Σε slow track διαδικασία με την προσδοκία της επίτευξης πολιτικής συναίνεσης, έθεσαν την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για το πιστοποιητικό εμβολιασμού και τη χρήση του ως διαβατήριο, η Άγκελα Μέρκελ και ο Εμάνουελ Μακρόν, προτάσσοντας ηθικά ζητήματα.
Στην “εξέδρα πέταξαν τη μπάλα” για το πιστοποιητικό εμβολιασμού και τα πράσινα διαβατήρια οι 27, επιλύοντας σολωμόντια την αντιπαράθεση. Άγκελα Μέρκελ και Εμάνουελ Μακρόν επισήμαναν ότι εγείρονται ηθικά ζητήματα, καθιστώντας σαφές ότι δεν υπάρχει πρόσφορο έδαφος για την προώθηση της πρωτοβουλίας.
Όπως κατέστη σαφές στην Ευρώπη δεν υπάρχει κοινό έδαφος για την προώθηση της λύσης του εμβολιασμού ως διαβατήριο, αν και η τελική πρόταση που υποβλήθηκε ήταν για την διευκόλυνση των ταξιδίων με τον εμβολιασμό. Μπορεί οι διατυπώσεις να μην οξείες, αλλά είναι σαφείς: Δεν υπάρχει η απαραίτητη συναίνεση για την προώθηση τέτοιας λύσης, ενώ υπάρχουν και σοβαρά παρεμπίπτοντα ζητήματα.
Σε κάθε περίπτωση, ο εμβολιασμός μπορεί να μειώνει ή να αποτρέπει τη νόσηση αλλά δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για την αποτροπή της μετάδοσης. Όπερ σημαίνει ότι κάποιος ασυμπτωματικός φορέας της νόσου του Covid-19 μπορεί ακόμα να τη μεταδόσει. Αυτό σημαίνει ότι εφόσον βρεθεί σε αεροσκάφος θα μπορούσε να αποτελέσει πυρήνα νέας εστίας υπερμετάδοσης.
Οι αντιδράσεις
Η Άγκελα Μέρκελ και ο Εμάνουελ Μακρόν θεώρησαν το θέμα πρόωρο, απορρίπτοντας οποιαδήποτε άνιση μεταχείριση μεταξύ μιας προνομιούχας μειονότητας και άλλων. Μετά από πιέσεις το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ανέθεσε στην Κομισιόν τη σύνταξη ενός σχεδίου εντός τριών μηνών, χωρίς ωστόσο καμία αναφορά σε υποχρεωτικότητα.
Σε συνέντευξη Τύπου μετά τη σύνοδο, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ τάχθηκε μεν υπέρ της δημιουργίας πιστοποιητικού εμβολιασμού συμβατού σε όλα τα κράτη – μέλη της ΕΕ. Παράλληλα, επισήμανε ότι η προσδοκία είναι η τεχνική προετοιμασία να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το καλοκαίρι. Διευκρίνισε ωστόσο ότι το πιστοποιητικό δεν σημαίνει ότι θα επιτρέπεται να ταξιδέψει μόνο ο κάτοχός του.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε πως πρέπει να βρεθεί μια ισορροπία για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, τονίζοντας ότι ακόμη δεν έχουν απαντηθεί ηθικά ζητήματα. Όπως είπε, ένα διαβατήριο εμβολιασμού θα ήταν άδικο για νέους ανθρώπους που είναι οι τελευταίοι στη σειρά εμβολιασμών.
Ελλάδα, Κύπρος, Αυστρία και Βουλγαρία
Ωστόσο, άλλα κράτη μέλη, ειδικά εκείνα που εξαρτώνται περισσότερο από τον τουρισμό, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος – θέλουν ταχεία υιοθέτηση των διαβατηρίων εμβολιασμού για να σώσουν την καλοκαιρινή σεζόν.
Με τη στήριξη και της Βουλγαρίας, ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς πρότεινε ένα «πράσινο διαβατήριο» που θα επιτρέπει στους κατόχους του να ταξιδεύουν ή να έχουν πρόσβαση σε εστιατόρια, στα άτομα που έχουν εμβολιαστεί, αλλά και σε όσους θεωρούνται «άνοσοι» αφού έχουν προσβληθεί από τον ιό.
Η μπάλα στην εξέδρα
Οι 27 ανέθεσαν τελικά στην Επιτροπή το καθήκον να καταρτίσει τους τεχνικούς όρους για ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού (θέματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη, υποστήριξη πληροφοριακών συστημάτων, διαλειτουργικότητα κλπ).
Η Επιτροπή «θα χρειαστεί τρεις μήνες για να το επιτύχει αυτό», δήλωσε η Μέρκελ.
Εναπόκειται στα κράτη μέλη να προσαρμόσουν τα συστήματα υγείας τους και τις τελωνειακές τους δομές για να προετοιμαστούν για την εισαγωγή αυτού του κοινού πιστοποιητικού, προειδοποίησε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
«Θα πρέπει να κινηθούν γρήγορα για την εφαρμογή, εάν θέλουμε να έχουμε ένα πράσινο και αποτελεσματικό πιστοποιητικό έως το καλοκαίρι»,
τόνισε η φον ντερ Λάιεν.