της Covid-19, ο οποίος έδειξε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης αιματικών θρόμβων. Ο έλεγχος κάλυψε 17 εκατομμύρια εμβολιασμένους ανθρώπους στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας διαβεβαίωσε την Παρασκευή ότι «δεν υπάρχει λόγος να μην χρησιμοποιείται» το συγκεκριμένο εμβόλιο.\
Επιπλοκές
Οι διαφορετικές προσεγγίσεις από τις εθνικές υγειονομικές αρχές στην Ευρώπη και η μαζική ειδησεογραφία για τα ενδεχόμενα προβλήματα και επιπλοκές των εμβολίων αναμένεται να έχει ευρύτερες επιπτώσεις. Η ανακολουθία και η έλλειψη κοινής γραμμής και πολιτικής αντιμετώπισης υπονομεύουν την αξιοπιστία των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και των ίδιων των εμβολίων.
Έτσι, εκτός από τη δεδομένη καθυστέρηση της διαδικασίας εμβολιασμού σε δεύτερη φάση εκτιμάται ότι θα ανακύψουν και ζητήματα ελευθερίας προτίμησης σε εμβόλια, αλλά και αποδοχής των επιστημονικών παραδοχών. Εν συνόλω η πεποίθηση ασφάλειας για τα εμβόλια αναμένεται να υποχωρήσει.
Το εύρος και βάθος του αντίκτυπου μένει να προσδιοριστεί από τα αποτελέσματα της διερεύνησης του συγκεκριμένου εμβολίου, καθώς και από την επίτευξη ενιαίου μετώπου σε επίπεδο υγειονομικών αρχών.