Δεύτερη συνεχή συνεδρίαση πλήρους αυτονόμησης συγκριτικά με το διεθνές συμπλήρωσε το ελληνικό χρηματιστήριο την Παρασκευή, καθώς το rebalancing λόγω του MSCI, αλλά και το focus των επενδυτών σε μερίσματα, αποτελέσματα και επιχειρηματικές εξελίξεις, έφερε στο προσκήνιο αρκετά blue chips.
Μια ημέρα μετά το sell off στη Wall Street και με τις ευρωπαϊκές αγορές σε νέα πτώση και την ευρωπαϊκή περιφέρεια σε σημαντικές απώλειες, το Χ.Α. στηριζόμενο σε τράπεζες αλλά και μετοχές της πραγματικής οικονομίας, κατάφερε να κλείσει πάνω από το όριο των 790 μονάδων. Η ελληνική αγορά έτσι κι αλλιώς υστερεί συγκριτικά με τις αποδόσεις των διεθνών αγορών, τόσο το πρώτο δίμηνο του 2020, όσο και στο 2ο μισό του 2021, οπότε τέτοιες μικρές αυτονομήσεις σε μια ρηχή και «εύκολη» στις διακυμάνσεις αγορά, δεν είναι κάτι παράδοξο.
ΟΤΕ και ΕΛΠΕ έσωσαν την παρτίδα
Τα ανθεκτικά αποτελέσματα του ΟΤΕ και το υψηλό μέρισμα, το μέρισμα των ΕΛΠΕ παρά την πίεση των αποτελεσμάτων του 2020, οι ελπίδες για άνοιγμα του λιανεμπορίου, η τρίμηνη αναβολή του νέου τρόπου φορολόγησης ανά δελτίο των τυχερών παιχνιδιών, αλλά και οι μικρές ελπίδες για τον τουρισμό, έδωσαν ώθηση σε συγκεκριμένους τίτλους σήμερα.
OTE, ΟΠΑΠ, Jumbo, ΕΛΠΕ, Alpha Bank, Aegean και Πειραιώς στήριξαν το Χ.Α.
Έτσι, η μετοχή του ΟΤΕ, που έχει συμπεριφορά leader, έκλεισε με άνοδο 2,41% στηρίζοντας τα μέγιστα το Γενικό Δείκτη, παρά το -3,42% της Coca Cola HBC που ήταν η μεγαλύτερη πτώση στον Large Cap. Ο τίτλος του ΟΠΑΠ ενισχύθηκε κατά 2,96% με ισχυρό όγκο 1,5 εκατ. τεμάχια, η Jumbo κέρδισε 4,45%, η Aegean Airlines ενισχύθηκε κατά 4,18% φτάνοντας στα 5,24 ευρώ για πρώτη φορά από τις 4 Ιανουαρίου.
Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και Jumbo είναι οι τρεις μετοχές που συμμετέχουν στον MSCI Greece Standard, που μολονότι δεν υπήρξαν αλλαγές, όμως αλλάζουν οι σταθμίσεις σε όλη την Ευρώπη και ευρύτερα, προκαλώντας μετατοπίσεις χαρτοφυλακίων από επενδυτικά κεφάλαια που κινούνται με μπούσουλα τους δείκτες FTSE Roussel και MSCI.
Οι μετατοπίσεις κάποιων χαρτοφυλακίων λόγω MSCI ήταν και η αιτία που ο τζίρος αυξήθηκε σημαντικά κυρίως στις δημοπρασίες, φτάνοντας στα 85,63 εκατ. ευρώ, που είναι ο υψηλότερος όλου του Φεβρουαρίου και ο 2ος υψηλότερος του 2021. Υψηλότερος τζίρος είχε να γίνει από τις 28 Ιανουαρίου όταν είχαν διακινηθεί 96,98 εκατ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι έως τις δημοπρασίες ο τζίρος ήταν στα 59 εκατ. ευρώ, που σημαίνει πως πάνω από 25 εκατ. ευρώ «παίχτηκαν» στο φινάλε. Μάλιστα, σήμερα τα πακέτα ήταν μόλις 1,92 εκατ. ευρώ, ήτοι μόλις 2,25% του συνόλου.
Ο ΟΠΑΠ με 16,91 εκατ. ευρώ και ο ΟΤΕ με 14,98 εκατ. ευρώ ήταν οι μετοχές που δέσποσαν από πλευράς συναλλαγών λόγω των ανωτέρω παραγόντων.
Θετικός ο Φεβρουάριος στο Χ.Α.
Σε επίπεδο εβδομάδας ο Γ.Δ. ενισχύθηκε σε ποσοστό 1,40%, ο FTSE 25 κέρδισε 2,15%, ο Mid Cap είχε πτώση 1,14%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ξεχώρισε με άνοδο 4,61%.
Σε επίπεδο μήνα, ο Φεβρουάριος έκλεισε με άνοδο 5,73% για το Γενικό Δείκτη, ενώ ο τραπεζικός ενισχύθηκε κατά 5,64%. Όμως, οι απώλειες άνω του 7% του Ιανουαρίου δεν καλύφθηκαν, οπότε συνολικά το πρώτο δίμηνο του έτους ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 2,05%, με τις τράπεζες να έχουν πτώση 9,78%.
Τα στατιστικά της Παρασκευής
Την Παρασκευή λοιπόν ο Γ.Δ. έκλεισε στις 792,38 μονάδες με άνοδο 0,63% και κοντά στο υψηλό ημέρας που ήταν στις 792,71 μονάδες (+0,67%), ενώ το χαμηλό ήταν στις 777,57 μονάδες (-1,25%). Ο FTSE 25 έκλεισε στις 1.892,53 μονάδες με άνοδο 0,93%, ο Mid Cap υστέρησε καταφανώς, με απώλειες 1% καθώς οι επενδυτές στράφηκαν στα «βαριά» χαρτιά, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,55%.
Στο χώρο του Mid Cap πτώση 3,24% είχε η Autohellas, άνω του 2% υποχώρησαν οι Πλαστικά Θράκης και Intracom Holdings, ενώ άνω του 1% έχασαν οι Cenergy Holdings, Profile, Έλτον και Κρι Κρι. Μάλιστα, παρά την άνοδο του Γενικού Δείκτη ακριβώς λόγω των κυρίαρχων blue chips, οι μετοχές που υποχώρησαν ήταν περισσότερες όσων ενισχύθηκαν με το συσχετισμό στις 54 έναντι 50 αντίστοιχα.