Διαρκείς και κλιμακούμενες είναι οι αντιφάσεις για την επιδημική εικόνα του κορονοϊού. Από τη μια πλευρά αυξάνονται οι περιοχές που τίθενται σε σκληρό lockdown και εκτοξεύεται η θετικότητας και από την άλλη υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί παράγοντες προαναγγέλουν λήξη του αυστηρού lockdown και επαναλειτουργία του λιανεμπορίου.
Δέκα μέρες μετά τη συνέντευξη στον Αλέξη Παπαχελά, όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιβεβαίωσε ότι η πολυφωνία και οι δηλώσεις αναρμόδιων υπουργών μπερδεύουν την κοινή γνώμη, ζητώντας εμμέσως πλην σαφώς αφωνία, ο Άδωνις Γεωργιάδης επανέρχεται στο προσκήνιο.
Νέα μέτρα
Την ίδια στιγμή, διαρροές από το υπουργείο Υγείας και την Πολιτική Προστασία προαναγγέλλουν την επιβολή σκληρού lockdown σε δύο ακόμη περιοχές. Η επιτροπή των λοιμωξιολόγων φέρεται να εισηγείται καθολικό lockdown για για τον δήμο Ευόσμου – Κορδελιού και την Κάλυμνο. Η επιδημιολογική εικόνα των περιοχών αυτών εμφανίζεται ιδιαίτερα επιβαρυμένη τις τελευταίες ημέρες. Στο επίκεντρο της συνεδρίασης βρίσκονται και άλλες περιοχές, όπως το Ηράκλειο Κρήτης.
Τα στοιχεία
Επίσης, πρέπει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την έκθεση του ΕΟΔΥ το προηγούμενο 24ωρο καταγράφηκε έξαρση της θετικότητας, από το 2,9% στο 3,78%, σε επίπεδο επικράτειας, γεγονός που θορύβησε τους ειδικούς.
Η αντοχή του ΕΣΥ
Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με στοιχεία που διαρρέονται αλλά δεν ανακοινώνονται επίσημα, από το υπουργείο Υγείας, η πληρότητα στις μονάδες εντατικής θεραπείας COVID βρίσκεται σταθερά τις τελευταίες επτά ημέρες μεταξύ 80% και 85%. Υπ’ αυτό το πρίσμα τίθεται εκ νέου επί τάπητος ζήτημα αύξησης των δυνατοτήτων του ΕΣΥ.
Οι ειδικοί περιμένουν πάντως και τα επιδημιολογικά δεδομένα των επόμενων ημερών για να βγάλουν πιο ασφαλή συμπεράσματα, με δεδομένο ότι θα έχει περάσει ένα επαρκές διάστημα εφαρμογής του αυστηρού lockdown στο λεκανοπέδιο.
Συγκεκριμένα, τα βασικά στοιχεία που αξιολογούν οι ειδικοί είναι το πώς διαμορφώνονται ο δείκτης μεταδοτικότητας και συγκεκριμένα ο ενεργός αριθμός αναπαραγωγής της νόσου Rt –που όταν ξεκίνησε το αυστηρό απαγορευτικό ήταν στην Αττική στο 1,2 με 1,3–, το ποσοστό θετικότητας, ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων αλλά και ο ρυθμός με τον οποίο εξελίσσεται η επιδημία.
Αντιφάσεις
Σχολιάζοντας την επιδημιολογική πορεία της χώρας και το ενδεχόμενο παράτασης του αυστηρού lockdown που ισχεύει σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας, ανάμεσά τους και η Αττική, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης σημείωσε πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει αύξηση στις νοσηλείες, αλλά σταθεροποίηση. Υποστήριξε πως στην παρούσα φάση δεν υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης του Συστήματος Υγείας, «ελπίζουμε ότι το lockdown αυτό θα οδηγήσει σε καλυτέρευση των αποτελεσμάτων και δεν θα έχουμε παράταση».
Πιθανή χαρακτήρισε από την πλευρά του την παράταση ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος εκτιμώντας, ωστόσο, ότι είναι πιθανή η μερική επαναφορά δραστηριοτήτων. Όπως σημείωσε μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ενδεχομένως να έχουμε την επαναφορά κάποιων δραστηριοτήτων από 1η Μαρτίου, εκτιμώντας παράλληλα πως το εάν αποδίδουν τα μέτρα κι αν έχουμε σταθεροποιηθεί θα φανεί από την 10η ημέρα επιβολής του αυστηρότερου lockdown, δηλαδή σε 3 ημέρες από σήμερα.
Εξαγγελίες
Χαλάρωση των μέτρων και επαναλειτουργία κτημάτων για δεξιώσεις στις αρχές Μαΐου, προανήγγειλε μεταξύ άλλων ο Άδωνις Γεωργιάδης. Ο υπουργός Ανάπτυξης διατύπωσε την εκτίμηση αυτή βασιζόμενος στο πρόγραμμα εμβολιασμού, όπως είπε. Ωστόσο, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, η εμβολιαστική κάλυψη στις αρχές Μαΐου δεν θα υπερβαίνει το 25%.
«Θέλω να πω κάτι για τις επιχειρήσεις που κάνουν δεξιώσεις, catering, γάμους κ.λπ., που είναι πολλές στην Ανατολική Αττική, είναι πολλά και ωραία τα κτήματα. Η προσωπική μου γνώμη -θα διακινδυνεύσω να το πω αυτό- είναι ότι από τις αρχές Μαΐου θα είμαστε σε θέση να τις ανοίξουμε αυτές τις επιχειρήσεις.
Αυτό το λέω κυρίως για τον εξής λόγο, ότι πρέπει και αυτοί να κάνουν τον προγραμματισμό τους και πρέπει και ο κόσμος που θέλει να προγραμματίσει εκδηλώσεις να σπεύσει από τώρα να κάνει το κλείσιμο των ραντεβού του. Διότι αν το αφήσουν όλοι οι συμπολίτες μας για την τελευταία στιγμή, όταν ανοίξουμε, μετά δεν θα βρίσκει κανένας κενή ημερομηνία, δεδομένου ότι έχουμε μείνει έναν χρόνο χωρίς εκδηλώσεις»,
είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης.