Σκληρό πόκερ παίζεται ακόμα και τις τελευταίες ώρες για το μέλλον της Εθνικής Ασφαλιστικής, καθώς η διοίκηση που έμοιαζε να έχει δεύτερες σκέψεις για το εγχείρημα -και δεδομένων των αντιδράσεων- εν τέλει φαίνεται αποφασισμένη να ολοκληρώσει τη διαδικασία πουλώντας στη CVC Capital,
Στο θέμα αναφέρεται και ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters που επικαλείται πηγή κοντά στη διοίκηση, για να επιβεβαιώσει την ισχυρή βούληση στην κατεύθυνση ολοκλήρωσης της συναλλαγής.
Παράλληλα, όμως, υπάρχουν και ισχυρές αντιδράσεις, τόσο σε συντεχνειακό επίπεδο, από παράγοντες που βλέπουν την αλλαγή management και διαδικασιών ως δυνάμει ανατροπή του μοντέλου λειτουργίας, όσο και σε πολιτικό, καθώς σημαντική μερίδα της αντιπολίτευσης συντάσσεται με το ισχυρό σωματείο εργαζομένων της Εθνικής Ασφαλιστικής.
Σύμφωνα με το Reuters υψηλόβαθμο στέλεχος της Εθνικής; Τράπεζας δήλωσε ότι:
“Οι συζητήσεις με το CVC έχουν ολοκληρωθεί. Η διοίκηση της τράπεζας και το διοικητικό συμβούλιο συμφωνεί ότι η πώληση του ασφαλιστικού βραχίονα στην CVC πρέπει να προχωρήσει”,
ο οποίος ζήτησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.
Πρόσθεσε ότι η πώληση χρειάζεται την έγκριση του βασικού μετόχου της Εθνικής Τράπεζας, του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που διατηρεί 40% στον όμιλο.
“Η Εθνική αναμένει την στάση του ΤΧΣ για το θέμα. Το ΤΧΣ θα χρειαστεί την γνωμοδότηση ανεξάρτητου επενδυτικού συμβούλου για την πώληση”,
Το CVC Capital, με υπό διαχείριση κεφάλαια ύψους 109 δισ. δολαρίων ήταν ο μόνος ενδιαφερόμενος που υπέβαλε δεσμευτική
προσφορά πριν από ένα έτος.
Ερωτηματικά
Η πώληση αποτελεί μέρος της συνολικής αναδιάρθρωσης του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας με στόχο την επικέντρωση στις καθαρά τραπεζικές δραστηριότητες. Είχε προσπαθήσει ξανά στο παρελθόν να πουλήσει την ασφαλιστική της ανεπιτυχώς.
Όσον αφορά το CVC Capital υπάρχουν ενστάσεις, καθώς ελέγχει ήδη την αγορά ιδιωτικών θεραπευτηρίων και η εξαγορά της μεγαλύτερης ασφαλιστικής εταιρίας της χώρας θα μπορούσε να δημιουργήσει συνθήκες κατάχρησης δεσπόζουσας θέσης. Παράλληλα, παλαιότερα υπήρχαν ανησυχίες και για σύγκρουση συμφερόντων, δεδομένου ότι η εταιρία που διενήργησε την αποτίμηση ήταν εντολοδόχος ταυτόχρονα της Εθνικής Τράπεζας και του CVC Capital.
Εάν πάντως δεν προχωρήσει η υπόθεση της πώλησης, τότε η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας θα μπορούσε να ξεκινήσει διαδικασίες για δημόσια προσφορά και εισαγωγή στο Χρηματιστήριο.
Πάντως, σύμφωνα με τα μεγέθη της Εθνικής Τράπεζας και τους νέους κανονισμούς του ESM η υποχρέωση πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής δεν είναι πιεστική.