Πιστοποιώντας ότι δεν έχει σχεδόν καμιά συσχέτιση – εσχάτως με το διεθνές κλίμα – το ελληνικό χρηματιστήριο αυτονομήθηκε ανοδικά σήμερα, κλείνοντας μάλιστα πλησίον του υψηλού ημέρας, μολονότι τόσοι οι ευρωπαϊκοί όσο και οι αμερικανικοί δείκτες κινούνται πτωτικά.
Η ελληνική αγορά είναι μια ρηχή και ακραία περιφερειακή αγορά, με τα χαρτοφυλάκια που δραστηριοποιούνται να είναι καθαρά βραχυχρόνιας λογικής, κινούμενα σε ορίζονται τριών έως πέντε συνεδριάσεων. Αυτό μαρτυρά ξεκάθαρα το… ασανσέρ διακύμανσης όλων των τελευταίων εβδομάδων.
Βεβαίως, μένει να δούμε αν προσεχώς βρεθούν δυνάμεις για μια πειστική υπέρβαση της ζώνης των 790 – 800 μονάδων, κάτι που θα αναβάθμιζε συνολικά την εικόνα της αγοράς, και πιθανότατα θα «ξεκλείδωνε» νέες εισροές. Η ελληνική αγορά έχει υποαποδώσει συγκριτικά με τις διεθνείς, οπότε έχει λόγους – παροδικής έστω – διαφοροποίησης, όταν παρουσιάζονται μικροί ή μεγάλοι καταλύτες.
Οι διεθνείς αγορές και τα ιστορικά υψηλά του Χ.Α.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι διεθνείς αγορές βρίσκονται πλησίον των ιστορικών υψηλών τους, ενώ το ελληνικό χρηματιστήριο – παρά το ράλι +50% που έκανε το 2029 – απέχει παρασάγγας από τις 5.300 μονάδες που είναι τα… τελευταία υψηλά, στα οποία η αγορά βρέθηκε το φθινόπωρο του 2007. Θυμίζουμε ότι το ιστορικό υψηλό είναι στις 6.304 μονάδες από το μακρινό 1999, όμως, τότε ήταν απολύτως στρεβλή η διαμόρφωση του Γενικού Δείκτη, με πολλές περιφερειακές μετοχές σε εντελώς παράδοξα και «φουσκωμένα» επίπεδα. Κατ’ ουσίαν, τα πραγματικά ιστορικά υψηλά της ελληνικής αγοράς είναι οι 5.334,50 μονάδες που ήταν το κλείσιμο του Γενικού Δείκτη στις 31 Οκτωβρίου 2007, έστω και αν τότε ο τραπεζικός κλάδος ήταν αυτός που ήταν κύριος καταλύτης αυτών των επιδόσεων.
Βγήκαν τοποθετήσεις στον FTSE 25
Με φόντο λοιπόν κάποια θετικά σενάρια για πιθανή αφύπνιση της τουριστικής σεζόν από τον προσεχή Μάιο, η ψυχολογία της αγοράς βελτιώθηκε, δεδομένου ότι προέρχονταν από πολλές συνεδριάσεις χωρίς ρίσκα και χωρίς «νεύρο». Η διαδρομή του Γενικού Δείκτη το τελευταίο διάστημα αποτυπώνει συσσώρευση μεταξύ των 750 και 800 μονάδων. Πάντως, όπως σημειώσαμε και στο χθεσινό σχόλιο, ισχυρές πωλήσεις δεν βγαίνουν, με την αγορά να έχει δείξει ότι έχει προεξοφλήσει τα χειρότερα καθ’ όλη τη διάρκεια του 2020, οπότε αναζητά «φως» και καταλύτες για να αρχίσει να… δουλεύει τα στοιχήματα της νέας σεζόν.
Χθες η αγορά επηρεασμένη από τη διαφαινόμενη παράταση του lockdown «κρέμασε» χάνοντας όλα τα ημερήσια κέρδη της που έφταναν έως το +1,63%. Σήμερα, όμως, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε πλησίον των υψηλών ημέρας, προσεγγίζοντας εκ νέου την περιοχή των 790 μονάδων. Το θετικό είναι ότι βγήκαν αγοραστές, τόσο στις τράπεζες όσο και στην πλειονότητα των blue chips.
Η εικόνα της αγοράς
Σήμερα λοιπόν ο Γ.Δ. έκλεισε στις 787,43 μονάδες με άνοδο 1,63%, έχοντας κινηθεί μόνιμα σε θετική τροχιά, με χαμηλό στις 778,97 μονάδες και υψηλό στις 788,07 μονάδες (+1,71%). Ο Ftse-25 ενισχύθηκε κατά 1,91%, ο Mid Cap υστέρησε με άνοδο μόλις 0,69%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 2,25%. Αυξημένη ήταν και η αξία συναλλαγών που ανήλθε στα 69,68 εκατ. ευρώ, με τα 14,61 εκατ. ευρώ, ήτοι το 21% του συνόλου να είναι πακέτα σε Εθνική, ΟΤΕ, Motor Oil και Alpha Bank.
Σε επίπεδο συναλλαγών, κυριάρχησε βεβαίως ο ΟΤΕ (που αύριο ανακοινώνει αποτελέσματα), καθώς στη μετοχή του διακινήθηκαν 18,55 εκατ. ευρώ, με συμπεριφορά απόλυτου leader. Η μετοχή έγραψε κέρδη 2,81% με όγκο 1,5 εκατ. τεμάχια, με φόντο τις πληροφορίες για καλό μέρισμα.
Στο ταμπλό
Κέρδη άνω του 4% είχε η Fourlis, άνω του 3% ενισχύθηκαν Alpha Bank και Μυτιληναίος, ενώ πλέον του 2% κέρδη είχαν οι Coca Cola HBC, ΟΠΑΠ, Eurobank, Lamda Development, ΔΕΗ, Σαράντης και ΟΛΠ. Στον αντίποδα, πιέστηκαν σήμερα οι ενεργειακές Ελλάκτωρ και Τέρνα Ενεργειακή χάνοντας άνω του 2%.
Στο χώρο του Mid Cap, ξεχώρισε το +3,06% της Κρι Κρι με κλείσιμο στα 7,40 ευρώ που είναι ιστορικά υψηλά, ενώ καλή εικόνα είχαν οι Attica Bank, Quest Συμμετοχών, BriQ Properties, Ικτίνος, Τεχνική Ολυμπιακή και Πλαίσιο. Στο σύνολο της αγοράς, οι μετοχές που ενισχύθηκαν ήταν διπλάσιες όσων υποχώρησαν, με το συσχετισμό στις 70 και 35 αντίστοιχα.