Συνεχίζοντας για πολλοστή φορά το τελευταίο διάστημα να κάνει μόνο ενδοσυνεδριακές διορθώσεις και στο φινάλε να κλείνει θετικά, το ελληνικό χρηματιστήριο διεύρυνε περαιτέρω το θετικό σερί του την Τετάρτη, ενώ έκλεισε πάνω από τις 840 μονάδες για πρώτη φορά, ύστερα από 13 μήνες.
- Τα κυοφορούμενα deals συντηρούν το momentum
- Νέα υψηλά 13 μηνών στο Χρηματιστήριο
- Η αγορά απορροφά ενδοσυνδριακά την προσφοά
- Παραμένει πολύ πίσω από τις ξένες αγορές
- Τα deals αλλάζουν τον επιχειρηματικό χάρτη
Εν μέσω άριστου διεθνούς κλίματος και με κορυφαίους δείκτες – οδηγούς του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος σε διαρκή ιστορικά υψηλά, το ελληνικό χρηματιστήριο βρίσκεται σε διαδικασία κλεισίματος της ζημιάς που έγινε λόγω της εμφάνισης του Covid-19.
Βεβαίως, απέχει ακόμη σημαντικά από τα υψηλά του Ιανουαρίου του 2020 όταν ο Γ.Δ. είχε προσεγγίσει τις 950 μονάδες, όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το Χ.Α. έχει μείνει αρκετά πίσω συγκριτικά με το ράλι των ξένων δεικτών, που από τα μέσα της περασμένης χρονιάς εξάλειψαν τις απώλειες λόγω πανδημίας.
Σε κάθε περίπτωση, η αγορά μετά τη διόρθωση του Ιανουαρίου και την ανάκαμψη του Φεβρουαρίου, το Μάρτιο δείχνει αξιοσημείωτη δυναμική αλλά και ανθεκτικότητα, πιστοποιώντας ότι οι επενδυτές προσβλέπουν στην επόμενη ημέρα και στη μετά την πανδημία εποχή.
Το Χ.Α. λοιπόν αρχίζει και αντανακλά ξεκάθαρα τις τεκτονικές αλλαγές που πραγματοποιούνται σε όλο το φάσμα της ελληνικής επιχειρηματικότητας το τελευταίο διάστημα, καθώς μέτοχοι, ιδιοκτήτες, fund και επιχειρηματίες «ζυγίζουν» τις εξελίξεις με γνώμονα την πανδημία αλλά και την επόμενη ημέρα που έρχεται. Όπως κατ’ επανάληψη έχουμε σημειώσει στο Crisismonitor.grμ ολόκληροι κλάδοι βρίσκονται σε ολικό ανασχηματισμό και επανατοποθέτηση στην αγορά κάτω από τα νέα δεδομένα.
Άρση lockdown
Η αγορά επλέγει να ακούσει τις κυβερνητικές εξαγγελίες για το άνοιγμα του λιανεμπορίου προσεχώς, ενώ από τα μέσα του επόμενου μήνα θα ξεκινήσει και το πρώτο – πιλοτικό – άνοιγμα της εστίασης. Στόχος είναι “να σωθεί οτιδήποτε αν σώζεται”, καθώς κάθε ημέρα που περνά φέρνει επιπλέον βάρη στους επαγγελματίες. Τα πολυάριθμα λουκέτα δεν είναι απλά μια «απειλή» από τους συνδικαλιστές του κλάδου εστίασης και εμπορίου, αλλά μια ορατή πραγματικότητα.
Το χρηματιστήριο βεβαίως, ως γνωστόν, δεν… στέκεται στις κοινωνικές παραμέτρους της εκάστοτε οικονομικής πολιτικής ή της εκάστοτε συγκυρίας όπως η πανδημία, αλλά εστιάζει στις επιχειρηματικές εξελίξεις και στην εμπροσθοβαρή, μεγάλη εικόνα.
Αλλάζει το επιχειρηματικό τοπίο
Αυτή η εικόνα λοιπόν δείχνει ότι τόσο στο προσκήνιο όσο και στο παρασκήνιο, υπάρχει μια πολύεπίπεδη κινητικότητα σε πολλούς κλάδους, καθώς δεκάδες όμιλοι – ενόψει της νέας πραγματικότητας που έρχεται – επανατοποθετούνται στην αγορά, μέσω ισχυρότερων σχημάτων. Ειδικά στον ενεργειακό κλάδο και στον κλάδο των υποδομών, των κατασκευών και των logistics υπάρχει μια κοσμογονία διεργασιών, ενώ πολύ μεγάλη κινητικότητα υπάρχει και στον κλάδο της πληροφορικής με τους ομίλους να ετοιμάζονται για την ανάληψη των μεγάλων έργων μετασχηματισμού, τόσο του δημοσίου, όσο και του ιδιωτικού τομέα.
Η Μαριάννα Λάτση στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
Στη σημερινή συνεδρίαση, οι πληροφορίες ότι οι Ολλανδοί της Reggeborgh Invest βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για μείωση του ποσοστού τους στον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ώστε να δώσουν μεγαλύτερη επενδυτική και αναπτυξιακή προτεραιότητα στην Ελλάκτωρ, οδήγησε τη μετοχή της τελευταίας σε ράλι +14,29%, ξεχωρίζοντας σ’ όλη την αγορά. Παράλληλα, κέρδη 8,20% είχε και η Reds, στην οποία η Ελλάκτωρ ελέγχει περίπου το 55% των μετοχών.
Η Reggeborgh Invest ελέγχει το 30,25% στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την εταιρεία διαχείρισης οικογενειακής περιουσίας της Μαριάννας Λάτση για την μεταβίβαση σημαντικού ποσοστού. Η αγορά έκρινε ότι η Ελλάκτωρ θα βγει ωφελημένη, καθώς οι Ολλανδοί ελέγχουν το 14,17%, ενώ υπάρχει και option με την πλευρά του Λ. Μπόμπολα για την αγορά του ποσοστού του, που ανέρχεται στο 12,54%.
Η εικόνα της αγοράς
Μέσα σ’ αυτό το ενδιαφέρον περιβάλλον, το Χ.Α. έκλεισε για 10η συνεδρίαση ανοδικά στις έντεκα τελευταίες, ενώ παρά τις πιέσεις στις τράπεζες, τα πονταρίσματα στο χώρο της ενέργειας και των υποδομών, έδωσαν στηρίξεις. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 841,12 μονάδες με άνοδο 0,42%, έχοντας χαμηλό ημέρας στις 833,29 μονάδες (-0,52%) και υψηλό στις 843,33 μονάδες (+0,68%). Η αξία συναλλαγών κρατήθηκε σε ικανοποιητικά επίπεδα διαμορφούμενη στα 69,69 εκατ. ευρώ.
Στο χώρο του Large Cap, πλην της Ελλάκτωρ, ξεχώρισαν μετοχές όπως ΑΔΜΗΕ +5,45%, Jumbo +3,12%, Lamda Development +2,48%, ΟΠΑΠ +2,95%, ΟΛΠ +2,04%, ΟΤΕ +1,55% και Σαράντης +1,12%. Στον αντίποδα, πιέστηκαν οι τράπεζες έως και 3,95%. Στο χώρο του Mid Cap για άλλη μια συνεδρίαση ξεχώρισε η AVAX με άνοδο 2,79%, ενώ διόρθωσε 2,12% η Πλαστικά Θράκης. Στο σύνολο της αγοράς η εικόνα ήταν ισορροπημένη με 57 μετοχές σε άνοδο και 55 σε πτώση.