Κινητικότητα στην Ουάσιγκτον αναπτύσσει εκ νέου η Τουρκία, καθώς προσέλαβε δικηγορική εταιρία προκειμένου να καλλιεργήσει νέα ερείσματα και να μπορέσει βρει διαύλους όχι μόνο στον Λευκό Οίκο αλλά και στα νομοθετικά σώματα, ώστε να μπορέσει να επιστρέψει στο πρόγραμμα των F-35.
Ο Ταγίπ Ερντογάν, διαπιστώνοντας ότι οι ισορροπίες αλλάζουν επιχειρεί προσλαμβάνοντας λομπίστες να αποκτήσει νέες δυνατότητες πίεσης στην αμερικανική πολιτική σκηνή.
Τώρα, η Τουρκία προσέλαβε μια δικηγορική εταιρεία με έδρα την Ουάσιγκτον για να ασκήσει πίεση για να επανενταχθεί η χώρα στο πρόγραμμα των F-35.
Το καθεστώς Ερντογάν προσέλαβε τη δικηγορική εταιρία Arnold & Porter για να της προσφέρει «συμβουλές στρατηγικής και πρόσβαση» στις αρχές των ΗΠΑ με συμβόλαιο έξι μηνών ύψους 750.000 δολαρίων, η ισχύς του οποίου αρχίζει αυτόν τον μήνα.
Το συμβόλαιο υπογράφηκε με την εταιρεία SSTED Defence Industry Tecnologies, που έχει έδρα την Άγκυρα και ανήκει στην Προεδρία Αμυντικών Βιομηχανιών της Τουρκίας (SSB), την κύρια τουρκική αρχή που είναι αρμόδια για την αμυντική βιομηχανία.
Η Arnold & Porter θα «συμβουλεύει σχετικά με τη στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσουν η SSB και οι τούρκοι εργολάβοι για να παραμείνουν μέσα στο πλαίσιο του Κοινού Προγράμματος Μαχητικού (Joint Strike Fighter Program) λαμβάνοντας υπόψη και αντιμετωπίζοντας τους υφιστάμενους πολύπλοκούς γεωπολιτικούς και εμπορικούς παράγοντες», αναφέρεται στο συμβόλαιο.
Background story
Η συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα του μαχητικού πέμπτης γενιάς F-35 έχει ανασταλεί αναμένοντας επανεξέταση των διμερών σχέσεων από το Πεντάγωνο και το State Department, μετά την αγορά των S-400 από τη Ρωσία. Παρά τις στενές σχέσεις Τραμπ-Ερντογάν, η αμερικανική γραφειοκρατία είχε παρεμποδίσει τις παραδόσεις των F-35 την Τουρκία΄. Επίσης, είχαν ληφθεί αποφάσεις και για την επιβολή κυρώσεων στο πλαίσιο του νόμου CAATSA. Ο Τραμπ, καθώς έφευγε από τον Λευκό Οίκο ανακοίνωσε την επιβολή πρόσθετων στοχευμένων κυρώσεων στην Τουρκία και ιδιαίτερα στην αμυντική βιομηχανία. Στόχος της κίνησης αυτής ήταν να δεσμεύσει τον Μπάιντεν ώστε να μην επιχειρήσει να επιβάλλει βαριές κυρώσεις ώστε να καλύψει το χαμένο έδαφος, καθιστώντας τον Ταγίπ Ερντογάν παράδειγμα προς αποφυγή.