Ενδείξεις αλλαγής πλεύσης στις σχέσεις με την ΕΕ δίνει η τουρκική συμπεριφορά στην Ανατολική Μεσόγειο. Μετά τις προκλητικές κινήσεις στο Αιγαίο και τις εμπρηστικές δηλώσεις σε πολιτικό επίπεδο, σήμερα έγινε γνωστό ότι τουρκικά πλοία εν πλω για τη Λιβύη αρνήθηκαν έλεγχο στο πλαίσιο της επιχείρισης IRINI της ΕΕ.
Τουρκικά πλοία που έπλεαν ανοικτά της Λιβύης, αρνήθηκαν τον έλεγχο από πλοία της ευρωπαϊκής επιχείρησης επιβολής του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ προς τη Λιβύη, σε τέσσερις περιπτώσεις τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Κομισιόν και της ΕΥΕΔ Πήτερ Στάνο.
Είναι πλέον σαφές ότι η Άγκυρα αισθάνεται ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις που είχαν τεθεί σε προπαρασκευαστικό επίπεδο, ενώ επιδιώκει παράλληλα την αναπροσαρμογή των σχέσεων με την ΕΕ και την αναθεώρηση του πλαισίου σχέσεων με τις ΗΠΑ, ενεργητικά.
Η Άγκυρα βλέπει αναδυόμενες κρίσεις στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, ως απόρροια της επανεξέτασης της θέσης και παρουσίας των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή της MENA. Σε αυτό το πλαίσιο η Τουρκία επιχειρεί να τοποθετηθελι απριόρι και ενεργητικά, αμφισβητώντας τα όρια που επιχειρείται να της επιβληθούν στο πλαίσιο της αρμονικής συνεργασίας με άλλους παίχτες.
Δηλώσεις Στανό
Από την άλλη πλευρά, η ανάδειξη των θεμάτων αυτών από την ΕΕ, αποτελεί ένδειξη ότι οι Βρυξέλλες δεν είναι διατεθειμένες να δεχθούν την επιθετική αναπροσαρμογή της σχέσης με την Τουρκία.
Συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος της Κομισιόν και της ΕΥΕΔ Πήτερ Στάνο δήλωσε ότι “στις 6 Φεβρουαρίου, η Επιχείρηση IRINI προσπάθησε να πραγματοποιήσει φιλικές προσεγγίσεις σε δύο διαφορετικά εμπορικά πλοία που έπλεαν υπό τουρκική σημαία”.
“Μια φιλική προσέγγιση είναι μια επίσκεψη που πραγματοποιείται με την έγκριση του πλοιάρχου χωρίς ειδική συγκατάθεση από το κράτος σημαίας. Δεν συνεπάγεται καμία δραστηριότητα επιβολής, αλλά προσφέρει την ευκαιρία ανταλλαγής πληροφοριών και ενίσχυσης της ευαισθητοποίησης σχετικά με τη θαλάσσια κατάσταση. Σε αυτές τις δύο περιπτώσεις, οι πλοίαρχοι απάντησαν ότι η τουρκική κυβέρνηση είχε αρνηθεί τις προσεγγίσεις μέσω των αντίστοιχων ιδιοκτητών τους”,
αναφέρει ο εκπρόσωπος.
“Στις 22 και 28 Φεβρουαρίου, το Υπουργείο Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Τουρκίας αρνήθηκε να δώσει τη συγκατάθεση του κράτους σημαίας για την επιθεώρηση δύο εμπορικών σκαφών, τα οποία η Επιχείρηση IRINI είχε εύλογους λόγους να πιστεύει ότι μπορεί να εμπλέκεται στη μεταφορά όπλων και σχετικού υλικού παραβίαση του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη”,
σημειώνει.
Μήνυμα συμμόρφωσης
“Περιμένουμε από όλα τα μέλη του ΟΗΕ να συμμορφωθούν με το ψήφισμα 2292 (2016) και τα επακόλουθα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σχετικά με το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, συμπεριλαμβανομένης της έκκλησης προς όλα τα κράτη σημαίας να συνεργαστούν με επιθεωρήσεις”, τονίζει και υπενθυμίζει ότι η επιχείρηση IRINI είναι “ένα αμερόληπτο μέσο που τίθεται στη διάθεση της διεθνούς κοινότητας και του λαού της Λιβύης για να υποστηρίξει την εφαρμογή του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ σύμφωνα με το ψήφισμα 2292 (2016) του Συμβουλίου Ασφαλείας και τα επόμενα ψηφίσματα”.
“Από την ίδρυση της στις 31 Μαρτίου 2020, η επιχείρηση IRINI παρακολουθεί τις παραβιάσεις εμπάργκο όπλων και στις δύο πλευρές της σύγκρουσης, όπως αποδεικνύεται από τις πολλές εκθέσεις της προς την επιτροπή εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ και την επιτροπή κυρώσεων της Λιβύης”,
καταλήγει.