Την πορεία εξισορρόπησης και μειωμένων επενδυτικών πρωτοβουλιών των ευρωπαϊκών αγορών ακολούθησε στην πρώτη συνεδρίαση της τελευταίας εβδομάδας του Φεβρουαρίου το ελληνικό χρηματιστήριο, με το Γενικό Δείκτη να πιστοποιεί ότι σ’ αυτή τη φάση δεν έχει δυνάμεις υπέρβασης της ζώνης των 790 – 800 μονάδων.
Η αγορά εξακολουθεί να «ψάχνεται» ανάμεσα στην αυξημένη κινητικότητα που παρουσιάζει ο ενεργειακός κλάδος που βρίσκεται διαρκώς στο προσκήνιο αλλά και στην κόπωση που διαφαίνεται στο υπόλοιπο ταμπλό, στο οποίο όλες οι κινήσεις αφορούν βραχυχρόνιας στόχευσης πρωτοβουλίες.
Αυτή η κόπωση βεβαίως εμφορείται από τη γενικότερη θολούρα και ανησυχία για το πόσο μεγάλη θα είναι η ζημιά στην οικονομία, το εμπόριο, τον τουρισμό και όλη την αγορά ευρύτερα από την ανθεκτικότητα που παρουσιάζει η πανδημία, εν αντιθέσει με τις προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί στα τέλη του περασμένου έτους.
Η αγορά παραμένει «κλειστή», η εστίαση δεν λειτουργεί, το εμπόριο υπολειτουργεί και βρίσκεται στο «γύψο», η ψυχολογία είναι στο ναδίρ, οπότε και οι προσδοκίες για τη μεγάλη βιομηχανία της χώρας, τον τουρισμό, παραμένουν έωλες.
Εντός αυτού του περιβάλλοντος σοβαρό momentum που θα «χτίσει» πάνω στις προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν το τελευταίο δίμηνο του 2020 δεν μπορεί να υπάρξει, οπότε η αγορά λιμνάζει σταθερά κάτω από τις 800 μονάδες. Μετά τη διόρθωση περί το 7,5% του Ιανουαρίου, ο Φεβρουάριος έφερε μερική εξισορρόπηση και τακτοποίηση κάποιων αποτιμήσεων, όμως το γενικότερο μούδιασμα παραμένει.
Η εικόνα της αγοράς
Μέσα σ’ αυτές τις συνθήκες κινήθηκε και η σημερινή συνεδρίαση, όπου ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 781,99 μονάδες με οριακή άνοδο 0,07%, έχοντας ενδοσυνεδριακή διακύμανση από το χαμηλό των 775,35 μονάδων (-0,78%) λίγο μετά το άνοιγμα, έως το υψηλό των 788,75 μονάδων (+0,94%) στις 14:42 μ.μ.
Παρόμοια εικόνα εξισορρόπησης παρουσίασαν και οι υπόλοιποι δείκτες μεγάλης και μεσαίας κεφαλαιοποίησης, με τον FTSE 25 στο +0,14% και τον Mid Cap στο -0,21%. Στον αντίποδα, κάποια κινητικότητα παρατηρήθηκε στον τραπεζικό κλάδο που ενισχύθηκε κατά 1,93% με την Alpha Bank στο +4% και την Εθνική στο +2,18%. Ξεχώρισαν επίσης κάποια ενεργειακά blue chips όπως η ΓΕΚ Τέρνα που μετά τις πιέσεις της Παρασκευής – λόγω των εξελίξεων στο Τέξας – αντέδρασε με άνοδο 5,32%, ενώ η Τέρνα Ενεργειακή κέρδισε 3,25%. Καλή εικόνα είχαν επίσης οι Viohalco +4,19% και ΕΥΔΑΠ.
Υπό πίεση η Aegean Air
Στον αντίποδα, αυξημένες πιέσεις 4,28% δέχτηκε η Aegean Airlines καθώς οδεύει σε αύξηση κεφαλαίου ενώ η σεζόν δεν εξελίσσεται σύμφωνα με τις προσδοκίες τουριστικά. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 57,39 εκατ. ευρώ με τα 5,38% (το 9,40%) σε πακέτα σε ΔΕΗ, Τέρνα Ενεργειακή, OTE, Jumbo και ΓΕΚ Τέρνα.
Η Τέρνα Ενεργειακή δέσποσε ξανά από πλευράς συναλλαγών καθώς διακίνησε τζίρο 15,65 εκατ. ευρώ μέσω όγκου 1,25 εκατ. τεμαχίων, με τη ΔΕΗ να διακινεί 6,22 εκατ. ευρώ.
Στο χώρο του Mid Cap, οι Intrakat και MIG ξεχώρισαν με άνοδο 4,35% και 4,05% αντίστοιχα, στο +1,43% η Κρι Κρι και +1,52% η BriQ Properties.
Αντιθέτως, διόρθωσε 3,69% η Πλαστικά Θράκης μετά το ισχυρότατο ράλι, στο -2,29% η Ικτίνος, η 1,46% η Cenergy Holdings και -1,47% η AVAX. Στην ευρύτερη αγορά και στις μικρότερες αποτιμήσεις, πιέσεις δέχτηκαν μετοχές όπως Frigoglgass (-7,33%), Μουζάκης, Space Hellas, Interlife, Intralot, ANEK, Αγρ. Οίκος Σπύρου κ.λπ. Στο σύνολο της αγοράς 43 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 65 που υποχώρησαν.