Συνεχίζει να εντυπωσιάζει με τη δυναμική της η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, κλείνοντας παράλληλα το ρήγμα που προκλήθηκε από την πανδημία και εν μέσω πολλαπλών επιχειρηματικών διεργασιών, μετοχικών ανακατατάξεων και επανατοποθέτησης ολόκληρων κλάδων, παρουσιάζει μια πολύ ενδιαφέρουσα εικόνα.
- Κέρδη άνω του 7% το Μάρτιο στο Χρηματιστήριο
- Οι λόγοι που οδηγούν το ράλι
- +15% οι τράπεζες τον Μάρτιο
Μια εικόνα που δεν παραπέμπει σε αγελαίες συμπεριφορές του παρελθόντος μέσω «τυφλής» και… κούφιας ανόδου όλων των μετοχών ή το αντίστροφο προς την αρνητική κατεύθυνση, αλλά σε μια αγορά που δείχνει να διαχωρίζει τις περιπτώσεις που έχουν story και να επιδοκιμάζει τις επιχειρηματικές εξελίξεις και τις προοπτικές ανοίγματος της οικονομίας.
Αυξημένοι τζίροι, ενδιαφέρον rotation μεταξύ τραπεζών και πραγματικής οικονομίας, ενδοσυνεδριακές διορθώσεις αλλά και διακράτηση όλων των κεκτημένων συνθέτουν την εικόνα της αγοράς το τελευταίο διάστημα και ειδικά το πρώτο 12ήμερο του Μαρτίου. Μετά τη διόρθωση του Ιανουαρίου και την αντίδραση του Φεβρουαρίου, ο Μάρτιος έχει μπει με ένταση και δυναμική, με εξελίξεις σε επιχειρηματικό επίπεδο που με τη σειρά τους φέρνουν κινητικότητα στο ταμπλό.
Εντυπωσιακή δυναμική
Έτσι, μολονότι ο Μάρτιος παραδοσιακά είναι πτωτικός καθώς τα τελευταία 22 χρόνια έχει 15 αρνητικά πρόσημα, φέτος φαίνεται πως αυτό δεν ισχύει. Έως τώρα, το μήνα Μάρτιο ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 7,25%, ο FTSE 25 κερδίζει 8,06%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης πρωταγωνιστεί με άνοδο 15,84%. Έτσι, από την αρχή του χρόνου και στους πρώτους δυόμισι μήνες του 2021, ο Γ.Δ. ενισχύεται κατά 5,05%, ο FTSE 25 κατά 5,71%, ο Mid Cap +5,73%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κερδίζει 4,52%, δεδομένου ότι είχε μεγάλη πτώση τον Ιανουάριο.
Έκτη σερί ανοδική εβδομάδα
Μάλιστα, η αγορά συμπλήρωσε την 6η διαδοχική ανοδική εβδομάδα πετυχαίνοντας νέο ρεκόρ 13 μηνών, καθώς για πρώτη φορά από το Φεβρουάριο του 2020 ο Γ.Δ. προσέγγισε την περιοχή των 850 μονάδων. Εξελίξεις όπως οι μετοχικές ανακατατάξεις στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ που επηρεάζουν και την Ελλάκτωρ, η πολύ πετυχημένη έξοδος της ΔΕΗ στις αγορές με υπερκάλυψη του ομολόγου κατά έξι φορές, τα καλά αποτελέσματα της Eurobank, η έγκριση έκδοσης ομολόγου της Motor Oil, τα ανθεκτικά μεγέθη της ElvalHalcor και ένα πλήθος άλλων εξελίξεων, συνέθεσαν το κλίμα των ημερών.
Έτσι, ο Γ.Δ. ενισχύθηκε το πενθήμερο σε ποσοστό 3%, ο FTSE 25 έκλεισε με άνοδο 3,09%, ο Mid Cap +1,88% και ο τραπεζικός δείκτης +3,25%. Παράλληλα, σημαντική ήταν και η ενίσχυση των συναλλαγών καθώς ο μέσος τζίρος διαμορφώθηκε στα 89,7 εκατ. ευρώ, ενισχυμένος κατά 30% έναντι της πρώτης εβδομάδας του Μαρτίου.
Τα στατιστικά της Παρασκευής
Την Παρασκευή 12 Μαρτίου, μολονότι το Χ.Α. δεν έκλεισε θετικά, εντούτοις κάλυψε σχεδόν το σύνολο της ενδοσυνεδριακής διόρθωσης, κλείνοντας εξισορροπητικά. Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 849,81 μονάδες με οριακή πτώση 0,03%, έχοντας χαμηλό ημέρας στις 843,43 μονάδες (-0,78%) και υψηλό στις 850,98 μονάδες (+0,11%). Οριακή πτώση 0,02% και 0,03% αντίστοιχα είχαν και οι δείκτες FTSE 25 και Mid Cap, ενώ θετικά ξεχώρισε ο τραπεζικός κλάδος, με το δείκτη στις 542,43 μονάδες με νέα άνοδο 1,88%. Η αξία συναλλαγών εκτοξεύτηκε στα 152,77 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων όμως τα 90,85 εκατ. ευρώ διακινήθηκαν στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ καθώς πέρασε το πακέτο του 7,6% με αγοραστή εταιρεία συμφερόντων της κας Μαριάννας Λάτση, συναλλαγή που ανήλθε στα 88 εκατ. ευρώ. Ουσιαστικά, ο «καθαρός» τζίρος συναλλαγών ήταν μειωμένος την Παρασκευή έναντι προηγούμενων συνεδριάσεων, στοιχείο θετικό για μια… συντηρητικού και αμυντικού τύπου συνεδρίαση.
Στο χώρο του FTSE 25 ξεχώρισαν οι τράπεζες Alpha Bank και Εθνική με άνοδο άνω του 2%, κέρδη +2,83% είχε ο ΟΛΠ, ενώ θετικά έκλεισαν οι Eurobank, ΔΕΗ, Μυτιληναίος, ΕΛΠΕ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΕΧΑΕ. Στον αντίποδα, διόρθωση άνω του 1% είχαν οι ΟΠΑΠ, Fourlis, ΕΥΔΑΠ, Viohalco και ΑΔΜΗΕ. Μεικτή ήταν η εικόνα και στο χώρο του Mid Cap, όπου θετικά έκλεισαν οι Cenergy Holdings, Profile, Intracom Holdings, Έλτον και Autohellas, ενώ υποχώρησαν οι Τεχνική Ολυμπιακή, Πλαίσιο, Quest Συμμετοχών, Intrakat και AVAX. Στο σύνολο της αγοράς, 46 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 62 που είχαν πτώση.
Πως διαμορφώνεται η τεχνική εικόνα
Σε ό,τι αφορά την τεχνική εικόνα, είναι σαφώς βελτιωμένη, μολονότι ύστερα από ένα τέτοιο ανοδικό σερί, κάθε διόρθωση – πέραν των ενδοσυνεδριακών αποφορτίσεων – είναι πιθανή. Όπως σημειώνει ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης, «απόρροια της συνεχούς ανόδου είναι η εμφάνιση υπερτιμήσεων στους ταλαντωτές φαινόμενο το οποίο για τελευταία φορά είχε παρατηρηθεί φέτος στις 4 Ιανουαρίου. Οι βραχυπρόθεσμες τεχνικές υπερτιμήσεις υποδηλώνουν αύξηση της δυναμικής της τάσης χωρίς να αποτελούν απαραίτητα την έναρξη άμεσης διόρθωσης. Στην προηγούμενη ανοδική έξαρση ο Γενικός Δείκτης παρέμεινε από τις 16 Νοεμβρίου έως τις 9 Δεκεμβρίου του 2020 σε υπεραγορασμένα επίπεδα με αλλεπάλληλα ανοδικά κλεισίματα».
Συνεχίζοντας ο αναλυτής τονίζει πως «το φαινόμενο φαίνεται να επαναλαμβάνεται και τώρα καθώς από τις 22 Φεβρουαρίου σε σύνολο 15 συνεδριάσεων ο Γενικός Δείκτης έχει υποχωρήσει μόλις τρεις φορές. Σε εβδομαδιαίο επίπεδο οι ταλαντωτές δεν έχουν εισέλθει ακόμα στα κόκκινα το οποίο πιθανόν να αποτελούσε μια πιο ισχυρή ένδειξη διόρθωσης στις επόμενες συνεδριάσεις. Με την υπέρβαση των 830 μονάδων πιστοποιήθηκε η διαφυγή προς τις 911 μονάδες, επίπεδο το οποίο μεσοπρόθεσμα ο Γενικός Δείκτης μπορεί βάσιμα να δει έχοντας με το μέρος του τάση, και αναλογίες διόρθωσης από τα χαμηλά».