Την 11η ανοδική συνεδρίαση στις δώδεκα τελευταίες πραγματοποίησε την Πέμπτη το ελληνικό χρηματιστήριο με το Γενικό Δείκτη να «πιάνει» το όριο των 850 μονάδων για πρώτη φορά ύστερα από 13 μήνες, πιστοποιώντας ότι η αγορά οδεύει προς κλείσιμο του… ρήγματος που προκλήθηκε λόγω της πανδημίας.
- Με τράπεζες, λιμάνια, ενέργεια, στις 850 μονάδες ο Γενικός Δείκτης
- Deals, ομόλογα και αλλαγές διοικήσεων
Εν μέσω άριστου διεθνούς κλίματος, με κορυφαίους δείκτες – οδηγούς του παγκόσμιου momentum σε διαρκή ιστορικά υψηλά και δυναμική που ουδέποτε στα χρονικά των αγορών έχει ξαναεμφανιστεί, δεδομένου ότι το bull market οδεύει αισίως στη 12η χρονιά του, το ελληνικό χρηματιστήριο παρουσιάζει βελτιωμένη εικόνα (και) το Μάρτιο.
Η αγορά βρίσκεται σε ένα πολύ γόνιμο στάδιο εξελίξεων και διεργασιών σε πληθώρα κλάδων, κάτι άλλωστε που επιβεβαιώνεται σχεδόν καθημερινά με τις ειδήσεις, τις εξελίξεις και τις μετοχικές ανακατατάξεις που ανακοινώνονται, με το ταμπλό να «καθρεφτίζει» την κινητικότητα, εν μέσω αυξημένων τζίρων και ενδιαφέροντος rotation τόσο στον Large Cap, όσο και στις χαμηλότερες αποτιμήσεις.
Διεθνώς έχει μείνει πίσω το Χ.Α.
Επαναλαμβάνουμε ότι το Χ.Α. έχει μείνει χαρακτηριστικά πίσω τόσο στο υπερδεκαετές bull market το οποίο έχασε εντελώς λόγω της εγχώριας δημοσιονομικής κρίσης, ενώ υστέρησε και στην αντίδραση που έλαβε χώρα διεθνώς από τα μέσα του 2020 και εντεύθεν. Οι ξένες αγορές υπερκάλυψαν σχεδόν από τα μέσα της περασμένης χρονιάς τη ζημιά από τον Covid-19 εν μέσω θεαματικής κίνησης που τις έχει φέρει σε διαρκή ιστορικά υψηλά, ενώ το Χ.Α. βρίσκεται ακόμη 100 μονάδες κάτω, ήτοι περίπου 10% από το υψηλό των 950 μονάδων που βρέθηκε λίγο πριν την πανδημία, τον Ιανουάριο του 2020.
Εξυπακούεται λοιπόν ότι η εγχώρια αγορά ουσιαστικά έχει κάνει πολύ μικρή αντίδραση – τακτοποίηση, συγκριτικά με τις ξένες αγορές, οπότε έχει λόγους να κλείνει έστω και λίγο το χάσμα των αποδόσεων έναντι των διεθνών δεικτών. Φυσικά, η ελληνική αγορά αποτελεί μια ρηχή, περιφερειακή αγορά που απασχολεί ελάχιστα κεφάλαια από το παγκόσμιο επενδυτικό σύστημα, άρα έχει σχετική και όχι απόλυτη εξάρτηση από τις ξένες αγορές.
Οργασμός επιχειρηματικών διεργασιών
Σε κάθε περίπτωση όμως, το γεγονός ότι εσχάτως υπάρχει ένας «οργασμός» εξελίξεων, με εκδόσεις ομολόγων, τακτοποίηση χαρτοφυλακίων τραπεζών, εξαγορές, μετοχικές ανακατατάξεις αλλά και πολλαπλές συνεργασίες σε επιχειρηματικό επίπεδο, δημιουργεί ένα γόνιμο έδαφος για τους επενδυτές. Ολόκληροι κλάδοι επανατοποθετούνται στην αγορά για τη μετά πανδημία εποχή, που – σε πολλά επίπεδα, δεν θα είναι ίδια με πριν. Παράλληλα, σχετική ώθηση δίνει και το δρομολογούμενο άνοιγμα του λιανικού εμπορίου προσεχώς, καθώς και της εστίασης, που σε κάθε περίπτωση θα δώσει καλύτερη ψυχολογία στην αγορά.
Στο προσκήνιο ξανά οι τράπεζες
Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον ο κατασκευαστικός τομέας, ο τομέας των υποδομών αλλά και οι τράπεζες – που πρώτες αντανακλούν τη βελτίωση της οικονομικής δραστηριότητας, βρέθηκαν ξανά στην αιχμή του επενδυτικού ενδιαφέροντος. Ο τραπεζικός δείκτης μάλιστα που είχε άνοδο 13,29% στις δέκα τελευταίες συνεδριάσεις, ενισχύθηκε εκ νέου κατά 3,14% κλείνοντας στις 532,42 μονάδες. Ξεχώρισε η Eurobank με άνοδο 5,38% (ανθεκτικά τα αποτελέσματα του 2020), η Πειραιώς Financial στο +2,44%, Εθνική +2,34% και Alpha Bank +1,21%.
Η εικόνα της αγοράς
O Γενικός Δείκτης έκλεισε πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας και στις 850,07 μονάδες με άνοδο 1,06%, έχοντας φτάσει λίγο πρωτύτερα έως τις 850,58 μονάδες, ενώ το χαμηλό ήταν στις 843,40 μονάδες στις 11:07 π.μ., κινούμενο όλη την ημέρα σε θετική τροχιά. Πλέον, τα κέρδη του Γ.Δ. στις έντεκα ανοδικές συνεδριάσεις στις δώδεκα τελευταίες, προσεγγίζουν το 10%. Ο FTSE 25 έκλεισε στις 2.045,59 μονάδες με άνοδο 1,22%, με τα κέρδη το ίδιο διάστημα να πλησιάζουν το 12%.
Στο χώρο του Large Cap, μόνο οι Aegean Airlines, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ και Τέρνα Ενεργειακή έκλεισαν σε αρνητική τροχιά. Στον αντίποδα, ξεχώρισε με άνοδο 6% ο ΟΛΠ, άνω του 2% κέρδισαν οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Lamda Development και άνω του 1% ενισχύθηκαν οι ΕΧΑΕ, Σαράντης, Fourlis, Motor Oil και ΑΔΜΗΕ. Στον Mid Cap η εικόνα ήταν επίσης καλή, ενώ ξεχώρισαν οι Τεχνική Ολυμπιακή, Attica Bank, Intrakat, Intracom Holdings, Profile και Autohellas. Στο σύνολο της αγοράς οι μετοχές που ενισχύθηκαν ήταν διπλάσιες όσων υποχώρησαν, με τη στατιστική στις 72 και 33 αντίστοιχα.
Στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ το 1/3 των συναλλαγών
Τέλος, η αξία συναλλαγών ανήλθε στα 99,54 εκατ. ευρώ, με τα 36,50 εκατ. ευρώ, ήτοι το 37% του συνόλου να είναι πακέτα. Σήμερα πέρασε ένα πακέτο 3,2 εκατ. μετοχών της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στα 10 ευρώ ανά μετοχή, συνολικής αξίας 32 εκατ. ευρώ. Κίνηση που εδράζεται στις εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα στον όμιλο. Συνολικά η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ διακίνησε όγκο 35,94 εκατ. ευρώ, ήτοι πάνω από το 1/3 των συνολικών συναλλαγών.
Θυμίζουμε πως σήμερα το ολλανδικό fund Reggeborgh Invest γνωστοποίησε με επίσημη ανακοίνωσή του ότι θα ρευστοποιήσει το σύνολο της συμμετοχής του στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, που ανέρχεται λίγο πάνω από το 28%. Αγοραστές θα είναι ο επικεφαλής του κατασκευαστικού ομίλου Γιώργος Περιστέρης, που θα ανεβάσει το ποσοστό του από το 16% σήμερα κοντά στο 30%, καθώς και εταιρεία συμφερόντων της κας Μαριάννας Λάτση.