Νέα ερωτηματικά που χρήζουν επικτακτικά απαντήσεων γέννησε η διευκρινιστική συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου για την οριοθέτηση ενός ακόμη οικοπέδου. Ο Νίκος Δένδιας που μετέβη χθες στο Κάιρο, αφού οι διπαραγματεύσεις σε διπλωματικό επίπεδο κατέληξαν σε αδξιέξοδο, πέτυχε με την αλλαγή των σημείων οριοθέτηση του οικοπέδου, EGY-MED-W18, δεν έλαβε όμως επίσημη διαβεβαίωση για το περιεχόμενο των συζητήσεων Αιγύθπτου – Τουρκίας, ενώ άγνωστα παραμένουν τα ανταλλάγματα που αναγκάστηκε να δώσει.
Ο Νίκος Δένδιας απέφυγε -τουλάχιστον σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία- ένα φιάσκο στην Αίγυπτο, αυτό απέχει πολύ από την επίτευξη μιας νίκης. Το παρασκήνιο της διαδρομής Αθήνα – Κάιρο – Λευκωσία – Αθήνα, με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος και την μικρή συνοδεία αποδεικνύεται καθοριστικό…
Να κλείσει ένα από τα… πολλά παράθυρα της συμφωνίας Ελλάδας – Αιγύπτου πέτυχες χθες ο Νίκος Δένδιας, καθώς μετά την επίσκεψή του στο Κάιρο το υπουργειο Πετρελαίου προσάρμοσε τον χάρτη του επίμαχου οικοπέδου. Ωστόσο, οι διαβεβαιώσεις για τη μη-ύπαρξη συζητήσεων οριοθέτησης ΑΟΖ με την Τουρκία παραμένουν σε ανεπίσημο επίπεδο.
Ειδικότερα, το υπουργείο Πετρελαίου της Αιγύπτου εξέδωσε σήμερα νέο, διορθωμένο χάρτη για το οικόπεδο EGY-MED-W18. Το οικόπεδο, η οριοθέτηση του οποίου σήμανε συναγερμό στην Αθήνα, εμφανίζεται πλέον να σταματάει στο ύψος του 28ου μεσημβρινού δηλαδή περίπου στα όρια που έχει οριοθετηθεί η ελληνική και αιγυπτιακή υφαλοκρηπίδα. Μέχρι εχθές, το οικόπεδο αυτό συνεχιζόταν και ανατολικά του 28ου μεσημβρινού έχοντας ως βόρειο όριο τα νότια όρια της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, όπως αυτή είχε κατατεθεί από την Άγκυρα στον ΟΗΕ τον Νοέμβριο του 2019.
Μετά κι αυτή την επιπλοκή εγείρονται εύλογα ερωτηματικά για τα “τυφλά” και ασασφή σημεία της συμφωνίας Ελλάδας – Αιγύπου για την οριοθέτηση ΑΟΖ, καθώς καθώς και τις ενδεχόμενες επιπτώσεις τους σε άλλα ανοιχτά μέτωπα ή ακόμα και στην εθνική κυριαρχία.
Το timeline
Για αρκετές ημέρες υπήρχαν διαπραγματεύσεις σε τεχνοκρατικό επίπεδο μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, δίχως ιδιαίτερα αποτελέσματα, ωστόσο το πρόβλημα λύθηκε χθες με την επίσκεψη Δένδια στο Κάιρο. Η ανάγκη διαπραγμάτευσης εκ του σύνεγγυς και σε υψηλό πολιτικό επίπεδο μεταξύ του Νίκου Δένδια ακαι του Αιγύπτιου ομολόγου του, καταδεικνύει το έντονο παρασκήνιο και τα δύσκολα ζητήματα.
Συνεπώς, η συνάντηση Δένδια – Σούκρι στο Κάιρο, γέννησε τη διόρθωση του χάρτη για το οικόπεδο EGY-MED-W18 και την ανεπίσημη διαβεβαίωση για την ανυπαρξία συζητήσεων Αιγύπτου – Τουρκίας για την οριοθέτηση ΑΟΖ. Άγνωστο παραμένει το κόστος που καλείται να πληρώσει η ελληνική πλευρά.
Λίγο πριν από τη συνάντηση του κ. Δένδια με τον κ. Σούκρι, διπλωματικές πηγές της Αιγύπτου αρνούνταν (Arabnews) τις φήμες περί συζήτησης του ζητήματος της Ανατολικής Μεσογείου με την Τουρκία. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η Αίγυπτος έχει δεσμευτεί να συμμετάσχει η Κύπρος και η Ελλάδα σε οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις με την Τουρκία. Ως προς τους τουρκικούς ισχυρισμούς ότι μια συμφωνία βρίσκεται κοντά, οι αιγυπτιακές διπλωματικές πηγές τους χαρακτήρισαν ως ψευδείς. Τις πηγές αυτές που επικαλείται η “Καθημερινή” διέψευδαν μεν τους τουρκικούς ισχυρισμούς, ήταν δε ιδιαίτερα προσεκτικές ώστε να μη θίξουν το ζήτημα της έμμεσης αναγνώρισης των νότιων ορίων της τουρκικής υφαλοκρηπίδας στα ανατολικά του 28ου μεσημβρινού, όπου, δηλαδή, δεν υπάρχει συμφωνία με την Ελλάδα.
Παρεμπίπτοντα
Παράλληλα, ερωτηματικά για το επίπεδο των διμερών σχέσεων Ελλάδας – Κύπρου εγείρει η υπογραφή του EuroAsia Interconnector στην Λευκωσία μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ, χωρίς τη φυσική παρουσία του Έλληνα υπουργού Ενέργειας Κώστα Σκρέκα.
Το παρασκήνιο είναι οργιώδες, καθώς χθες, παρά την προγραμματισμένη μετάβαση του Νίκου Δένδια στη Λευκωσία τηλεφωνική παραγματοποιήθηκε εκτάκτως και τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Κύπριου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη.
Η αποκάλυψη της «Κ» για την προκήρυξη από το αιγυπτιακό υπουργείο Πετρελαίου οικοπέδου στην Ανατολική Μεσόγειο, το οποίο έχει υπολογιστεί τμηματικά (ανατολικά του 28ου μεσημβρινού) με βάση τα νότια όρια της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, αποτέλεσε αντικείμενο εκτενούς συζήτησης ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών Νίκο Δένδια και Σάμεχ Σούκρι στο Κάιρο και των αντιπροσωπειών τους.