Την πέμπτη πτωτική συνεδρίαση στις έξι τελευταίες πραγματοποίησε την Τρίτη το ελληνικό χρηματιστήριο, πιστοποιώντας ότι οι πωλητές έχουν το πάνω χέρι στο συγκεκριμένο timing κυριαρχώντας έναντι των αγοραστών, εν μέσω ανησυχίας για την ανθεκτικότητα της πανδημίας στην Ελλάδα, με ό,τι συνεπάγεται αυτό ευρύτερα.
Η αγορά όλο το τελευταίο διάστημα κινείται σε ένα στενό εύρος διακύμανσης με «ταβάνι» το ψυχολογικό όριο των 800 μονάδων δείχνοντας ότι δεν έχει δυνάμεις και καταλύτες για κάτι καλύτερο σ’ αυτή τη φάση.
Άλλωστε και οι διεθνείς αγορές είναι σε αναζήτηση κατεύθυνσης και νέων καταλυτών το τελευταίο διάστημα, ενώ σήμερα αυξημένες πιέσεις δέχονται οι δείκτες της Wall Street, μολονότι στην Ευρώπη επικρατούν προς ώρας μεικτές τάσεις. Βεβαίως το Χ.Α. παραμένει εν πολλοίς αποκομμένο από το διεθνές κλίμα, καθώς είναι μια εσωστρεφής και ρηχή χρηματιστηριακή αγορά, στην οποία επιβάλουν τη δική τους «αλήθεια» συγκεκριμένα επενδυτικά κέντρα, ανάλογα με την εκάστοτε στόχευση.
Η διαδρομή άλλωστε όλες τις τελευταίες εβδομάδες είναι από τις 740 έως τις 800 μονάδες, με την αγορά να αναλώνεται σε κινήσεις πολύ βραχυχρόνιας στόχευσης, με αυξημένο trading στις τράπεζες και κάποια σκόρπια πονταρίσματα σε μετοχές του ευρύτερου ενεργειακού τομέα που πάντα βρίσκεται στο προσκήνιο.
Σήμερα βεβαίως, οι δύο αιχμές της αγοράς, Ενέργεια και Τράπεζες δεν είχαν «καύσιμα» ανόδου και μοιραία τράβηξαν και το υπόλοιπο χρηματιστήριο χαμηλότερα, με το Γενικό Δείκτη να πλησιάζει εκ νέου τις 770 μονάδες για πρώτη φορά από τα μέσα Φεβρουαρίου.
Αποκαρδιωτικά στοιχεία απ’ όλα τα μέτωπα
Σήμερα, μια συγχορδία αρνητικών ανακοινώσεων για την πορεία της πανδημίας αλλά και τις επιδόσεις του τουρισμού και του λιανικού εμπορίου το 2020 ήρθε να «κουμπώσει» στο γενικότερο μούδιασμα της αγοράς και να ενισχύσει τους πωλητές. Βεβαίως, οι ανακοινώσεις για τον Covid-19 έγιναν μετά το κλείσιμο, όμως σε κάθε περίπτωση, πιστοποιούν μια κατάσταση που κουράζει και απονευρώνει περαιτέρω την αγορά, αποθαρρύνοντας τα όποια σχέδια ανοίγματος της οικονομίας.
Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 2.147 νέα κρούσματα στην Ελλάδα, με τους διασωληνωμένους να φτάνουν στους 357, ενώ έχασαν τη ζωή τους 22 άνθρωποι.
Συνάμα, τα στοιχεία της ΤτΕ έρχονται να «σφραγίσουν» με αριθμούς την καταστροφική περυσινή σεζόν για τον τουρισμό, όπου καταγράφηκε πτώση αφίξεων κατά 76,5% έναντι του 2019. Τα προσωρινά στοιχεία του ταξιδιωτικού ισοζυγίου της ΤτΕ έδειξαν ότι το 2020 ήρθαν στην Ελλάδα μόλις 7,37 εκατ. τουρίστες με τις εισπράξεις στα 4,28 δισ. εισπράξεων, έναντι 31,3 εκατ. τουριστών και 18,2 δισ. ευρώ που ήταν τα αντίστοιχα μεγέθη του 2019. Παράλληλα, στο λιανεμπόριο χάθηκε τζίρος 4,5 δισ. ευρώ το 2020 σε μια ιστορικών διαστάσεων βουτιά.
Τα στατιστικά της συνεδρίασης
Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 773,52 μονάδες με πτώση 1,08%, έχοντας υψηλό ημέρας κοντά στο άνοιγμα στις 788,94 μονάδες (+0,89%) και χαμηλό στις 772,40 μονάδες (-1,23%) στις 12:47 μ.μ. Αυξημένος έναντι της χθεσινής συνεδρίασης ήταν και ο τζίρος που ανήλθε στα 69,37 εκατ. ευρώ, με τα 10,98 εκατ. ευρώ, ήτοι το 16% του συνόλου να είναι πακέτα σε Lamda Development, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Motor Oil, Τέρνα Ενεργειακή, Viohalco και Cenergy Holdings. Από πλευράς συναλλαγών κυριάρχησε ο ΟΠΑΠ με 10,69 εκατ. ευρώ, με την ΤΕΝΕΡΓ να διακινεί 8,92 εκατ. ευρώ, τον ΟΤΕ 7,73 εκατ. και τη ΔΕΗ 6,72 εκατ. ευρώ.
Στο χώρο της ενέργειας σημαντικές πιέσεις δέχτηκαν τίτλοι όπως ΔΕΗ -5,86%, Τέρνα Ενεργειακή -3,94% και Μυτιληναίος -1,90%. Στις τράπεζες η Alpha Bank έχασε 1,98% και η Πειραιώς Financial -3,07%, ενώ καλύτερη εικόνα είχαν οι Eurobank (+1,46%) και Εθνική (+0,34%). Απώλειες άνω του 1% στον Large Cap είχαν επίσης οι Jumbo (-2,01%), ΕΥΔΑΠ, Σαράντης, Viohalco, EXAE, Ελλάκτωρ και ΟΛΠ. Σχεδόν καθολικά πτωτική εικόνα και στον Mid Cap, όπου θετικά διασώθηκε μόνον η Intracom Holdings. Στο σύνολο της αγοράς, οι μετοχές που υποχώρησαν ήταν διπλάσιες όσων ενισχύθηκαν, με το συσχετισμό στις 79 και 34 αντίστοιχα.