Την 8η ανοδική συνεδρίαση στις εννέα τελευταίες πραγματοποίησε τη Δευτέρα το ελληνικό χρηματιστήριο, επιβεβαιώνοντας ότι οι long διατηρούν τον έλεγχο της κατάστασης, προσβλέποντας στην επόμενη ημέρα και στο άνοιγμα της οικονομίας.
- 8η ανοδική στις τελευταίες 9 συνεδριάσεις
- Κλείνει η «ψαλίδα» αποδόσεων με τους ξένους δείκτες
- Νέα υψηλά 52 εβδομάδων για τον Γενικό Δείκτη και σημάδια κόπωσης
- Δυναμική συσσώρευσης στις επόμενες συνεδριάσεις
Μάλιστα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε σε νέα υψηλά 52 εβδομάδων, με το Χ.Α. να οδεύει να κλείσει την «ψαλίδα» από τη βουτιά που έκανε λόγω της πανδημίας, όμως, απέχει ακόμη σημαντικά από τα υψηλά των 950 μονάδων που είχε βρεθεί τον Ιανουάριο του 2020, πριν εμφανιστεί – στην Ελλάδα – ο Covid-19.
Θυμίζουμε πως οι περισσότερες διεθνείς αγορές ήδη περίπου από τα μέσα της περασμένης χρονιάς είχαν υποσκελίσει τη χασούρα από τη μνημειώδη «βουτιά» του Μαρτίου του 2020, κινούμενες έκτοτε – με τις ανάλογες διορθώσεις – σε διαρκή υψηλότερα επίπεδα, ενώ κάποιες εξ αυτών πέτυχαν νέα ιστορικά υψηλά.
Το ελληνικό χρηματιστήριο, εδώ και πολλά χρόνια, λόγω και της υπερδεκαετούς δημοσιονομικής κρίσης στη χώρα, έχει σχετική και όχι απόλυτη εξάρτηση από το διεθνές κλίμα. Αποτέλεσμα αυτού ήταν να χάσει όλο το παγκόσμιο ράλι της τελευταίας δεκαετίας, με εξαίρεση το 2019 όπου λόγω του momentum της πολιτικής αλλαγής, ξεχώρισε διεθνώς με άνοδο 50%.
Έτσι λοιπόν η ελληνική αγορά έχει μεγάλα περιθώρια να κλείσει (σε κάποιο βαθμό) την «ψαλίδα» των αποδόσεων έναντι των διεθνών δεικτών, πάντα σε συνάρτηση με τις οικονομικές εξελίξεις αλλά και το αν θα ελεγχτεί – και πότε – η πανδημία. Τους τελευταίους μήνες γίνεται μια προσπάθεια θετικής προεξόφλησης από την αγορά, με στόχο την «ανάγνωση» της επόμενης ημέρας στην οικονομία, τη βιομηχανία, το εμπόριο και τον τουρισμό.
Ράλι από εμβόλια
Η ελληνική αγορά με αφορμή την ανακάλυψη των εμβολίων έκανε ένα σημαντικό ράλι περίπου +28% το τελευταίο δίμηνο του 2020, ενώ μετά τη διόρθωση του Ιανουαρίου (-7,36%), τόσο ο Φεβρουάριος, όσο και ο Μάρτιος, έως τώρα, κινούνται θετικά. Ο Φεβρουάριος έφερε αντίδραση σε ποσοστό 5,73%, ενώ στις έξι πρώτες συνεδριάσεις του Μαρτίου ο Γ.Δ. ενισχύεται +4,38%, με τις τράπεζες να κερδίζουν 12,38% με έξι σερί ανοδικές συνεδριάσεις.
Σημάδια κόπωσης, με αντανάκλαση στις συναλλαγές
Πάντως, οι τρεις τελευταίες συνεδριάσεις έχουν μειωμένες συναλλαγές συγκριτικά με τις πρώτες τρεις του Μαρτίου, καθώς σήμερα ο τζίρος κατήλθε στα 51,72 εκατ. ευρώ, την Παρασκευή ήταν στα 58,8 εκατ. ευρώ ενώ την περασμένη Πέμπτη στα 55,07 εκατ. ευρώ. Μένει να δούμε πως θα εξελιχτεί η κατάσταση, καθώς στην αγορά ξεκινούν και μεγάλες εκδόσεις ομολόγων (ΔΕΗ και Motor Oil), που ασφαλώς θα απορροφήσουν σημαντικό μέρος της διαθέσιμης ρευστότητας. Μάλιστα, το 15% των σημερινών συναλλαγών, ήτοι 7,56 εκατ. ευρώ ήταν πακέτα όλα στον ΟΤΕ, που συνολικά έκανε 12,96 εκατ. ευρώ, ήτοι περίπου το 25% του τζίρου.
Είναι σαφές ότι για τη (νέα) υπέρβαση και την κίνηση προς τη ζώνη των 830-850 μονάδων, ασφαλώς απαιτείται εισροή νέων κεφαλαίων στην αγορά. Οπότε, δεν αποκλείεται τις επόμενες ημέρες να δούμε κάποια στάση αναμονής και συσσώρευση, συνδυαστικά με τις εξελίξεις. Σε κάθε περίπτωση η αγορά έχοντας προεξοφλήσει τα χειρότερα από το 2020, δείχνει ότι μόνο καλύτερα μπορεί να πάει προσεχώς, αν και εφόσον υπάρξουν ορατά ερείσματα.
Κεντρικός καταλύτης είναι το άνοιγμα της αγοράς προσεχώς, του λιανικού εμπορίου και των άλλων δραστηριοτήτων. Από την άλλη πλευρά, αρκετοί κλάδοι παρουσιάζουν κινητικότητα καθώς βρίσκονται σε φάση επανατοποθέτησης στην αγορά κάτω από τα νέα δεδομένα. Τράπεζες, ενέργεια, υποδομές, κατασκευές, λιανικό εμπόριο και ευρύτερος χώρος της τεχνολογίας είναι στην αιχμή των εξελίξεων.
Από αυτούς τους κλάδους είναι και οι μετοχές που ξεχωρίζουν όλο το τελευταίο διάστημα, όπως το +12% των τραπεζών την περασμένη εβδομάδα, οι κινήσεις του ομίλου Viohalco, η αφύπνιση των μετοχών του ομίλου Intracom την Παρασκευή αλλά και η διαρκώς βελτιούμενη εικόνα τίτλων όπως Motor Oil, ΓΕΚ Τέρνα (μια ανάσα από το υψηλό 13 ετών), Τέρνα Ενεργειακή, Fourlis κ.λπ.
Τα στατιστικά της Δευτέρας
Τη Δευτέρα λοιπόν ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 827,06 μονάδες με μικρή άνοδο 0,25%, έχοντας χαμηλό ημέρας στις 824,67 μονάδες (-0,04%) στις 15:07 μ.μ. και υψηλό στις 833,00 μονάδες (+0,97%) περίπου είκοσι λεπτά μετά το άνοιγμα. Πάντως, για άλλη μια συνεδρίαση έγινε ενδοσυνεδριακή αποφόρτιση, χωρίς να προκληθεί… ρήγμα σε τεχνικό επίπεδο. Στοιχείο που μαρτυρά ανθεκτικότητα και θετικό momentum.
Στον Large Cap ξεχώρισαν οι Motor Oil, Τέρνα Ενεργειακή, Viohalco (νέα υψηλά είκοσι μηνών), Fourlis, ΓΕΚ Τέρνα, Πειραιώς Financial, ΕΥΔΑΠ, ενώ πιέστηκαν ΟΠΑΠ και Τιτάν. Στον Mid Cap, ξεχώρισε η AVAX με άνοδο 4,57% με αφορμή την είσοδό της σε κοινοπραξία που διεκδικεί τη νέα ιδιωτικοποίηση της Εγνατίας, η Πλαστικά Θράκης στο +2,67%, η Cenergy Holdings στο +2,21% και σε νέα υψηλά ενάμιση έτους και η Ικτίνος +1,34%. Στο σύνολο της αγοράς, κυριάρχησαν οι αγοραστές, καθώς 71 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 44 που υποχώρησαν.