Για το μεγάλο crash test ανοσίας και άρσης των περιορισμών για το Πάσχα φαίνεται ότι ετοιμάζεται η κυβέρνηση. Ειδικοί και κυβερνητικοί αξιωματούχοι προαναγγέλλουν “κανονικό Πάσχα” και μάλιστα στα χωριά. Το σενάριο αυτό βασίζεται στην -έως τότε- αποκλιμάκωση του τρίτου κύματος και στην ολοκλήρωση οικοδόμησης του τοίχους ανοσίας στους 65+.
Η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να “θυσιάσει” τη λειτουργία των σχολείων, μπροστά στον στόχο για “Κανονικό Πάσχα” που αναλύεται ως εξής: Κινητικότητα μεταξύ νομών νομούς, άρση lockdown, άρση περιορισμών σε συναθροίσεις και λειτουργία των εκκλησιών.
Σε επικοινωνιακό επίπεδο η κυβέρνηση προετοιμάζει το έδαφος για περαιτέρω όξυνση σε επιδημικό την επόμενη εβδομάδα. Ωστόσο, η ρητορική πανικού δεν βρίσκει πλέον ευήκοα ώτα. Ενώ το ΕΣΥ βρίσκεται όντως στο κόκκινο, κυβέρνηση επιχειρεί επικοινωνιακά να διαμορφώσει και να διατηρήσει εικόνα μεγάλης πίεσης και οριακής επάρκειας. Έτσι, ενώ η πληρότητα στις ΜΕΘ είναι σταθερά πάνω από 90%, εν τούτοις δε εξαντλείται ποτέ! Η στρατηγική αυτή εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο της ενίσχυσης της ατομικής ευθύνης και μετακύλισης του πολιτικού κόστους. Ακόμα όμως και αυτή η πρακτική έχει σταδιακά μειούμενη αποτελεσματικότητα.
Ειδικοί και πολιτικοί παράγοντες προαναγγέλλουν σε εθνική μετάδοση “κανονικό Πάσχα”, χωρίς ωστόσο να δημοσοποιούν χρονοδιάγραμμα
Ταυτόχρονα, ειδικοί και πολιτικοί παράγοντες προαναγγέλλουν σε εθνική μετάδοση “κανονικό Πάσχα”, χωρίς ωστόσο να δημοσιοποιούν χρονοδιάγραμμα άρσης μέτρων και προτεραιοποίησης στη διαδικασία αποκατάστασης λειτουργικότητας.
Η τρέχουσα κατάσταση
Ραγδαία επιδεινούμενη είναι πλέον η κλινική και επιδημική εικόνα του κορονοϊού στην Ελλάδα. Οι αριθμοί διασωληνωμένων και νέων εισαγωγών είναι σταθερά υψηλοί, ενώ τα κρούσματα στις ευπαθείς ομάδες και ιδιαίτερα στους άνω των 65 είναι δραματικά πολλά.
Οι θάνατοι έχουν επιστρέψει ήδη σε ανοδική τροχιά. Όλα δείχνουν πως ακόμα και με τα νέα μέτρα η κορύφωση του τρίτου κύματος σε επίπεδο κρουσμάτων δεν θα είναι νωρίτερα από τα μέσα Μαρτίου. Κλινικά, η κατάσταση θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται ένα μήνα αργότερα.
Το σχέδιο και οι στόχοι
Η κυβέρνηση έχει εστιάσει στην ανάσχεση του τρίτου κύματος και την επίτευξη ποσοτικών στόχων στον εμβολιασμό. Αν και δημοσίως οι εκτιμήσεις αποδρομής του τρίτου κύματος και έναρξης της διαδικασίας σταδιακής χαλάρωσης των μέτρων μεταβάλλονται, στην πραγματικότητα ο οδικός χάρτης τηρείται απαρέγκλιτα. Οι διακηρυγμένοι στόχοι της κυβέρνησης είναι ξεκάθαροι και προτεραιοποιημένοι:
- Κανονικό Πάσχα
- Άνοιγμα τουρισμού τον Ιούνιο
- τοίχος ανοσίας στους 65+ (2 εκατ. εμβολιασμοί)
- λειτουργία του λιανεμπορίου
- λειτουργία των σχολείων
Για την επίτευξη αυτών των στόχων απαιτείται παράταση του αυστηρού lockdown, μέχρι και ένα μήνα μετά την κορύφωση του τρίτου κύματος. Εν συνεχεία η αποκλιμάκωση θα είναι σταδιακή.
Δείκτης αυστηρότητας μέτρων
Crash test
Ενδεχόμενη αύξηση της κινητικότητας πολύ πριν το Πάσχα θα μπορούσε να δυναμιτίσει τον στόχο. Συνεπώς, η κυβέρνηση θα κληθεί να αποφασίσει αν επιμείνει στην προτεραιοποίηση της κινητικότητας μεταξύ νομών το Πάσχα, ή τη λειτουργία της αγοράς πριν το Πάσχα. Είναι πιθανό να επιλεγεί μια “μεσοβέζικη” λύση: Κανονικό Πάσχα αλλά στους τόπους κατοικίας. Υπ’ αυτό το πρίσμα, η αγορά θα μπορούσε να ανοίξει στις 15 Απριλίου, ενδεχομένως και χωρίς click away. Το πιθανότερο σενάριο, όμως, είναι η άρση των περιορισμών κινητικότητας και του lockdown για 7 έως 15 ημέρες, με απώτερο στόχο το τέλος των εορτών του Πάσχα.
Η συγκεκριμένη περίοδος που ξεκινά στα μέσα Απριλίου φαίνεται ότι θα είναι ιδανική για τη δοκιμή αποτελεσματικότητας του τοίχους ανοσίας γιατί:
- Θα υπάρχει ικανός αριθμός εμβολιασμένων στις ευπαθείς ομάδες και στο ΕΣΥ
- Λόγω καλών κλιματολογικών συνθηκών θα είναι περιορισμένος ο συνωστισμός σε εσωτερικούς χώρους
- Υπάρχει επαρκείς χρόνος για ένα νέο αυστηρό lockdown πριν το καλοκαίρι
- Θα υπάρξει μαζική προμήθεια εμβολίων
Τα προβλήματα
Η στρατηγική της κυβέρνησης στόχο έχει να αποκαταστήσει την κινητικότητα το καλοκαίρι, ώστε να μεγιστοποιήσει το οικονομικό αποτύπωμα σε συνδυασμό με τον τουρισμό. Ωστόσο, το σχέδιο έχει ένα σημαντικό πρόβλημα: Η ανοσία όσων εμβολιάστηκαν τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο αναμένεται να εξαντληθεί κάποια στιγμή μεταξύ Μαΐου και Ιουλίου. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει σχέδιο για επανεμβολιασμό. Όπερ σημαίνει ότι υπάρχει το ενδεχόμενο η ψευδής βεβαιότητα της ανοσίας να προκαλέσει την έξαρση τέταρτου κύματος εν μέσω τουριστικής περιόδου.
Εμβολιασμός: Συνολικές δόσεις ανά 100 ανθρώπους
Ο σπινθήρας αυτός θα μπορούσε να εξελιχθεί σε πυρκαγιά καθώς δεν υπάρχει πρόβλεψη για τον εμβολιασμό των εργαζομένων στον τουριστικό τομέα, οι οποίοι είναι στην πλειονότητά τους μικρότεροι των 40 και ένα μεγάλο μέρος τους ανήκει στην ομάδα 18-25.